hu | en

Pablo Picasso

Pablo Picasso
ÉLT
1881-1973
NEMZETISÉGE
spanyol
HÍRES FESTMÉNYEI
Avignoni kisasszonyok, Guernica, Az álom

Picasso élete:

Picasso 1881 október 25.-én látta meg a napvilágot, Pablo Diego José Francisco de Paulo Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Crispin Crispiano Santíssima Trinidad Ruiz y Picasso néven. Születésének körülményei finoman szólva sem voltak kedvezőek. Érkezését mindenki nagyon várta, ugyanis a szüleinek elsőszülött gyermeke, a tágabb családban pedig egyetlen fiú volt addig. Azonban az újszülött nem sírt fel, semmi életjelet nem adott, néhány percen belül a bába halva születettnek nyilvánította. Ezután történt meg a csoda, a kisfiú nagybátyja az újszülött fölé hajolt, ráfújt szivarja füstjéből, aki ennek következtében felsírt. Hogy e cselekménysorozat valóban pontosan így történt-e, azt már sosem fogjuk megtudni, azonban egy biztos, Picasso élettörténetébe tökéletesen beleillik a nem mindennapi életkezdés.

Születése körülménye örökre rányomta bélyegét életére. A szülés alatt kialakult oxigénhiányos állapot következtében Pablo egész életében tanulási zavarokkal küzdött. A betűket és számokat később a művészettel összefonva tanulta meg ábrázolni, azonban az ABC sorrendjét, illetve osztani és szorozni sohasem tanult meg.

Nagyszülei és édesanyja meg voltak győződve arról, hogy a kis Pablo csodagyerek. Anyja azt mondogatta neki: „Ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa!” –később Picasso ezt azzal egészítette ki, hogy: „de festőnek mentem, és én lettem Picasso!”

És valóban, habár Picasso alkotásai nagyon megosztók, vitathatatlan, hogy ilyen életmű jó, ha 100 évente egyszer születik.

Ha egy ceruzát adtak a kezébe, órákon keresztül elrajzolgatott vele, azonban iskolás korára fel kellett hagynia ezzel a tevékenységgel. Az iskolai évek valóságos kínok között teltek számára, hamar kibukott, hogy értelmileg nem tud azonos korú társaival együtt haladni. Szülei igyekeztek minden iskolában töltött napért valahogyan megjutalmazni, azonban Picasso a feleltetéstől és bukástól való félelmében folyton betegeskedett. Végül magántanárokkal igyekeztek behozni fiuk lemaradását, továbbra is sikertelenül. Azonban egyik magántanára felfigyelt Picasso részletgazdag és művészet orientált gondolkodására, és ezt kihasználva igyekezett a betűket és számokat, mint művészeti alakzatokat megtanítani a nebulónak.

13 évesen apja közbenjárásának köszönhetően felvételizhetett a művészeti iskolába. Első kiállítását szintén 13 éves korában rendezték, 16 évesen pedig már a királyi akadémiára is felvételt nyert.

Első nagy szerelme Fernande Olivier, aki megosztja életét Picassoval. A festő ekkor nagyon szegény, a lány 21 éves, ő 23.

Barcelona, Madrid és Párizs között ingázott, azonban ideje nagy részét Párizsban töltötte, az volt kék korszakának meghatározó helyszíne. A korszakban született képei a szegénységet, magányt, és az anyaságot ábrázolták. Ezt követő rózsaszín korszakának alkotásain pedig kéjnőket, koldusokat és cirkuszi artistákat festett meg. Korszakalkotó művét, az Avignoni kisasszonyokat a női test durva ábrázolása miatt sokáig nem merte bemutatni.

Ezután új szerelem lép be az életébe, Fernande bartánője „Eva”, azért így, idézőjelesen, mert Picasso nevezte el így, legalábbis képein mindig ezzel a névvel ábrázolta.

Eva hamarosan megbetegszik és meghal. Ez a művész későbbi munkásságára is nagy hatást gyakorol. Eva halála után Picasso-t egy új munka lehetősége rángatja ki a letargiából. Az orosz balettnek kezd dolgozni, és ott ismerkedik meg Olga Koklova táncosnővel, akit később feleségül is vesz.

1921-ben megszületik fia, Pablo.

1927-ben megismerkedik a 7 éves Marie-Therese Walterrel, aki 30 évvel fiatalabb a festőnél. A nő először modellje, majd szeretője lesz a művésznek. Marie az első olyan nő Picasso életében, aki nem intelligenciájával, hanem puszta testi vonzerejével fogja meg őt. Később egy közös gyermekük születik, Maya. Marie több mint 100 rajzot ihletett, Pablo csak felesége Olga halála után kérte meg a kezét, a nő azonban akkor már nemet mondott.

1936-ban szerelembe esik Dora Maar-al, aki szintén több mint 30 évvel fiatalabb nála. Dora festőművész és fotográfus. A nőt Picasso gyakran ábrázolja hisztérikus állapotban, mintha életét ez töltötte volna ki. Doraval töltött ideje alatt felhagy a festéssel és írni kezd. Verseket ír, rengeteg helyesírási hibával, amiket nem hajlandó kijavíttatni, mondván, úgy elveszne az egyediségük.

Majdnem 5 hét alatt megalkotja a Guernicát, ami a háborúellenesség szimbóluma lett.

A második világháború alatt ideje nagy részét Párizsban töltötte. Ez idő alatt készített képeiből 1944-ben a Salon-ban kiállítást rendeztek, ami a művész későbbi ismertségét alapozta meg. Sok új emberrel ismerkedett meg, köztük Francois Gilot-al. Gilo 21 éves volt, a festő 62. Szerelmük 11 évig tartott.

A festő hetedik és egyben utolsó szerelme a 28 éves elvált Jaqueline Roque volt, akivel Moulin-ben éltek.

Picasso 1973. április 8.-án, 91 éves korában hunyt el.

 

Picasso művészete:

Picasso életében nagyon fontos szerepet játszottak a nők. Életművének meghatározó korszakai mind-mind egy-egy szerelemhez vagy fontos érzelmi változáshoz köthetők.

 

A kék korszak (1901-1904)

Korai, kék korszakának fő témáját az általa is megtapasztalt szegénység adta. Nagyrész Madridban és Barcelonában tartózkodott, de Párizsban élt. Akkori legjobb barátjával, Casagemas-sal költözött a francia fővárosba. Festőtársával műtermet bérelnek a francia Montmarte-on, ahol barátja öngyilkos lesz. Ez, és a szegénységből következő gyötrelmes élmények eredményeként jönnek létre életműve első meghatározó művei. Ezt követően jön el életében az első szerelem, amely a kékről rózsaszínre színezi a festő műveit, majd ezt követi még további 6 szerelem-így összesen 7 korszak.

A rózsaszín korszak (1904-1906)

A szomorú kék korszakot egy sokkal vidámabb rózsaszín követte. Ebben az időszakban Picasso leginkább komédiásokat, cirkuszi artistákat festett. De ebben a néhány évben született meg egyik fő műve, az Avignoni kisasszonyok is, mely egyben a kubizmus létrejöttét is segítette.

Negrista periódus (1907-1909)

Következő korszakát az afrikai törzsi maszkok inspirálták. A korszakra jellemző határozott vonalak, és a hagyományos perspektivizmussal szakító több oldalról való ábrázolás elindította Picasso-t az új irányzat, a kubizmus felé. A közönség kezdetben nehezen fogadta be ezeket a képeket, sőt még művész társai is ferde szemmel néztek rájuk, később mégis ez a stílus lett a legjellemzőbb Picasso művészetére.

Kubizmus (1909-1919)

A festő eddig megszokott színeit és ábrázolásmódját teljesen megváltoztatja, egész egyszerűen tudatosan más irányt vesz művészete, ezzel létrehozva a jövő művészei számára egy teljesen új irányzatot. Színei, geometrikus ábrázolásai egyedi megközelítésének eredményei. Feltűnik életében egy új szerelem, akit képein pusztán betűkkel ábrázol „Eva”-nak nevezi. Eva korai halála újabb depressziós korszakot nyit meg a művész életében, amely alkotásaira is kihatással van. A szomorú időszakból egy munkalehetőség által tud kilábalni. Megismerkedik Cocteau-val, aki által bekerül a tánc nem mindennapi világába. Megismerkedik az orosz balettal, és színházi előadások díszleteinek tervezésével foglalkozik. Természetesen készülnek rajzok újdonsült barátairól is, de leginkább színpadi öltözékeket és kellékeket rajzol. Itt ismeri meg későbbi feleségét Olga-t is.

Neoklasszicizmus, szürrealizmus és szobrászat

Picasso szélsőségesen modernista művészetére nagy hatással volt az Olaszországi utazása, aminek kapcsán elkezd érdeklődni a neoklasszicizmus és a szürrealizmus iránt is. Az 1932-ben megismert Marie-Therese Walter számos festményét és szobrát ihlette. Később Dora Maar jelentette számára az elsődleges inspirációt, akinek a közreműködésével elkészítette a háborúellenes Guernica-t.

Utolsó éveiben rendkívül negatív benyomást keltő képet készített, utolsó kiállatása Avignonban volt, a kritikusok negatív véleményt alkottak róla.

 

Fotó: 

Szerző:  Argentina. Revista Vea y Lea

http://www.magicasruinas.com.ar/revistero/internacional/pintura-pablo-picasso.htm

 Léghajó
Léghajó
Szinyei Merse Pál
A csodálatos Aurora Borealis
A csodálatos Aurora Borealis
A csók
A csók
Gustav Klimt
A csók - Gomez és Morticia
A csók - Gomez és Morticia
Ismeretlen
A csók macskával
A csók macskával
A Hullám
A Hullám
Kacusika Hokuszai
A Kisherceg
A Kisherceg
A Kisherceg és a Róka
A Kisherceg és a Róka
A macska
A macska
A nagy pénzrablás
A nagy pénzrablás
Ismeretlen
A repülő lámpások éjszakája
A repülő lámpások éjszakája
A róka
A róka
A sárkányok anyja
A sárkányok anyja
A szentjánosbogarak mágikus fénye-Világító festés
A szentjánosbogarak mágikus fénye-Világító festés
A tavasz bűvös illata
A tavasz bűvös illata
A Tökkirály - világítós festés
A Tökkirály - világítós festés
A város
A város
Absztrakt tájkép workshop
Absztrakt tájkép workshop
Adventi koszorú workshop
Adventi koszorú workshop
Adventi koszorú workshop
Anya gyermekével
Anya gyermekével
Gustav Klimt
Arany Buddha
Arany Buddha
Arany könnyek
Arany könnyek
Arany szitakötők
Arany szitakötők
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn
Az álom
Az álom
Pablo Picasso
Az angyal - 3D festés
Az angyal - 3D festés
Az élet fája- 3D festés
Az élet fája- 3D festés
Az ember fia
Az ember fia
René Magritte
Az óceán mélye
Az óceán mélye
Balatoni nyár
Balatoni nyár
Balatoni nyár élményfestés a Kabinban!
Balatoni nyár élményfestés a Kabinban!
Balerina
Balerina
Leonid Afremov
Bazsarózsa
Bazsarózsa
Betta
Betta
Bollywood
Bollywood
Bor mámor
Bor mámor
Boston terrier
Boston terrier
Boston terrier
Boszorkánytánc - Világító festés
Boszorkánytánc - Világító festés
Budapest
Budapest
Ismeretlen
Buddha
Buddha
Buddha mosolya
Buddha mosolya
Búzamező
Búzamező
CARácsony
CARácsony
Cat Cappuccino
Cat Cappuccino
Citromfa- festőkéses technika
Citromfa- festőkéses technika
Csajos este az Alkotásutcánál
Csajos este az Alkotásutcánál
Csikóhal
Csikóhal
Napközi élményfestés
Csillagos éj
Csillagos éj
Vincent Van Gogh
Csillagos éj - kerek vászon workshop
Csillagos éj - kerek vászon workshop
Van gogh
Csillagos éj - Vászontáska festés
Csillagos éj - Vászontáska festés
Vincent Van Gogh
Csillagos éj a varázsvilágban
Csillagos éj a varázsvilágban
Csillogó hegyek
Csillogó hegyek
Csodálatos balerina
Csodálatos balerina
Csodaszarvas
Csodaszarvas
Csónak a lámpások között
Csónak a lámpások között
Csónak a naplementében
Csónak a naplementében
Csónak a naplementében élményfestés a Kabinban!
Csónak a naplementében élményfestés a Kabinban!
Csónak a parton (Valódi homokkal)
Csónak a parton (Valódi homokkal)
Dandelion - Special Event
Dandelion - Special Event
Darvak - Választható színnel
Darvak - Választható színnel
Delfin
Delfin
Napközi élményfestés
Dínó az űrben
Dínó az űrben
Napközi élményfestés
Dobby
Dobby
Éjjel-nappal farkasüvöltés
Éjjel-nappal farkasüvöltés
Elefántok
Elefántok
Salvador Dali
Elefántok
Elefántok
Elfolyó idő
Elfolyó idő
Salvador Dali
Elfolyó idő - kerek vászon workshop
Elfolyó idő - kerek vászon workshop
Élményfestés a Rakparton
Élményfestés a Rakparton
Lánchíd
Erdei látogató
Erdei látogató
Erdei patak
Erdei patak
Leonid Afremov
Esős reggel
Esős reggel
Északi fények
Északi fények
Falevél az esőben
Falevél az esőben
Farmerfestő workshop
Farmerfestő workshop
Fehér harmónia
Fehér harmónia
Felhők felett
Felhők felett
Fényvillamos
Fényvillamos
Ismeretlen
Ferrari
Ferrari
Fesd meg saját szuperhősöd!
Fesd meg saját szuperhősöd!
Fesd rá a neved! Táskafestő workshop
Fesd rá a neved! Táskafestő workshop
Filmkarakterek táskafestő workshop
Filmkarakterek táskafestő workshop
Flamingó
Flamingó
Flamingók a parton
Flamingók a parton
Floating
Floating
Főnix
Főnix
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Frida Kahlo festés
Frida Kahlo festés
Frida Kahlo portré
Frida Kahlo portré
Galaxis- világító festés
Galaxis- világító festés
Ganésa
Ganésa
Gerlepár
Gerlepár
Ginkgo
Ginkgo
Ismeretlen
Grain Field
Grain Field
Morisot
Gránátalma - Festőkéses technika
Gránátalma - Festőkéses technika
Grincsfa készítő workshop
Grincsfa készítő workshop
Győzelmi csók a Time Square-en
Győzelmi csók a Time Square-en
Halálcsillag
Halálcsillag
Halloween
Halloween
Havas táj
Havas táj
Hedvig
Hedvig
Ismeretlen
Helena
Helena
Híd a tó felett
Híd a tó felett
Hintázó lány
Hintázó lány
Hip-hop balerina
Hip-hop balerina
Hóbagoly
Hóbagoly
Hóbarát
Hóbarát
Hógömb
Hógömb
Ismeretlen
Hold - ezüst festés
Hold - ezüst festés
Alfons Mucha
Hőlégballonok
Hőlégballonok
Leonid Afremov
Hölgy virággal
Hölgy virággal
Alfons Mucha
Húsvéti kopogtató workshop
Húsvéti kopogtató workshop
Igaz szerelem
Igaz szerelem
Indián nyár
Indián nyár
Farrell Cockrum
Irina-föld a Balkán fölött
Irina-föld a Balkán fölött
Friedensreich Hundertwasser
Jazz
Jazz
Ivey Hayes
Jegesmedve
Jegesmedve
Joker sikolya
Joker sikolya
Ismeretlen
Kaktusz
Kaktusz
Kaktuszok táskafestő workshop
Kaktuszok táskafestő workshop
Kalitkás nő
Kalitkás nő
Rippl-Rónai József
Kalligráfia workshop - Ajándék brush pennel!
Kalligráfia workshop - Ajándék brush pennel!
Karácsonyi ajtódísz workshop
Karácsonyi ajtódísz workshop
Karácsonyi cica
Karácsonyi cica
Ismeretlen
Karácsonyi készülődés
Karácsonyi készülődés
Ismeretlen
Karácsonyi kopogtató workshop
Karácsonyi kopogtató workshop
Karácsonyi kopogtató
Karácsonyi kutyus
Karácsonyi kutyus
Ismeretlen
Katica
Katica
Napközi élményfestés
Kék hölgy
Kék hölgy
Kék tó
Kék tó
Keleti nyugalom
Keleti nyugalom
Kincsem
Kincsem
Királyi tekintet
Királyi tekintet
Koi pontyok
Koi pontyok
Kutyus Pop Art stílusban
Kutyus Pop Art stílusban
Léghajó festés a Városligetben
Léghajó festés a Városligetben
Kültéri festés
Lepke
Lepke
Napközi élményfestés
Levelek és virágok vászontáska workshop
Levelek és virágok vászontáska workshop
Levéltánc
Levéltánc
Levendulamező
Levendulamező
Liliomfa
Liliomfa
Live-Aktmalen mit männlichem Modell
Live-Aktmalen mit männlichem Modell
London
London
Leonid Afremov
Macskák a csillagos éj alatt
Macskák a csillagos éj alatt
Macskatánc - Világító festés
Macskatánc - Világító festés
Madárles a naplementében
Madárles a naplementében
Magányos cédrus
Magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar
Makramé falikép készítő workshop
Makramé falikép készítő workshop
Mandulavirágzás
Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Medúzák Világító festés
Medúzák Világító festés
Meghitt séta
Meghitt séta
Ismeretlen
Mesevirágok
Mesevirágok
Mókás struccok
Mókás struccok
Mókás zöldségek táskafestő workshop
Mókás zöldségek táskafestő workshop
Mókus
Mókus
Nagytemplom
Nagytemplom
Napernyő a strandon (Valódi homokkal)
Napernyő a strandon (Valódi homokkal)
Napnyugta a tónál
Napnyugta a tónál
Napnyugta a tónál
Napnyugta a tónál
Napraforgók
Napraforgók
Van Gogh style
Natúr kozmetikum workshop
Natúr kozmetikum workshop
New York City Splash
New York City Splash
Paint It Linz
Nő esernyővel
Nő esernyővel
Claude Monet
Nő kalapban
Nő kalapban
Nyírfák
Nyírfák
Nyuszi ül a fűben
Nyuszi ül a fűben
Óceánia - festőkéses technika
Óceánia - festőkéses technika
OMG! Csajos vászontáska festés
OMG! Csajos vászontáska festés
Óriáskerék
Óriáskerék
Ősz
Ősz
Leonid Afremov
Őszi csendélet
Őszi csendélet
Pálmafák között
Pálmafák között
Panda
Panda
Napközi élményfestés
Papagájok
Papagájok
Papaják
Papaják
Párizs
Párizs
Párizs éjjel
Párizs éjjel
Párizs télen
Párizs télen
Piknik
Piknik
Pillangó
Pillangó
PILLANGÓ (2 óra)
PILLANGÓ (2 óra)
Pillangók a réten
Pillangók a réten
Pingvinek - választható színnel
Pingvinek - választható színnel
Pipacsmező
Pipacsmező
Pitypang a szélben - világító festés
Pitypang a szélben - világító festés
Polip
Polip
Napközi élményfestés
Purple Sunset
Purple Sunset
Paint It Linz
R2D2
R2D2
Ragyogó Páva
Ragyogó Páva
Rajz workshop
Rajz workshop
Randevú
Randevú
Reggeli csicsergés
Reggeli csicsergés
Róka álom
Róka álom
Rókák
Rókák
Róma, Colosseum
Róma, Colosseum
Románc 18
Románc 18
Leonid Afremov
Rózsaszín bicikli
Rózsaszín bicikli
Ismeretlen
Santorini
Santorini
Sarki fény - világító festés
Sarki fény - világító festés
Scarlet
Scarlet
Segelboot
Segelboot
GIN-NIGHT SPECIAL
Segelboot - Gin-Night-Special
Segelboot - Gin-Night-Special
Verena Rotky
Sellő
Sellő
Séta a parkban
Séta a parkban
Leonid Afremov
Séta az esőben
Séta az esőben
Shadows
Shadows
Spániel
Spániel
Star Wars- Sötét nagyúr Van Gogh stílusában
Star Wars- Sötét nagyúr Van Gogh stílusában
Sternennacht
Sternennacht
ABSINTH-NIGHT SPECIAL
Sugar Skull workshop
Sugar Skull workshop
Ismeretlen
Süni
Süni
Szabad festés
Szabad festés
Szabadság-szobor
Szabadság-szobor
Szafari
Szafari
Szarvas az erdőben
Szarvas az erdőben
Szarvasbőgés
Szarvasbőgés
Szarvasok
Szarvasok
Leonid Afremov
Szarvasok a naplementében
Szarvasok a naplementében
Szélmalom és tulipánok
Szélmalom és tulipánok
Szerelem fa
Szerelem fa
Valentin napi festés
Szerelem taxi
Szerelem taxi
Szeresd a Földet! táskafestő workshop
Szeresd a Földet! táskafestő workshop
Szeretők II
Szeretők II
René Magritte
Színpompás ló
Színpompás ló
Szitakötők
Szitakötők
Szívek a homokban
Szívek a homokban
Valentin napi festés
Tábortűz
Tábortűz
Tacsi
Tacsi
Ismeretlen
Táncoló balerina
Táncoló balerina
Táskafestő Workshop
Táskafestő Workshop
Tavasz a naplementében
Tavasz a naplementében
Tavaszi illat
Tavaszi illat
Tavaszi koszorú workshop
Tavaszi koszorú workshop
Tavaszi virágzás
Tavaszi virágzás
Távol-Kelet
Távol-Kelet
tedsd
tedsd
test
Teknősök- gyerekfestés (6-12 év)
Teknősök- gyerekfestés (6-12 év)
Tél
Tél
Leonid Afremov
Téli séta
Téli séta
Leonid Afremov
Tengerparti ház
Tengerparti ház
Tengerparti kilátás
Tengerparti kilátás
Tengerparti sétány
Tengerparti sétány
teszt kép
teszt kép
Gustav Klimt
teszt2
teszt2
Teszt2
Tigris a dzsungelben
Tigris a dzsungelben
Titiana
Titiana
Titkos téli kert
Titkos téli kert
Tökdísz készítő workshop
Tökdísz készítő workshop
Tukán
Tukán
Napközi élményfestés
Tulipánok
Tulipánok
Tündérpor
Tündérpor
Tűz
Tűz
Tüzijáték
Tüzijáték
Tűzliliom és kolibri
Tűzliliom és kolibri
Univerzum- világító festés
Univerzum- világító festés
Úszó medúzák- világító festés
Úszó medúzák- világító festés
Út a rengetegben
Út a rengetegben
Utalvány beváltás online szettre
Utalvány beváltás online szettre
Ünnep Párizsban
Ünnep Párizsban
Ismeretlen
Űrtúra (rossz)
Űrtúra (rossz)
Űrtúra (rossz)
Űrtúra (rossz)
Űrtúra lufival
Űrtúra lufival
Ismeretlen
Űrutazás
Űrutazás
Napközi élményfestés
Üstökös
Üstökös
Vár a dzsungel táskafestő workshop
Vár a dzsungel táskafestő workshop
Varázs expressz
Varázs expressz
Varázslatos balerina
Varázslatos balerina
Varázspalota
Varázspalota
Vászontáska festés- Buddha mosolya
Vászontáska festés- Buddha mosolya
Váza tizenkét napraforgóval
Váza tizenkét napraforgóval
Van Gogh
Velence
Velence
Leonid Afremov
Vénusz
Vénusz
Ismeretlen
Vidd magaddal kedvenc hírességed! táskafestő workshop
Vidd magaddal kedvenc hírességed! táskafestő workshop
Virágcsokor
Virágcsokor
Virágok
Virágok
Virágom-virágom
Virágom-virágom
Virágos bicikli
Virágos bicikli
Vision
Vision
Vitorlás
Vitorlás
Leonid Afremov
Vízesés
Vízesés
Vízikígyók - arany festés
Vízikígyók - arany festés
Gustav Klimt
Vízililiom virágzás
Vízililiom virágzás
Claude Monet
Vízililiomok
Vízililiomok
Claude Monet
We can do it!
We can do it!
Wunschbild
Wunschbild
Yaquina Head-i világítótorony
Yaquina Head-i világítótorony
Yaquina Head-i világítótorony Vászontáska festés
Yaquina Head-i világítótorony Vászontáska festés
Zebrák
Zebrák
Victor Vasarely
1064 Izabella utca 91/a
1136 Pannónia u 30
4024 Piac utca 28
9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
7633 Pécsi Kultúrális Központ, Fő utca 20.
Egyedi ajándékutalványok
Basic Valentin Nameday
Birthday
Légy kreatív az ajándékozásban is! Lepd meg szeretteid egyedi ajándékutalvánnyal!

Tedd személyessé saját üzeneteddel!