hu | en

Gustav Klimt

Gustav Klimt
ÉLT
1962-1918
NEMZETISÉGE
Osztrák
HÍRES FESTMÉNYEI
A Csók
Vízi kigyók
Adele Bloch‑Bauer
Judith

Gustav Klimt élete

Gustáv Klimt a szecessziós stílus egyik legkiemelkedőbb alakja. A bécsi szecesszió vezéregyéniségének tartják.

 

1962-ben született egy osztrák faluban Bécs környékén, Baumgartenben. Heten voltak testvérek, ő volt a második szülött gyermek. Édesapja cseh származású aranyműves volt, innen ered az életében oly nagy szerepet betöltő arany szeretete, mely híressé tette őt.

Tizennégy évesen már az Osztrák Császári és Királyi Iparművészeti Iskolába járt és 1883-ig ott is tanult. Két öccse Ernst és Georg szintén ebben az iskolában tanultak. George szobrászattal és fémmegmunkálással foglalkozott, később lelkes díszítője lett testvére festményeinek, melyeket csodálatos keretekbe foglalt. Ernst szintén a festészeti vonalon tevékenykedett Gustavval karöltve.

Összefogva barátjukkal, Frans Matschal, Gustav és Ernst még az iskola befejezése előtt több festészeti munkát is vállalt. Első nagy megbízásukat 1880-as évek elején kapták, melynek eredményeképp 1887-ben létrejött a Burgtheater nagy lépcsőire számos mennyezeti festményük.

 

A Burgtheater színház volt Bécs kulturális központja, ezért nagy jelentőséggel bírt, hogy festményeik hatalmas sikert arattak a nézőközönség előtt. Végleges elkészültükkor Gustav Klimtnek nagy megtiszteltetésben lehetett része, hiszen

Ferenc József császár aranykereszttel tüntette ki.

Sikerüket számos újabb megrendelés követte.

A festő hármas nevéhez fűződik az „egy letűnt világ rezervátumaként” ismert Karlovy Vary színházának 94 négyzetméteres függönye és freskói, a Fiumei Nemzeti Színház (Rijeka) mennyezeti freskói, a Bukaresti Nemzeti Színház, a román királyi palota belsejének megtervezése, s nevükhöz fűződnek az Erzsébet császárné nyári rezidenciáját, a Hermész-villát ragyogtató alkotások is.

Gustav Klimtet testvére Ernst és édesapja 1892-ben bekövetkezett halála mélységesen megrázta és lelki válságba kergette. Ez az esemény volt egyike azon kiváltó okoknak, amelyek arra késztették őt, hogy átgondolja művészi hovatartozását.

Az 1890-es évek környékén találkozott Emilie Flögével akivel élete végéig szoros kapcsolatot ápolt, annak ellenére hogy Klimt életében több hölgy számára is volt hely. Valamint Emilie-ről készült Csók című festmény volt Gustav Klimt egyik leghíresebb alkotása.

 

Házasságot senkivel sem kötött, de különböző kapcsolataiból 14 gyermeke született, akik közül hivatalosan csak hármat ismert el: kettő Marie Zimmermanntól „Mizzi”-től, akit képein lángoló vörös hajjal láthatunk és egy fiú Maria Ucickytól, aki a Gustav Ucicky nevet kapta.

1894-ben a bécsi egyetem megbízta Klimtet, hogy készítse el dísztermének falfestményeit. Hatalmas botrányt kavartak, hogy a filozófia, az orvostudomány és az igazságszolgáltatás alakjai helyett a festő egy szabadabb szellemű, képein meztelenséget ábrázoló alkotást hozott létre. Végül ki sem állították őket és követelték Klimttől az előleg visszafizetését.

1897 áprilisában a Gustav Klimt, Kolo Moser, Josef Hoffmann és Joseph Maria Olbrich által képviselt művészi összefogás szakított a hagyományokkal, a korra jellemző művészeti irányzataival és valami teljesen újat hoztak be a köztudatba.

Ez volt a bécsi szecesszió születése, az "Art Nouveau"- azaz „új művészet” megjelenése.

Ekkor jött létre a Ver Sacrum, azaz Szent Tavasz című folyóirat, mely rendszeresen közölte Klimt alkotásait.

Megalapította a  „Vereinigung bildender Künstler Österreichs Sezession” nevű egyesületet („osztrák szecessziós képzőművészek egyesülete”). 1898-ban két kiállítást is rendeztek, felhívva ezzel magukra a közönség figyelmét. A sikereken felbuzdulva saját székházba települtek, melyet saját jelszavuk ékesített:

„A kornak a maga művészetét, a művészetnek a maga szabadságát”.

Ez volt a Szecesszió háza, amelyen megtalálható Klimt Beethoven-fríze és amelynek földszintje a mai napig kortárs festők munkáinak ad otthont.

A konzervatívabb szemléletű eszmék azonban még nem minden embert hagytak el, így az új, modern irányzat képviselőit számos botrány kísérte, köztük Gustav Klimtet is.

Később visszavonult a Secession mozgalomból és Berlinben részt vett a Német Művészek Szövetsége által rendezett kiállításon. 15 képe került kiállításra és elnyerte a "Villa Romana" díjat.

1912-ben ő lett az elnöke az Osztrák Képzőművész Szövetségének, majd 1917-ben a Bécsi Képzőművészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választották.

 

1918-ban Gustav Klimtet agyvérzés érte, majd tetézve a bajt elkapta a spanyolnáthát és február 6-án tüdőgyulladásban elhunyt.

 

Pletykák keringtek róla, hogy bár sosem házasodott meg mégis az oly közel álló Emilie Flögét hivatta halálos ágyán is magához. Utolsó mondata is érte szólt: „Küldjetek Emiliért…”

 

Gustav Klimt munkássága

Gustav Klimtről bátran mondhatjuk, hogy kora egyénisége volt.

„Sem az írott szónak, sem a beszédnek nem vagyok mestere, kivált nem, ha magamról vagy munkámról kell nyilatkoznom. Aki rólam – értsd: a művészről, hisz csak ez az igazán fontos – tudni akar valamit, az nézze meg figyelmesen képeimet, és belőlük próbáljon rájönni arra, hogy mi vagyok és mit akarok.”

-mondta a híres festő… és e pár szóból vonjuk le a konzekvenciát: Klimt nem volt a szavak embere, de képei hűen tükrözik, mitől döglik a légy. Szerette a nőket, a nők voltak a múzsái.

 

„Hogy mely témák foglalkoztatnak a festészetben? Az önarckép készítés semmiképpen. A többi ember, és közöttük is főleg a nők…” – vallotta be a híres festő.

A nő gyönyörűségét aranyban ragyogtatta festményein. Az aranyműves édesapja által megszeretett nemesfém varázslatos csillogása Klimt jellegzetes védjegyévé vált műalkotásain. Beleszeretett az aranyba és hogy tökéletesítse az arany technika használatát Ravennába és Velencébe utazott, bizánci művészek munkájából tudást meríteni.

 

Gustav Klimt nem csak aranyfestéket, hanem valódi aranylapot is használt munkáihoz.

1904-ben a Flöge nővérek egy divatházat hoztak létre. Ugye azt már tudjuk, hogy Klimt szívéhez közel állt Emilie Flöge, ezért ő is ott sertepertélt a Flöge testvérek között. Gustav részt vett a ruhák tervezésében és a bemutató termük dekorálása is az ő reszortja lett.

Gustav Klimt munkásságát bejárta az erotika. Képei sokszor hagyományokat felborzoló őszinteséggel mutatják meg teljes valójában a Nőt az arany pompájában. Vallotta is: „ A nő, a fő művem.” Gustav ikonikusan ábrázolt női alakjai megtestesítik a századforduló új nőtípusát a „famme fatale”-t, azaz a végzet asszonyát.

„az igazi szerelemtől nagyon félek, de egyben tisztelem is "

Mondta a híres festő. Életét mégis házasság nélkül élte le és kereste ágyról ágyra, lepedőről lepedőre az igaz szerelmet. Nem tudni vajon megtalálta-e, de Emilie Flöge mély nyomokat hagyott benne. Ő volt az ihletője, többek között egyik leghíresebb festményének is, A Csók című alkotásának.

Számos nő ügyéről szóltak a pletykák, köztük Alma Schindlerrel (a későbbi Alma Mahler-Werfellel) való viszonyáról, aki ezt véste naplójába Gustavról:

"Viszonya van... ráadásul egy ilyen vén szatyorral! Bárkivel kikezd, akit talál."

Hát határozott vádak, de vajon ki lehetett a „vén szatyor”? - Rose von Rosthorn-Friedmann volt, aki szintén modellt állt fényes, díszes ruhában a festőnek.

Adele Bloch-Bauer több híres festményén szerepel, melyeken az arany vibrálásával veszi őt körül és ragyogtatja a kor „famme fatalja”-ként. A végzet asszonya adta az arcát Judith I. című Klimt alkotáshoz, amely a kor egyik legkiemelkedőbb portréja lett.

Kiváló grafikus, portrékészítő, valamint tájképfestő is volt.

Élete és képei történetei több ízben is filmvászonra kerültek:

1969 - Szőts István dokumentumfilmje

2006 -  A Klimt című film, melyben John Malkovich játszott Klimtet

2015 -  A Hölgy aranyban című film, mely annak a történetét dolgozta fel, hogyan szerzi vissza egy zsidó hölgy a családját illető Gustav Klimt képeket.

 

Művei rekord árakat döngetnek az aukciókon. 2006-ban „Adele Bloch-Bauer I” képe 135 millió dollárért kelt el, aminek vásárlója a Neue Galerie New York volt.

 

Gustav Klimt és Anne-Marie Zilberman

Hogy miért kapcsoljuk össze ezt a két nevet? Mert van bennük valami közös: Az aranyfestés.

Anne-Marie Zilberman leghíresebb alkotása az Arany könnyek című festmény kísértetiesen hasonlít Gustav Klimt festői stílusához. Bizonyára nagy hatással lehetett festészetére Klimt munkássága, amit nem is csodálunk, hiszen az aranyfestés technikája egyedi és szemet gyönyörködtető. Sokan a mai napig tévesen hiszik, hogy az Arany könnyek Gustav Klimt ecsetéből származik, ám ez a remekmű valójában mégis egy hölgy nevéhez fűződik. Az Arany könnyek című alkotás - hasonlóan, mint Gustav Klimt az arany festészet technológiájával készült képei - számos szuvenír kedvelt díszítői eleme.

Ezt festheted nálunk
Megfestem
A csók
Március
28
Csütörtök
18:00
13
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1061 Izabella utca 91/a
Megfestem
A csók
Március
29
Péntek
18:00
12
Debrecen
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Megfestem
A csók
Április
26
Péntek
14:00
14
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
 Léghajó
Léghajó
Szinyei Merse Pál
A csók
A csók
Gustav Klimt
A Kisherceg és a Róka
A Kisherceg és a Róka
A macska
A macska
Sherry Shipley
A róka
A róka
A sárkányok anyja
A sárkányok anyja
A szentjánosbogarak mágikus fénye-Világító festés
A szentjánosbogarak mágikus fénye-Világító festés
A város
A város
Dmitry Spiros
An der Raabklamm
An der Raabklamm
Verena Rotky
Arany Buddha
Arany Buddha
Arany könnyek
Arany könnyek
Anne-Marie Zilberman
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn
Az álom
Az álom
Pablo Picasso
Az élet fája- 3D festés
Az élet fája- 3D festés
Az ember fia
Az ember fia
René Magritte
Balerina
Balerina
Leonid Afremov
Bazsarózsa
Bazsarózsa
Boston terrier
Boston terrier
Boston terrier
Boszi az üstben- halloweeni gyerekfestés
Boszi az üstben- halloweeni gyerekfestés
Boszorkánytánc - Világító festés
Boszorkánytánc - Világító festés
Buddha
Buddha
Buddha mosolya
Buddha mosolya
Csajos este az Alkotásutcánál
Csajos este az Alkotásutcánál
Csillagos éj
Csillagos éj
Vincent Van Gogh
Csónak a naplementében
Csónak a naplementében
Csónak a parton (Valódi homokkal)
Csónak a parton (Valódi homokkal)
Vladimir Nezdiymynoga
Dobby
Dobby
Elefántok
Elefántok
Elefántok- páros és egyéni festés
Elefántok- páros és egyéni festés
Salvador Dali
Elfolyó idő
Elfolyó idő
Salvador Dali
Erdei patak
Erdei patak
Leonid Afremov
Fesd meg saját szuperhősöd!
Fesd meg saját szuperhősöd!
Flamingó
Flamingó
Lena Navarro
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Frida Kahlo portré
Frida Kahlo portré
Galaxis- világító festés
Galaxis- világító festés
Ganésa
Ganésa
Gerlepár
Gerlepár
Valentin napi festés
Gránátalma
Gránátalma
Festőkéses technika
Halálcsillag
Halálcsillag
Havas táj
Havas táj
Híd a tó felett
Híd a tó felett
Ann Marie Bone
Hold - ezüst festés
Hold - ezüst festés
Alfons Mucha
Hőlégballonok
Hőlégballonok
Leonid Afremov
Hölgy virággal
Hölgy virággal
Alfons Mucha
Igaz szerelem
Igaz szerelem
Indián nyár
Indián nyár
Farrel Cockrum
Irina-föld a Balkán fölött
Irina-föld a Balkán fölött
Friedensreich Hundertwasser
Kalitkás nő
Kalitkás nő
Rippl-Rónai József
Kék hölgy
Kék hölgy
Richard Burlet
Kék tó
Kék tó
Iris Scott
Koi pontyok
Koi pontyok
Iris Scott
Kutyus Pop Art stílusban
Kutyus Pop Art stílusban
Levendulamező
Levendulamező
Live-Aktmalen mit männlichem Modell
Live-Aktmalen mit männlichem Modell
London
London
Leonid Afremov
Magányos cédrus
Magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar
Mandulavirágzás
Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Andy Warhol
Medúzák Világító festés
Medúzák Világító festés
Napernyő a strandon (Valódi homokkal)
Napernyő a strandon (Valódi homokkal)
Napraforgók
Napraforgók
Van Gogh style
New York City Splash
New York City Splash
Paint It Linz
Nő kalapban
Nő kalapban
Andre Kohn
Nyírfák
Nyírfák
Nyuszi ül a fűben
Nyuszi ül a fűben
Ősz
Ősz
Leonid Afremov
Papagájok
Papagájok
Dmitry Spiros
Párizs
Párizs
Dmitry Spiros
Párizs télen
Párizs télen
Dmitry Spiros
Pillangó
Pillangó
Pitypang a szélben - világító festés
Pitypang a szélben - világító festés
Kelly Boyeh
Purple Sunset
Purple Sunset
Paint It Linz
R2D2
R2D2
Ragyogó Páva
Ragyogó Páva
Karen Tarlton
Rajz workshop
Rajz workshop
Románc 18
Románc 18
Leonid Afremov
Santorini
Santorini
Sarki fény - világító festés
Sarki fény - világító festés
Scarlet
Scarlet
Richard Burlet
Sellő
Sellő
Victor Nizovtsev
Séta a parkban
Séta a parkban
Leonid Afremov
Séta az esőben
Séta az esőben
Alvydas Šapoka
Spániel
Spániel
Star Wars- Sötét nagyúr Van Gogh stílusában
Star Wars- Sötét nagyúr Van Gogh stílusában
Szafari
Szafari
Szarvasbőgés
Szarvasbőgés
Marion Rose
Szarvasok
Szarvasok
Szélmalom és tulipánok
Szélmalom és tulipánok
Tommy Midyette
Szerelem fa
Szerelem fa
Valentin napi festés
Szitakötők
Szitakötők
Cinnamon Cooney
Szívek a homokban
Szívek a homokban
Valentin napi festés
Tavaszi virágzás
Tavaszi virágzás
Svetlana Novikova
Teknősök- gyerekfestés (6-12 év)
Teknősök- gyerekfestés (6-12 év)
Tél
Tél
Leonid Afremov
Titiana
Titiana
Richard Burlet
Titkos téli kert
Titkos téli kert
Univerzum- világító festés
Univerzum- világító festés
Úszó medúzák- világító festés
Úszó medúzák- világító festés
Üstökös
Üstökös
Anne-Marie Zilberman
Vászontáska festés- Buddha mosolya
Vászontáska festés- Buddha mosolya
Velence
Velence
Leonid Afremov
Virágcsokor
Virágcsokor
Erin Fitzhugh Gregory
Virágok
Virágok
Virágos bicikli
Virágos bicikli
Vitorlás
Vitorlás
Leonid Afremov
Vízesés
Vízesés
Peggy Wilson
Vízikígyók - arany festés
Vízikígyók - arany festés
Gustav Klimt
Vízililiom virágzás
Vízililiom virágzás
Claude Monet
Vízililiomok
Vízililiomok
Claude Monet
Wunschbild
Wunschbild
Yaquina Head-i világítótorony
Yaquina Head-i világítótorony
Ann Nicholson
Zebrák
Zebrák
Victor Vasarely
1061 Izabella utca 91/a
1136 Pannónia u 30
4024 Piac utca 28
9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megfestem
A csók
Március
28
Csütörtök
18:00
13
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1061 Izabella utca 91/a
Megfestem
A csók
Március
29
Péntek
18:00
12
Debrecen
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Megfestem
A csók
Április
26
Péntek
14:00
14
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Egyedi ajándékutalványok
Basic Valentin Nameday
Birthday
Légy kreatív az ajándékozásban is! Lepd meg szeretteid egyedi ajándékutalvánnyal!

Tedd személyessé saját üzeneteddel!