hu | en

Frida Kahlo

Frida Kahlo
ÉLT
1907 július 6.-1954 július 13.
NEMZETISÉGE
mexikói, német
HÍRES FESTMÉNYEI
Frida Kahlo és Diego Rivera, Csak néhány szúrás, Önarckép majommal

Frida Kahlo élete

Teljes nevén Magdalena Carmen Frida Kahlo 1907 július 6-án látja meg a napvilágot Coyoacán, Mexikóvárosban, egy mexikói anya és egy német apa gyermekeként.

Frida hat évesen járványos gyermekbénulásban betegszik meg, melynek következtében jobb lába visszamarad a fejlődésben és deformálódik.

Ezt leplezendő fiatal lányként előszeretettel öltözött férfiruhába, majd hosszú mexikói szoknyákba. A tehuana népviselet egész életében kedvenc öltözéke maradt.

A család szűkösen élt, ezért a lányoknak már korán dolgozniuk kellett. Ennek ellenére Frida alapfokú iskolája elvégzése után elkezdi tanulmányait az ország egyik legjobb középfokú intézményében, a Escuela Navional Preparatori-ba, ahol orvosnak tanul.

Az 1925-ös buszbaleset következtében azonban örökre megváltozik az élete. Egy villamos összeütközik a busszal, melyen a mindössze tizennyolc éves Frida és egy barátja (Alejandro Gómez Aris) éppen hazafelé utazik. A baleset következtében egész életére kiható súlyos sérüléseket szenved. Csak sokára derül ki, hogy több csigolyája elmozdult és megsérült a baleset következtében, melynek következtében hónapokra gipszfűzőbe zárják testét.

 

A festés segített neki túllendülni ezen a nehéz időszakon. Egy, a baldachinos ágya mennyezetére szerelt tükörben nézhette magát, így festette első önarcképét is.

Kétévnyi lábadozás után már viszonlyag normális életet tudott élni. 1928-ban tagja lesz a mexikói kommunista pártnak, ekkor hozza össze a sors a nála több, mint húsz évvel idősebb Diego Riverával. Hamar egymásba szeretnek és 1929-ben összeházasodnak.

Diego A forradalom balladája című freskón Kahlot egy vörös blúzban csillaggal festi meg, amint fegyvereket oszt a forradalmároknak.

 

1930-ban újabb tragédia éri a festőnőt, első terhességét megszakítják, a magzat rossz fekvése miatt.

Ugyanebben az évben férje megrendelést kap az USA-ban, ezért San Franciscoba költöznek, ahol hamarosan a társasági élet ismert és kedvelt alakjai lesznek. 1931-ben Frida találkozik dr. Leo Eloesserrel, aki szakmai téren hátralévő életében hatással lesz rá.

Eközben egészségi állapota romlik, a jobb lába egyre rosszabb állapotba kerül. A következő évben Detroitba költöznek, ahol Frida újra teherbe esik.

Elvetél, ennek a súlyos veszteségnek megfestésekor születik a Henry Ford Kórház avagy a Repülő ágy című képe, mely az esemény utáni fájdalmát fejezi ki.

Szintén ebben az évben Frida édesanyja meghal.

1932-ben New Yorkba költöznek, ahol férje a Rockefeller Centertől kap megbízást egy falkép elkészítésére.

1934-ben Frida harmadik terhessége is tragédiába fullad, a petefészke fejletlensége miatt meg kell szakítani terhességét még a harmadik hónap előtt.

Nem sokkal később újra kórházba kerül, lába rosszabbodó állapota miatt néhány lábujját el kell távolítani.

A tragédiák itt nem érnek véget, mert férje, aki már korábban is sok nővel nyíltan megcsalta feleségét ezúttal Kahlo húgával szegte meg hűségi fogadalmát.

Ezt a hírt Frida nem tudja könnyen feldolgozni és párhuzamot vonva egy akkori gyilkossággal megfesti a Csak néhány szúrás volt című képét. A brutális férfierőszak által okozott sebek a rajta ütött érzelmi sérüléseket jelképezik. Frida, hogy elmeneküljön a kínos helyzettől saját lakást bérel, megismerkedik a szobrász Isamu Noguchival, akivel szerelmi viszonyba bonyolódik.

1936-ban visszaköltözik, férjétől nem válik el, de már egyikőjük sem hűséges. Frida innentől kezdve szerelmi viszonyba bonyolódik férfiakkal és nőkkel egyaránt.

1937-ben Lev Trockijt politikai menekültként fogadják Mexikóban, és Fridáék rendelkezésükre bocsájtják a Kék házat. Neki ajánlotta az egyik legszebb, legragyogóbb önarcképét, a Függönyök között című remekművet.

1938-ban New Yorkban megrendezésre kerül első kiállítása Julien Levy galériájában, amely nagy sikert arat.

A következő évben Párizsba utazik, ahol szintén kiállítják munkáit, bár az nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Frida nyomasztónak találja Európát és hazatér. Hazatérését követően férje indíttatására elválnak.

Egy évvel később Kahlo gyógyszeres kezelésre vonul San Franciscoba, ahol Diego Riveraval újra egybekel, édesapja meghal és ők átköltöznek a családi házba. Ekkor Kahlo már neves, független művész, de férjéhez élete végéig mély érzelem köti, meg nem született gyermeke helyett iránta táplál szinte anyai érzelmeket.

1941-ben kezd el naplót írni, mely nem csak a ’41-től történő eseményeket írja le, hanem korábbi életét is, emellett verseket ír és vázlatokat fest benne, ezzel mintegy értelmezési kulcsot nyújtva festészetéhez.

1950-re már hét gerinc operációt végeznek el rajta, és lassan csak kerekes kocsival tud közlekedni, jobb lábát térdig elveszti. Súlyos depresszió gyötri, a fájdalmai olyan erősek, hogy folyamatosan fájdalomcsillapítón él.

1953-ban Lola Alvarez Bravo a galériában szervezi meg Frida kiállítását, ezzel teljesítve álmát, hogy hazájában állítson ki. Orvosai tanácsára nem volt tanácsos elhagynia az ágyát, ebből kifolyólag ággyal együtt szállították el a megnyitóra, ahol díszes tehuana ruhában jelent meg.

Kahlo orvosai tanácsa ellenére részt vesz egy tüntetésen, melynek során erős tüdőgyulladást kap. Ezt szervezete már nem bírta el, és 1954-ben annyi szenvedés és ágyban töltés után végleg nyugovóra tért.

A Kék Házat, ahol született, és ahol 1941-től haláláig lakott, Diego Rivera a mexikói államnak adta. Itt nyílt meg 1958-ban a Frida Kahlo Múzeum.

 

Életéről Frida címmel forgattak filmet Salma Hayek főszereplésével, amelyet 2002-ben mutatattak be.

 

Frida Kahlo művészete

Bár az első képei, portréi az európai festészet hagyományait követik, Kahlo későbbi művészetére, színvilágára, jelképrendszerére a mexikói művészet, a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatott igen erősen (Diego Riverának jelentős gyűjteménye volt prekolumbián művészeti tárgyakból).

Sokan Kahlót szürrealistának tekintik, de ez nem egyértelmű.

Míg a szürrealisták az álmok homályos értelmű jelképeit használták festményeiken, s olykor teljesen elszakadtak a valóságtól, Kahlo szimbólumai általában könnyen megfejthetők, s utalnak a művész életének azon szakaszára, amelyben születtek. Kahlo szinte valamennyi festménye önéletrajzi ihletésű.

Sok önarcképet festett, s ezt magányosságával magyarázta. Az arca maszkszerű, szinte semmiféle érzelem nem tükröződik rajta, az arcot körülvevő, jelképes értelmet hordozó tárgyak, állatok, a háttérben látszódó táj árulja el a kép igazi mondanivalóját, a művész pillanatnyi lelkiállapotát.

Ő volt az első festő(nő), aki leplezetlenül ábrázolta a női testet, a szexualitást, és olyan élményeket, amelyeket csak a nők élhetnek át.

A Henry Ford Kórház című kép az első, amely nyíltan szól a vetélésről, s ezt olyan formában, amely a fogadalmi képekről, a mexikói naiv művészek által készített vallásos tartalmú retablókról ismerős, de a szentek helyét más jelképek foglalták el. A fogadalmi táblákról vette át a szövegek feltüntetésének szokását is.

Bár Kahlo egyházellenes volt (többek között helyeselte a templomok bezárását), sok szimbólumot használt a vallás jelképei közül. A törött gerinc című képén a fájdalom jelképei a testébe szúrt szögek, s feltűnik a fehér lepel is, amely Krisztus halotti leplére utal.

Az ősi azték mitológia is forrásául szolgált dualista szemléletével, hiszen ott állandó küzdelem folyik a napisten és az éjszaka istene között. Kahlo sok festményén felismerhető ez a kettős szemléletmód. A Remény fája, Tarts ki! című képén a műtéttől legyengült Frida a nappalhoz, míg az erős Frida az éjszakához, a holdhoz, a nőiesség szimbólumához tartozik. A híres A két Frida című képen, amely válása után készült, a festő mint két különböző személyiségű asszony jelenik meg, amelyet egy ütőér köt össze.

 

Diego Riverával folytatott viharos házassága is sok képe élményanyagát adta. Az első közös képen, a Frida Kahlo és Diego Riverán, amely nem sokkal házasságuk után készült, Frida mint a neves festő szerény, gyenge felesége ábrázolta magát. Később a megcsalatások és megcsalások sorát is megörökítette. Férje Cristinával folytatott viszonya feletti fájdalma a Csak néhány szúrás és az Emlék című képekben fejeződik ki. Az idő múlásával érzelmei megváltoztak. A világegyetem szerelmi ölelése, a Föld, Én, Diego és Señor Xólot című képen, amelyet szintén a mexikói mitológia ihletett, egyszerre szól sok fájdalmat okozó meddőségéről és Rivera iránt táplált anyai érzelmeiről.

 

Utolsó éveiben is nagyon aktívan részt vett a közéletben, festményei egyre több politikai tartalmat hordoztak. A marxizmus gyógyír a betegségre című képe szinte vallásos marxizmusáról és Amerika-ellenességéről tanúskodik. Hite szerint a politikai meggyőződés megszabadíthatja őt és az emberiséget a fájdalomtól. Utolsó, befejezetlen képe egy Sztálin-portré volt.

 Léghajó
Léghajó
Szinyei Merse Pál
2h - Almond blossoms
2h - Almond blossoms
2h - Butterfly
2h - Butterfly
2h - Dandelion in the wind
2h - Dandelion in the wind
2h - Galaxy - luminous painting
2h - Galaxy - luminous painting
2h - R2D2
2h - R2D2
2h - Sailboat
2h - Sailboat
Leonid Afremov
2h - Swimming jellyfish
2h - Swimming jellyfish
2h - Tree of life (3D)
2h - Tree of life (3D)
2h - Turtles
2h - Turtles
2h - Witchdance - luminous
2h - Witchdance - luminous
4h - Frida
4h - Frida
Frida Kahlo
4h - Kiss
4h - Kiss
Gustav Klimt
A csodálatos Aurora Borealis
A csodálatos Aurora Borealis
A csók
A csók
Gustav Klimt
A Kisherceg
A Kisherceg
A Kisherceg és a Róka
A Kisherceg és a Róka
A macska
A macska
A repülő lámpások éjszakája
A repülő lámpások éjszakája
A róka
A róka
A sárkányok anyja
A sárkányok anyja
A szentjánosbogarak mágikus fénye-Világító festés
A szentjánosbogarak mágikus fénye-Világító festés
A Tökkirály - világítós festés
A Tökkirály - világítós festés
A város
A város
Adventi koszorú workshop
Adventi koszorú workshop
Adventi koszorú workshop
Akvarell festés - Tavaszi virágok
Akvarell festés - Tavaszi virágok
Akvarell festés - Tópart
Akvarell festés - Tópart
Akvarell festés - Tulipánok és Orchidea
Akvarell festés - Tulipánok és Orchidea
Állatok virágkoszorúval táskafestő workshop
Állatok virágkoszorúval táskafestő workshop
An der Raabklamm
An der Raabklamm
Verena Rotky
Arany Buddha
Arany Buddha
Arany könnyek
Arany könnyek
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn
Az álom
Az álom
Pablo Picasso
Az angyal - 3D festés
Az angyal - 3D festés
Az élet fája- 3D festés
Az élet fája- 3D festés
AZ ÉLET FÁJA- 3D FESTÉS (2 ÓRA)
AZ ÉLET FÁJA- 3D FESTÉS (2 ÓRA)
Az ember fia
Az ember fia
René Magritte
Babaszoba festmények
Babaszoba festmények
Balatoni nyár
Balatoni nyár
Balatoni nyár - Vászontáska festés
Balatoni nyár - Vászontáska festés
Balatoni nyár élményfestés a Kabinban!
Balatoni nyár élményfestés a Kabinban!
Balerina
Balerina
Leonid Afremov
Barbakan castle in Poland
Barbakan castle in Poland
Hundertwasser
Bazsarózsa
Bazsarózsa
Betta
Betta
Blue Horse
Blue Horse
Franz Marc
Boston terrier
Boston terrier
Boston terrier
Boszi az üstben- halloweeni gyerekfestés
Boszi az üstben- halloweeni gyerekfestés
Boszorkánytánc - Világító festés
Boszorkánytánc - Világító festés
Bőrpénztárca készítő workshop
Bőrpénztárca készítő workshop
Buddha
Buddha
Buddha mosolya
Buddha mosolya
CARácsony
CARácsony
Cat Cappuccino
Cat Cappuccino
Csajos este az Alkotásutcánál
Csajos este az Alkotásutcánál
Csillagos éj
Csillagos éj
Vincent Van Gogh
Csillagos éj - Vászontáska festés
Csillagos éj - Vászontáska festés
Vincent Van Gogh
Csónak a naplementében
Csónak a naplementében
Csónak a naplementében élményfestés a Kabinban!
Csónak a naplementében élményfestés a Kabinban!
Csónak a parton (Valódi homokkal)
Csónak a parton (Valódi homokkal)
Dandelion - Special Event
Dandelion - Special Event
Dobby
Dobby
Éjjel-nappal farkasüvöltés
Éjjel-nappal farkasüvöltés
Elefántok
Elefántok
Salvador Dali
Elefántok
Elefántok
Elfolyó idő
Elfolyó idő
Salvador Dali
Erdei patak
Erdei patak
Leonid Afremov
Fesd meg saját szuperhősöd!
Fesd meg saját szuperhősöd!
Fesd rá a neved! Táskafestő workshop
Fesd rá a neved! Táskafestő workshop
Festő workshop
Festő workshop
Filmkarakterek táskafestő workshop
Filmkarakterek táskafestő workshop
Flamingó
Flamingó
Floating
Floating
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Frida Kahlo festés
Frida Kahlo festés
Frida Kahlo portré
Frida Kahlo portré
Galaxis- világító festés
Galaxis- világító festés
Ganésa
Ganésa
Gerlepár
Gerlepár
Grain Field
Grain Field
Morisot
Gránátalma - Festőkéses technika
Gránátalma - Festőkéses technika
Grincsfa készítő workshop
Grincsfa készítő workshop
Gyöngybagoly
Gyöngybagoly
Halálcsillag
Halálcsillag
Havas táj
Havas táj
Helena
Helena
Híd a tó felett
Híd a tó felett
Hóbarát
Hóbarát
Hold - ezüst festés
Hold - ezüst festés
Alfons Mucha
Hőlégballonok
Hőlégballonok
Leonid Afremov
Hölgy virággal
Hölgy virággal
Alfons Mucha
Húsvéti koszorú workshop
Húsvéti koszorú workshop
Igaz szerelem
Igaz szerelem
Indián nyár
Indián nyár
Irina-föld a Balkán fölött
Irina-föld a Balkán fölött
Friedensreich Hundertwasser
Jegesmedve
Jegesmedve
Kaktuszok táskafestő workshop
Kaktuszok táskafestő workshop
Kalitkás nő
Kalitkás nő
Rippl-Rónai József
Kalligráfia workshop - Ajándék brush pennel!
Kalligráfia workshop - Ajándék brush pennel!
Karácsonyi ajtódísz workshop
Karácsonyi ajtódísz workshop
Kék hölgy
Kék hölgy
Kék tó
Kék tó
Koi pontyok
Koi pontyok
Kutyus Pop Art stílusban
Kutyus Pop Art stílusban
Levelek és virágok vászontáska workshop
Levelek és virágok vászontáska workshop
Levéltánc
Levéltánc
Levendulamező
Levendulamező
Live-Aktmalen mit männlichem Modell
Live-Aktmalen mit männlichem Modell
London
London
Leonid Afremov
Magányos cédrus
Magányos cédrus
Csontváry Kosztka Tivadar
Makramé falikép készítő workshop
Makramé falikép készítő workshop
Mandulavirágzás
Mandulavirágzás
Vincent Van Gogh
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Medúzák Világító festés
Medúzák Világító festés
Mókás struccok
Mókás struccok
Mókás zöldségek táskafestő workshop
Mókás zöldségek táskafestő workshop
Nagytemplom
Nagytemplom
Napernyő a strandon (Valódi homokkal)
Napernyő a strandon (Valódi homokkal)
Napraforgók
Napraforgók
Van Gogh style
Natúr kozmetikum workshop
Natúr kozmetikum workshop
New York City Splash
New York City Splash
Paint It Linz
Nő kalapban
Nő kalapban
Nyírfák
Nyírfák
Nyuszi ül a fűben
Nyuszi ül a fűben
OMG! Csajos vászontáska festés
OMG! Csajos vászontáska festés
Ősz
Ősz
Leonid Afremov
Papagájok
Papagájok
Párizs
Párizs
Párizs télen
Párizs télen
Pillangó
Pillangó
PILLANGÓ (2 óra)
PILLANGÓ (2 óra)
Pitypang a szélben - világító festés
Pitypang a szélben - világító festés
Purple Sunset
Purple Sunset
Paint It Linz
R2D2
R2D2
Ragyogó Páva
Ragyogó Páva
Rajz workshop
Rajz workshop
Randevú
Randevú
Reggeli csicsergés
Reggeli csicsergés
Róka álom
Róka álom
Románc 18
Románc 18
Leonid Afremov
Santorini
Santorini
Sarki fény - világító festés
Sarki fény - világító festés
Scarlet
Scarlet
Segelboot
Segelboot
GIN-NIGHT SPECIAL
Segelboot - Gin-Night-Special
Segelboot - Gin-Night-Special
Verena Rotky
Sellő
Sellő
Séta a parkban
Séta a parkban
Leonid Afremov
Séta az esőben
Séta az esőben
Shadows
Shadows
Spániel
Spániel
Star Wars- Sötét nagyúr Van Gogh stílusában
Star Wars- Sötét nagyúr Van Gogh stílusában
Sternennacht
Sternennacht
ABSINTH-NIGHT SPECIAL
Szafari
Szafari
Szarvasbőgés
Szarvasbőgés
Szarvasok
Szarvasok
Leonid Afremov
Szélmalom és tulipánok
Szélmalom és tulipánok
Szerelem fa
Szerelem fa
Valentin napi festés
Szerelem taxi
Szerelem taxi
Szeresd a Földet! táskafestő workshop
Szeresd a Földet! táskafestő workshop
Szitakötők
Szitakötők
Szívek a homokban
Szívek a homokban
Valentin napi festés
Táncoló balerina
Táncoló balerina
Táskafestő Workshop
Táskafestő Workshop
Tavaszi koszorú workshop
Tavaszi koszorú workshop
Tavaszi virágzás
Tavaszi virágzás
tedsd
tedsd
test
Teknősök- gyerekfestés (6-12 év)
Teknősök- gyerekfestés (6-12 év)
Tél
Tél
Leonid Afremov
Téli séta
Téli séta
Leonid Afremov
teszt kép
teszt kép
Gustav Klimt
teszt2
teszt2
Teszt2
Titiana
Titiana
Titkos téli kert
Titkos téli kert
Tökdísz készítő workshop
Tökdísz készítő workshop
Tulipánok
Tulipánok
Univerzum- világító festés
Univerzum- világító festés
Úszó medúzák- világító festés
Úszó medúzák- világító festés
Út a rengetegben
Út a rengetegben
Üstökös
Üstökös
Vár a dzsungel táskafestő workshop
Vár a dzsungel táskafestő workshop
Vászontáska festés- Buddha mosolya
Vászontáska festés- Buddha mosolya
Velence
Velence
Leonid Afremov
Vidd magaddal kedvenc hírességed! táskafestő workshop
Vidd magaddal kedvenc hírességed! táskafestő workshop
Virágcsokor
Virágcsokor
Virágok
Virágok
Virágos bicikli
Virágos bicikli
Vision
Vision
Vitorlás
Vitorlás
Leonid Afremov
Vízesés
Vízesés
Vízikígyók - arany festés
Vízikígyók - arany festés
Gustav Klimt
Vízililiom virágzás
Vízililiom virágzás
Claude Monet
Vízililiomok
Vízililiomok
Claude Monet
We can do it!
We can do it!
Wunschbild
Wunschbild
Yaquina Head-i világítótorony
Yaquina Head-i világítótorony
Yaquina Head-i világítótorony Vászontáska festés
Yaquina Head-i világítótorony Vászontáska festés
Zebrák
Zebrák
Victor Vasarely
1064 Izabella utca 91/a
1136 Pannónia u 30
4024 Piac utca 28
9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
1011 Mária tér 3.
7633 Pécsi Kultúrális Központ, Fő utca 20.
Egyedi ajándékutalványok
Basic Valentin Nameday
Birthday
Légy kreatív az ajándékozásban is! Lepd meg szeretteid egyedi ajándékutalvánnyal!

Tedd személyessé saját üzeneteddel!