hu | en
Top 5+1 ARTfilm, a legjobb filmek a művészetek kedvelőinek
2019. 10. 25.

Van úgy, hogy az ember néha megfárad az akció- és a romantikus filmektől, vagy a vígjátékoktól. Ha valami másra vágysz, és szeretnél inspirálódni, akkor olvasd el művészfilm ajánlónkat, ahol biztosan találsz kedvedre való alkotást!#1 A nap szerelmese (1956)

IMDb: 7,4

A felkavaró művészfilm, amely a holland művész, Vincent van Gogh életét eleveníti fel. Igaz, hogy a híres festő mindösszesen csak 10 évig alkotott, azonban ez az időszak rengeteg, későbbi generációnak nyújtott inspirációt. Számtalan betegség és viszontagság kísérte végig életét, amely aztán alapanyagul szolgált a filmnek.

A nap szerelmese cím egyébként arra utal, hogy a festő valószerűtlenül sokszor használta a sárga színt, mint kifejezési eszközt. Ezt a történészek többek között a bipoláris zavarával magyarázzák: ugyanis leginkább a mélypontokon festett ilyen árnyalatú képeket.

A film Irving Stone életrajzi regénye alapján készült, amelyet van Gogh, és testvére, Theo közötti levelezést ihletett.

Kiknek ajánljuk?

Ha szereted van Gogh munkásságát, illetve kedveled a régi, kosztümös filmeket, mindenképp ajánljuk.

#2 Frida (2002)

IMDb: 7,4

A művészfilm a valaha élt leghíresebb mexikói festőnő, Frida Kahlo életét dolgozza fel. Frida diákként rajong a művészetekért, így barátja, Alejandro sok híres embernek, köztük Mexikó leghíresebb festőjének, Diego Riverának is bemutatja.

A Frida egy igazán megkapó, szenvedélyes művészfilm.

A nő azonban súlyos buszbalesetet szenved. A vad, szeszélyes Frida nehezen bírja a kényszerpihenőt, így édesapja festőkészlettel lepi meg. Frida Kahlo pedig alkotni kezd, méghozzá nem is akárhogyan. A fájdalma, a szenvedése, a tehetetlenség érzése átitatja minden festményét. Később felépül, azonban folyamatos fájdalom gyötri. Közben Diegoval egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban Frida nehezen viseli a kötöttségeket.

A különleges hangulatú művészfilm a 20-as, 30-as évek Mexikójában játszódik.

Kiknek ajánljuk?

Amennyiben érdekel Frida Kahlo, a leghíresebb mexikói festőnő élete, illetve kedveled a szenvedélyes drámákat, akkor érdemes megnézned.

#3 Leány, gyöngy fülbevalóval (2003)

IMDb: 6,9

Az alkotást Vermeer leghíresebb festménye, a hasonló című Leány, gyöngy fülbevalóval ihlette, amelyet az észak Mona Lisájának is szokás nevezni. A művészfilm, a kép születésének előzményeit, és körülményeit járja körbe, némi romantikus drámával fűszerezve.

A Leány, gyöngy fülbevalóval című művészfilmet a hasonló elnevezésű festmény inspirálta.

A festményen szereplő nő, Griet édesapja megvakul egy kazánrobbanás következtében, így a 17 éves lány kénytelen cselédnek állni. Vermeerhez, a híres festőhöz kerül, aki azonban rájön, hogy a lánynak különleges kapcsolata van a színekkel. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban a családban ennek nem mindenki örül...

Kiknek ajánljuk?

Ha szereted a kosztümös, romantikus filmeket, és a festészetet, akkor biztosan élvezni fogod az alkotást.

#4 Pollock (2000)

IMDb: 7

A film az 1956-ban, tragikus körülmények között elhunyt, híres amerikai festőnek, Jackson Pollocknak állít emléket.

Pollock feltörekvő, de önbizalomhiányos festő, rengeteg gátlással. Összeismerkedik a szintén festő Lee Kastnerrel, akivel aztán egymásba szeretnek. A nő felismeri a tehetségét, így feladja a saját karrierjét, hogy Pollockra összpontosíthasson.

A férfi befut, azonban nem tud mit kezdeni a nyakába szakadt, hirtelen hírnévvel. Így vidékre menekül, és utazni kezd, majd megtalálja a saját, egyedi stílusát. Azonban az alkoholizmus, és a depresszió egyre inkább úrrá lesz rajta, és úgy tűnik, már a felesége sem lesz képes segíteni...

Kiknek ajánljuk?

A dráma egy tragikus, önpusztítással és depresszióval tűzdelt, mégis csodálatos életutat jár körbe. 

#5 A szép bajkeverő (1991)

IMDb: 7,7

Egyszer minden művészt elér az alkotói válság, de a legtöbben, egy idő után, túllendülnek rajta. Edouard azonban már régóta küzd a démonokkal, és jó ideje nem festett már semmit. Egy gyönyörű modell azonban mindent felborít és Edouard teljesen a hatása alá kerül, még egy régebbi művét is képes feláldozni a kedvéért.

Az erősen erotikus hatású művészfilm közel négy óra hosszú, és 91-ben mintegy 5 Oscar-díjra jelölték. Ezeket ugyan nem sikerült szoborra “váltania”, azonban megnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját. 

Kiknek ajánljuk?

Akinek van egy szabad délutánja arra, hogy egy lassú, de zseniális francia film hatása alá kerüljön. 

+1 Mű, szerző nélkül (2018)

IMDb: 7,7

A mű Gerhard Richter, kortárs német festő kalandokkal teli, tragikus életén alapul. Habár maga Richter teljesen elhatárolódott a filmtől, az alapvető életrajzi momentumokban mégis kapcsolódnak.

A film főhőséhez, Kurt Barnerthez hasonlóan ugyanis Richter is a nemzetiszocialista Németországban született, majd az NDK-ban nevelkedett és elszökött nyugatra. Az alkotás rendkívül gazdag módon mutatja be az emberi sorsokat, illetve a különböző rendszerek, és a diktatúra hatását a művészetre.

A cím arra utal, hogy Kurt fotorealisztikus festményeket készít, amelyeknek sokszor sem a szereplőjét, sem az alkotóját nem ismeri.

A filmet a hazai mozik 2019. október 10-től vetítik.

Kiknek ajánljuk?

Akiket egy kicsit is érdekel a művészet és az alkotó, valamint egy lebilincselő, nem dokumentarista jellegű művészfilmet szeretnének megnézni.

Vigyázat!

A filmek mind-mind inspiráló jellegűek, így előfordulhat, hogy a miután megnézted őket, erős késztetést érzel majd az alkotásra. Amennyiben ez így lenne, keress fel minket élmény-, vagy táskafestéseinken, ahol szabadjára engedheted a fantáziádat!

5+1 elképesztő tetoválás, amit műalkotás...
A világ 5 legrejtélyesebb festménye
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Csónak a naplementében
November
22
Péntek
09:30
0
Budapest
Csónak a naplementében Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megfestem
Séta a parkban
November
22
Péntek
14:00
7
Győr
Séta a parkban - Leonid Afremov Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megfestem
Spániel
November
22
Péntek
17:30
7
Budapest
Spániel Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1011 Mária tér 3. (emelet)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Velence
November
22
Péntek
18:00
0
Budapest
Velence - Leonid Afremov Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megfestem
Babaszoba festmények
November
22
Péntek
18:00
12
Debrecen
Babaszoba festmények Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Megnézem az összeset!
A kézzel festés úttörői - különleges festmények
A kézzel festés úttörői - különleges festmények
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet Budapesten
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet Budapesten
Yoko Ono rejtélyes világa
Yoko Ono rejtélyes világa