hu | en
5+1 elképesztő tetoválás, amit műalkotások inspiráltak
2019. 10. 22.

A tetoválás szinte soha nem látott népszerűségnek örvend. Egy olyan művészet, amellyel nap mint nap találkozhatsz az utcán, a munkahelyen, a szórakozóhelyen: szinte bárhol. Olykor biztosan a te figyelmedet is megragadja egy-egy mintázat, és elgondolkozol, hol láttad előtte, ki, és mi inspirálhatta a viselőjét. Ugyanis akár egy elefántnak is lehet mögöttes tartalma, mint ahogyan egy léggömböt tartó kislánynak is. Mindekezet összegyűjtöttük neked a cikkben! 

 

A tetoválás rövid története

A tetoválás finoman szólva sem újkeletű művészet, hiszen már az 5000 éves Ötzin (a híres, Alpokban talált férfi múmián) is találtak tetoválásra emlékeztető karcolatokat. Továbbá az időszámításunk előtti 4. évezredből származó egyiptomi női múmián is felfedeztek különböző festéknyomokat, amelyeket bátran nevezhetünk ősi tetoválásoknak. 

Érdekes, hogy maga a tetoválás teljesen mást jelentett a különböző korokban és kultúrákban.

Az ókori Görögországban például, Hérodotosz feljegyzései alapján a tetoválást csak az előkelő emberek engedhették meg maguknak, míg a rómaiaknál a rabszolgák, a gladiátorok jelölélésre szolgált.

A tetoválás művészete Európában az 1600-as években “jött divatba”, egy Polinéziából Londonba érkező férfi által. Ezután a 19. és a 20. század elején a tetoválás illegálissá vált, így leginkább a börtönökben, bűnözői körökben terjedt el. Ezt követően azonban ismét törvényes lett, és egyre inkább elterjedt az egész világon.

A tetoválás manapság már sokkal inkább az önkifejezés egyik eszköze, mintsem egyszerű divat, vagy hóbort. Az ókori motívumoktól elkezdve, a filmeken keresztül egészen a híres műalkotásokig rengeteg dolog inspirálhatja arra az embert, hogy magára tetováltasson különböző mintázatokat.

Nézzünk néhány meghökkentő példát!
 

Dalí tetoválások

Salvador Dalí, a szürrealista fenegyerek festményei nem csupán azért hatnak inspirálóan, mert egy teljesen egyedi álomszerű világot vitt a vászonra.

Az elfolyó órák motívuma rengeteg tetoválásról visszaköszön.

Sokkal inkább maga Dalí már-már őrületbe hajló, különc személye miatt varratják magukra az emberek a katalán zseni egy-egy művét, mintegy tiszteletük jeléül.

#1 Elefántok

Az elefántok Dalí visszatérő motívumai, melyet Gian Lorenzo Bernini római szobra ihletett.  Maga a szobor egy ősi obeliszket hordozó elefántot ábrázol, aminek több értelmezése is van.

Az egyik, hogy az égbe meredő obeliszkkel a festő egy fallikus szimbólumot szeretett volna ábrázolni, amely a cérnalábú elefánt által a súly-és súlytalanság ambivalenciáját hivatott megmutatni.

A másik értelmezés szerint az obeliszk az élet nehézségeit szimbolizálja, a cérnalábak pedig a földhözragadtságot: ezek ugyanis azok a szálak, amelyek az elefántokat a földhöz, a realitás talajához kötik.

Mit sugallhat a tetoválás?

Leginkább olyan típusú emberre utalhat, aki rendkívül kreatív, és szeretne szárnyalni, azonban valami mégis a földhöz, a racionalitás talajához köti.

#2 Az emlékezet állandósága

Az elfolyó idő Dalí leghíresebb motívuma. A lágyság és a keménység fogalma Dalít többször gondolkodásra ösztökélte. Maga az idő tulajdonképpen Einstein relativitáselméletének egyfajta manifesztációja, ám Dalí magát az időt nem egy koordináta rendszerben képzelte el, hanem egy puha, elfolyó képződményként. Egy olyan valamiként, ami túlmutat a racionális határokon.

Érdekes megfigyelni, hogy a kép közepén egy furcsa, amorf lény is látható, ami szintén feltűnik Dalí több művében is. Mivel egy emberi arc is felfedezhető a szörnyben, sokan magával a festővel, annak önarcképével azonosítják.

Mit sugallhat a tetoválás?

A viselője nem fogadja el a fizika törvényeit és a saját szemüvegén keresztül vizsgálja a világot.


Banksy, az örök lázadó

Talán minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Banksy jelenleg a leghíresebb graffitiművész az egész világon. Habár kilétét a mai napig homály fedi, egyes híresztelések szerint az egyik népszerű, brit alternatív-elektronikus zenekar, a Massive Attack frontembere, Robert Del Naja bújik meg az álnév mögött. A feltételezés nem teljesen alaptalan, ugyanis Del Naja korábban komoly graffitisnek számított. Mindenesetre Banksy politikai, társadalmi témájú, olykor szatirikus, olykor polgárpukkasztó falfestményei sok-sok tetoválást ihletnek.

#3 Lány léggömbbel

A szív alakú lufit elengedő kislány igencsak kedvelt tetoválás, főleg azok körében, akik épp egy szerelmi csalódáson vannak túl, de készen állnak a változásra. 

Banksy Lány léggömbbel című alkotása szintén kedvelt motívum, a tetoválásra vágyók körében.

Maga Banksy a “léggömbös kislányt” különböző, társadalmi célú kampányokhoz használta fel. Így többek között sikeresen hívta fel a figyelmet a szíriai menekültügyi válságra, vagy a 2017-es brit választásokra.

Ezenkívül egy emlékezetes botrány is kapcsolódik hozzá: Banksy képét ugyanis aukcióra bocsátották. Miután megvették az árverésen, a kép félig ledarálta magát. Azonban ez csak még tovább fokozta a festmény körüli “hype-ot”, így most Rembrandt és Picasso művei mellett állítják ki.

Mit sugallhat a tetoválás?

Populárisabb felfogásban, ahogyan feljebb is írtuk, egy kapcsolat végét, az elengedés realizálását, tudomásul vételét jelenti. Emocionálisabb értelemben pedig a világ kegyetlenségeire, háborúira, kríziseire való reflektálást.

#4 Esernyős lány (Nola)

Az Esernyős lány (vagy az első képaláírások során Nola-ként nevezett) falfestmény 2005-ben tűnt fel a New Orleans-i Katrina hurrikán pusztítása után. A Lány léggömbbel mellett az Esernyős lány Banksy másik, leghíresebb graffitije.

Mit sugallhat a tetoválás?

Banksy szerint a kép az emberi furcsaságot szimbolizálja. Ugyanis gyakran azt hiszik, hogy valami segíti, megvédi őket, pedig épp ellenkezőleg: árt nekik.


A mesés Andy Warhol tetoválások

Andy Warhol neve egyet jelent az amerikai popkultúrával. Képei, és később filmjei, számos generáció művészetét inspirálta. Warhol művei pedig nem csak festményként, de tetoválásként is rengeteg helyről visszaköszönhetnek.

#5 Marilyn

A művész egyik legismertebb alkotása, egyben a legnépszerűbb “Warhol-tetoválás” is. A  festő-rendező, a montázshoz Marilyn Monroe, Niagarához készült fényképeit használta fel.

Biztosan te is láttál már Andy Warhol által ihletett, Marilyn tetoválást. 

Mit sugallhat a tetoválás?

Marilyn Monroe-nak, a szépség szimbólumának mind a mai napig hatalmas kultusza és rajongótábora van, így leginkább az időtálló szépséget jelképezi.

#6 Banán

A banán, Lou Reed, és John Cale által alapított Velvet Underground első albumának borítóján díszelgett. Maga az album sajnos nem lett nagy siker, azonban a banános logó annál inkább: vicces és egyszerű minta, így rengeteg tetoválták magukra az évtizedek során. 

Mit sugallhat a tetoválás?

Egyrészt tisztelgés a Velvet Underground és Lou Reed előtt, de sokaknak inkább egyszerűen csak egy jópofa poén.

Mint láthatod, rengeteg olyan tetoválás van, amiről az ember nem is gondolná, hogy valójában egy műalkotás inspirálta. Épp ezért érdemes néha rászánni az időt, és kutakodni egy kicsit, hiszen sok érdekes “titokra” bukkanhat ilyenkor az ember.

Amennyiben pedig kellő inspirációt érzel magadban a képek láttán, és te is szeretnél alkotni, úgy várunk téged az élményfestéseink egyikére, ahol kiélheted a kreativitásodat! 

3 könnyű, és látványos DIY őszi dekoráci...
Top 5+1 ARTfilm, a legjobb filmek a művé...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pingvinek - választható színnel
Április
27
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Pingvinek - választható színnel Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Rókák
Április
27
Szombat
14:00
2
Budapest
Rókák Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
A repülő lámpások éjszakája
Április
27
Szombat
18:00
1
Budapest
Párosan is megfesthető
A repülő lámpások éjszakája Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése