hu | en
3 könnyű, és látványos DIY őszi dekoráció a lakásba
2019. 10. 15.

Október van, így kijelenthetjük, hogy végérvényesen is beköszöntött az ősz. Mivel a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak, így az ember legszívesebben csak magára zárná az ajtót, és egész nap a szobában kuksolna. Azonban ilyenkor is érdemes kihasználni az utolsó napsugarakat, kimenni a természetbe és a D-vitamin mellett alapanyagot gyűjteni különböző, csináld magad dekorációkhoz. Hiszen az ősz egy csodálatos évszak, és az őszi dekorációkkal a hangulatát otthonodban is megteremtheted. Épp ezért olyan őszi DIY dekorokat gyűjtöttünk össze, amelyeket te is könnyedén elkészíthetsz!

 

“Az ősz (…) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.”

/Albert Camus/
 

#1 DIY almagyertya

Hozzávalók:

 • Alma

 • Kés

 • Kanál

 • (Illatos) gyertya

 • Falevelek

 • Tálca

 • Díszítő szalagok (opcionális)

Az almagyertya egy igazán könnyen elkészíthető, őszi, DIY dekoráció.

Az alma tipikus őszi gyümölcs, így adja magát, hogy dekorációként is felhasználd. Ez az egyszerű kis DIY dísz kevés időráfordítással is igazi bensőséges hangulatot varázsol, így érdemes akár egyedül, akár pároddal, vagy gyermekeddel együtt elkészíteni.

Az elkészítés folyamata:

Állítsd fel az almákat úgy, hogy a száruk felfelé álljon, és vágj le egy ujjnyi vastagságot a tetejükből. Miután készen vagy, tedd ezeket a komposztálóba, hiszen már nem lesz rájuk szükséged. Majd rakd a gyertyát az almához, és késsel óvatosan “rajzold körbe”. Ez mutatja meg, mekkora sugarú körben kell kivágnod.

Ezután egy kés és egy kanál segítségével vájd ki az alma belsejét (úgy, mintha egy halloween-i tökkel tennéd). Akkora részt érdemes belőle kiszedni, hogy a gyertya kényelmesen beleférjen, ugyanakkor ne legyen “holtjátéka”.

Miután készen vagy, helyezd az almákat a tálcára, és szórd körbe őket az őszi falevelekkel. Díszítésként az almák köré tekerhetsz egy barna, vagy kék színű szalagot, amit masniként összeköthetsz, így az egész kompozíció még ízlésesebb hatást kelt.

Este gyújtsd meg őket, és tedd az asztalra. Előnye, hogy nem csak őszi dekorációként, de - négy gyertyával számolva - adventi gyertyaként is tökéletes.


#2 Őszies befőttesüvegek

Hozzávalók:

 • Befőttes üveg(ek)

 • Hobbiragasztó

 • Ecset

 • Falevelek

 • Gyertya

 • Madzag (natúr spárga)

A befőttes üveg levéllel befedve igazán csodás őszi dekoráció.

A DIY almagyertyához hasonlóan, az őszies befőttesüvegek is remek fényeket, és ezáltal meghitt hangulatot varázsolnak az otthonodba, ráadásul igencsak egyszerű elkészíteni!

Az elkészítés menete:

Döntsd el a befőttesüvegeket vízszintesen, és helyezd őket egy újságpapírra. Nyomj rájuk némi hobbi ragasztót és kend el egy ecsettel. Ezután helyezd rá a falevelet, majd erre is kenj bőségesen a fehér ragasztóból. Tegyél rá egy újabb falevelet úgy, hogy némileg takarásban legyen a másik, majd szépen egyengesd el őket, hogy tökéletesen a befőttes üveghez tapadjanak.

Miután szisztematikusan körberagasztottad az egész üveget, fordítsd az aljára, és várj fél-egy órát, hogy megszáradjon.

Tipp: a száradási időt hajszárítóval, gyenge fokozaton meggyorsíthatod.

Miután ezzel készen vagy, vágj le egy kisebb darab spárgát, tekerd körbe az üveg nyakát és kösd meg masnira a végét. Végezetül gyújts meg egy gyertyát, és helyezd a befőttes üveg belsejébe.

(Itt pedig egy kis videós segítség, ha esetleg elakadnál.)
 

#3 Csináld magad gyertyák

Hozzávalók:

 • Gyertyák

 • Virágok, növények

 • Kanál

 • Vasaló

 • Nedves ruha 

 • Vastag könyvek

A gyertyákból rengeteg különböző őszi dekoráció készíthető.

A DIY dekorációk közül a csináld magad gyertyák talán kissé időigényesebbek a fent felsoroltaknál, azonban (főleg gyermekkel) sokkal szórakoztatóbbak is. Előnye, hogy igazán kreatív, magát a kompozíciót pedig teljesen rád és a fantáziádra bízzuk. Ráadásul ezek összegyűjtését összekötheted egy igazán tartalmas, őszi sétával is.

Elkészítés menete:

Először is egy éjszakára pakolj rá a növényekre, virágokra néhány igencsak vaskos kötetet (akár Tolsztoj Háború és békéjét vagy a Harry Potter összes kötetét). Reggel nézd meg, mennyire lapultak ki a virágok. Ha egy picit rájuk kell segíteni, akkor tedd a nedves ruhát a vasalódeszkára, majd helyezd rá a növényeket és hajtsd rájuk a nedves ruha másik sarkát.

Ezután szép lassan vasald ki őket.

Miután kellőképpen kilapultak, gyújtsd meg az egyik gyertyát és helyezz fölé egy fémkanalat. Az sem probléma, ha kormos lesz, ez ugyanis gyorsan, néhány törléssel eltávolítható. Miután kellőképp felhevült a kanál, érintsd hozzá egy másik gyertya oldalához, hogy megolvassza a viaszt. Ezt ismételd meg párszor, amíg elég felület meg nem olvad ahhoz, hogy ráhelyezd a falevelet vagy a virágot.

Ezt követően óvatosan nyomkodd bele az olvadt viaszba a növényt és a felhevített kanál segítségével egyengesd bele a gyertyába. Ezt ismételd meg a többi virággal, növénnyel is.

Tipp: a legjobb, ha az egész mókának úgy állsz neki, hogy már egy kialakult koncepció, egy kész “műalkotás” lebeg a szemed előtt.

(Itt pedig egy kis videós segítség, ha esetleg elakadnál.)

 

Ez persze csak néhány DIY ötlet, inspiráció, hiszen rengeteg olyan, “pár perces” őszi dekoráció van, amelyet egy kis kreativitással (vagy épp az internet segítségével) te is könnyen elkészíthetsz.

Ha pedig a dekorálás után szívesen pihennél egyet, azonban az alkotás iránti vágyad nem csökken, úgy várunk téged táska festéseinkre, az ország különböző pontjain!

Festőkellékek, amelyek elengedhetetlenek...
5+1 elképesztő tetoválás, amit műalkotás...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A csók
Június
04
Csütörtök
18:00
8
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Csillagos éj
Június
05
Péntek
18:00
7
Budapest
Csillagos éj - Vincent Van Gogh Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Június
06
Szombat
09:30
8
Budapest
Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Június
06
Szombat
14:00
7
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Nő kalapban
Június
06
Szombat
18:00
8
Budapest
Nő kalapban Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Metafizikus festészet: a szürrealizmus embertelen előszobája
Metafizikus festészet: a szürrealizmus embertelen előszobája
Karantén kulinária kenyérre kenve, avagy a pirítós új élete
Karantén kulinária kenyérre kenve, avagy a pirítós új élete
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj be a Barbizoni iskolába
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj be a Barbizoni iskolába