hu | en
A világ 5 legrejtélyesebb festménye
2019. 10. 25.

Hallottál már arról, hogy az Utolsó vacsora című képen rejtett információk vannak? Esetleg arról, hogy az Éjjeli őrjárat nem is éjjel játszódik, és teljesen más a címe? Ezekhez hasonló, meghökkentő, rejtélyes festményeket és információkat gyűjtöttünk össze.


#1 Leonardo da Vinci: Utolsó vacsora

Ha olvastad Dan Brown híres könyvét, A Da Vinci-kódot, vagy láttad a belőle készült filmet, Tom Hanksszel, akkor biztos tudod, hogy az Utolsó vacsora rengeteg titkot rejt. A kép ugyebár a 12 apostolt ábrázolja, középen pedig Jézus Krisztust, aki a vacsora közben jelenti be, hogy áruló ül közöttük.

A fent említett Dan Brown műben is elhangzik az a feltételezés, miszerint Jézus balján nem János apostol, hanem Mária Magdolna ül. Ez azért is érdekes, mert Brown (valamint a Holy Blood, Holy Grail szerzői) kutatásokkal támasztják alá, hogy Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, akinek aztán gyermeke született - így Jézusnak visszakövethető vérvonala van. Ezt a titkot pedig a titokzatos Sion-rend őrzi.

A másik - talán egzaktabb - érdekesség a képpel kapcsolatban, a Júdás mellett felboruló sótartó. Da Vinci a festményen ezzel az apró dologgal is fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy valami baj lesz.

Ezenkívül viszonylag új felfedezés, amelyet olasz zeneszerző, bizonyos Giovanni Maria Pala talált a festményen. Pala ugyanis észrevette, hogy az apostolok, valamint Jézus keze egyfajta rejtélyes szabályosságot mutat. A zeneszerző így kotta-szerűen húzott öt vonalat a festményen, és a kezeket valamint az előttük lévő kenyereket hangjegyként értelmezte.

Pala meglepetésére egy érdekes, rekviem hangzású dallamot olvasott ki, amit meg is zenésített. Ide kattintva hallgathatod meg.

#2 Rembrandt: Éjjeli őrjárat

Rembrandt egyik leghíresebb festménye az Éjjeli őrjárat, valójában nem is éjjel játszódik. Sőt, még csak nem is ez volt az eredeti címe. A félreértést leginkább az okozta, hogy a képet Rembrandt Frans Banning-Cocq kapitány lövészegyletének megrendelésére készítette.

Rembrandt: Éjjeli őrjárat című festménye több mint rejtélyes.

Így, akkoriban a festmény, a Frans Banninck Cocq kapitány és Wilhelm van Ruytenburch főhadnagy polgárőrcsapata néven vált ismertté. 

Azonban ahogy teltek-múltak az évek, a festményt egyre inkább befedte a por, valamint a sárga lakk, így sötétté vált. Az XVIII. század végétől így már Éjjeli őrjáratként emlegették a képet.

Azonban, amikor 1940-ben restaurálni kezdték, és eltávolították az ábrázolásokról a rárakódott port és lakott, rájöttek, hogy a jelenet nappali fényben játszódik.

A rejtélyes festményen a férfiak között egy fiatal, fénnyel megvilágított női ábrázolás is látható, aki az egylet védelmezője. Ezenkívül Rembrandt saját magát is ráfestette a képre, igaz alig látható. Csak egy apró szempárként jelenik meg a férfiak gyűrűjében.

#3 Pablo Picasso: Az öreg gitáros

Az már régebb óta ismeretes volt, hogy Picasso Az öreg gitáros című festményét újrahasznosított vászonra készítette el, és bizonyos megvilágítás mellett a férfi mellett, kísértetiesen felsejlik egy női kép is.

Azonban nemrég - a mesterséges intelligencia segítségével - a művész korábbi festményei alapján rekonstruálták az alakot. Az algoritmus röntgen- és infrasugarakkal letapogatta a képet, majd több, korábbi munka alapján képes volt megrajzolni a teljes női alakot.

Az Elveszett nő névre keresztelt alkotás valószínűleg bekerülhet a festő életművei közé is.

#4 Michelangelo: Ádám teremtése

A Sixtus-kápolna mennyezetén lévő freskót szinte mindenki ismeri. Ádám és Isten ujjai összeérnek, így a teremtő erőt ad Ádámnak.

A rejtélyes festményt megvizsgálva, 1990-ben a kutatók egy részletes tanulmányt készítettek, amelyben kifejtik, hogy a lepel, amely Isten mögött található, tökéletesen leképezi az emberi agyat. A keresztmetszetben ráadásul az agynak olyan részei is megtalálhatóak, amelyeket jóval, évszázadokkal később, fedeztek csak fel. (Ezt a kutatók egyébként - Dan Brown után szabadon - Michelangelo-kódnak nevezték el.)

Az Ádám teremtése című freskóval Michelangelo jóval meghaladta a korát, hiszen pontosan ábrázolta az emberi agyat.

Michelangelo azonban nem csak itt használta az agy ábrázolást: a Sötétség és világosság szétválasztása című művében szintén megtalálható. Az isteni alakzaton ugyanis egy golyvának tűnő gége látható, azonban - közelebbről megvizsgálva - szintén felfedezhető az agy aprólékos keresztmetszete.

#5 Csontváry Kosztka Tivadar: Öreg halász

A híres magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar egyébként is szerette a festményeit különböző motívumokkal, “áthallásokkal”, színesebbé tenni, mégis talán az egyik leghíresebb ilyen jellegű műve az Öreg halász.

A képen ugyanis - egy kis optikai trükkel - egyszerre jelenik meg Isten és a Sátán.

A festmény egy öreg férfit ábrázol, aki a botjára támaszkodva néz szembe velünk. Azonban, ha a középvonalhoz viszonyítva jobbra tükrözzük, egy szarvval égbe meredő, gonosz tekintetű, sátáni alakkal szembesülünk.

Ugyanakkor balra tükrözve egy imára kulcsolt kezű, kedves öreg úr néz velünk farkasszemet. A képen tehát az egész emberi lény ábrázolva van, hiszen mindenkiben ott lakozik a jó és a rossz is.

 

Ha szeretnél további érdekességeket is olvasni a festményekről, művészetről, és egyéb alkotásokról, olvasd rendszeresen frissülő blogunkat, és kövess minket a Facebookon!

Top 5+1 ARTfilm, a legjobb filmek a művé...
Színes programok várnak a Gyermekek Vilá...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A csók
Június
04
Csütörtök
18:00
8
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Csillagos éj
Június
05
Péntek
18:00
7
Budapest
Csillagos éj - Vincent Van Gogh Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Június
06
Szombat
09:30
8
Budapest
Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Június
06
Szombat
14:00
7
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Nő kalapban
Június
06
Szombat
18:00
6
Budapest
Nő kalapban Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Metafizikus festészet: a szürrealizmus embertelen előszobája
Metafizikus festészet: a szürrealizmus embertelen előszobája
Karantén kulinária kenyérre kenve, avagy a pirítós új élete
Karantén kulinária kenyérre kenve, avagy a pirítós új élete
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj be a Barbizoni iskolába
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj be a Barbizoni iskolába