hu | en
Színes programok várnak a Gyermekek Világnapján
2019. 11. 12.

30 éves a Gyermekjogi Egyezmény

Az UNICEF világszerte november 20-án ünnepli az idén 30 éves Gyermekjogi Egyezményt. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy a földkerekség minden gyermekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyermekkorhoz.

Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk. Az 1989. november 20-án létrejött egyezmény tartalmazza azokat a jogokat, amelyek világszerte minden gyereket megilletnek. Ilyenek például az ingyenes alapfokú oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a játékhoz és a szabadidőhöz való jog.
 

A Gyermekjogi egyezmény elsősorban az államra nézve fogalmaz meg rendelkezéseket, de mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy támogassuk és védjük a gyermekek jogait- a család, a civil társadalom, a média, a pedagógusok és a magánszféra egyaránt. Az egyezmény külön elismeri a szülők és gondviselők elsődleges szerepét, jogait és kötelességeit a gyermekek nevelésében és jogaik megismertetésében, védelmében.
 

Az egyezmény megváltoztatta a társadalomban a gyermek és a gyermekkor státuszát. Elvei és rendelkezései az eltelt három évtizedben hivatkozási alappá váltak különböző társadalmi és politikai vitákban. Az egyezmény ösztönzőleg hatott új, a gyermekellátásra és a gyermekvédelemre vonatkozó szabályok megalkotására, a régi gyakorlatok újragondolására. Számos ország alkotmánya először erősítette meg, hogy a gyerekeknek is vannak jogai. Máig sokat vitatják például az egyezmény azon alapelvét, miszerint a gyermekek véleményét a rájuk vonatkozó döntéseknél ki kell kérni.

 

Magyarország 1990-ben írta alá a Gyermekjogi Egyezményt, és az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdetett ki. A gyermekek jogait összefoglaló dokumentum lett a történelem legszélesebb körben jóváhagyott emberi jogi megállapodása, melyet 193 ország írt alá. Az egyezmény az azóta eltelt idő során gyermekek millióinak életét tette jobbá. Azonban jelen pillanatban még mindig 41 millió gyermek szorul azonnali segítségre a világban, sok millióan pedig nem élhetnek az egyezményben biztosított olyan alapjogokkal sem mint például a tiszta ivóvízhez és megfelelő élelmiszerhez való jog. Sokkoló 2018-as adat például, hogy naponta 700 gyerek halálát okozza, hogy nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez. De nem is kell ilyen messzire menni, Magyarországon is akad tennivaló, hiszen az UNICEF és az Eurosat szintén 2018-as becslése is 45-52 ezerre tette azoknak a gyermekeknek a számát, akik éhesen mennek iskolába vagy óvodába, és éhesen fekszenek le aludni - ez gyakorlatilag az éhezés definíciója.

Gyermekek Világnapja

November 20-án, az Akvárium Klubban beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok várnak minden érdeklődőt. Az UNICEF rendezvényen elsősorban az országban felmerülő problémákra fókuszálnak. Olyan fontos és aktuális témák kerülnek terítékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, párkapcsolati erőszak, a szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek. A látogatók szakértőktől tudhatják meg, miként védekezhetnek a gyermekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka.

 

A programok 10 órától 17 óráig tartanak, hasznos és tartalmas időtöltést kínálva mindenkinek, aki szülő, szülő szeretne lenni, vagy csak érdeklődik a gyermeket érintő témák iránt.

 

Az előadások mellett játszósarok, expo és közösségi programok is várják a látogatókat. Többek között az Alkotásutca közösségi élményfestése, melynek keretében a résztvevőkkel közösen készítünk egy hatalmas, 140x160 cm-es festményt, mely az összefogást szimbolizálja. Az alkotást az esemény után Facebook-oldalunkon árverezzük el az UNICEF Magyarország javára. Ha Te is segítenél, akkor kövess minket és szállj be a licitbe november 20. estétől kezdve. De nem csak így segíthetsz: minden november 20-ig vásárolt digitális ajándékutalvány után festőcsomaggal lepünk meg egy rászoruló gyermeket, így ha élményfestést adnál ajándékba, akkor nemcsak szeretteidet teszed most boldoggá, hanem egy kisgyermeket is.


 
A világ 5 legrejtélyesebb festménye
3+1 elképesztően kreatív DIY festmény az...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Ginkgo
Április
24
Szerda
18:00
0
Budapest
Ginkgo - Ismeretlen Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A tavasz bűvös illata
Április
25
Csütörtök
18:00
0
Budapest
A tavasz bűvös illata Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Április
26
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Liliomfa
Április
26
Péntek
18:00
0
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése