hu | en
Yoko Ono rejtélyes világa
2019. 11. 12.

Yoko Onót elsősorban úgy ismeri a világ, mint “John Lennon feleségét”. Azonban aki veszi a fáradtságot, és egy picit is beleás a művésznő életrajzába, akkor egy igazán szép, és fájdalmas és rejtélyes életúttal találhatja szemben magát. Tudtad például, hogy John Lennon halála után volt magyar élettársa is? Vagy hogy soha nem tanulta a festészetet? 

Ilyen, és ehhez hasonló érdekességekkel tarkítva mutatjuk be a mai napig megosztó művésznő, Yoko Ono életét.

 

Ono karrierjének kétségkívül egyik legmeghatározóbb mérföldköve volt a Beatles tagjával való házassága. Yoko Ono életét épp ezért két, jól elhatárolható időszakra lehet kötni: az énekes, Lennon halála előtti, és az azt követő időkre.

Yoko Ono életét két részre lehet bontani: a John Lennon halála előtti, és utáni évekre. 

A John Lennon előtti évek

Ono korai éveiről viszonylag keveset tudunk: 1933-ban született, Tokióban, és ide is járt egyetemre, azonban két év után abbahagyta a kurzust, és New Yorkba költözött, a családjához. 

Édesapja híres zeneszerző volt, és fontosnak tartotta, hogy a lánya is részesüljön zenei képzésben, így Ono klasszikus zongoraleckéket vett. A zene révén már akkor művészetkedvelő lett, így nem túl meglepő módon, amikor 53-ban végzett a Sarah Lawrence College-ban, már aktívan részt vett a belvárosi, New York-i művészeti életben.

Habár elsősorban különböző performanszairól híresült el, 55-ben már az első önálló zeneszerzeménye is megjelent.

Ezen kívül a festészet is érdekelte: minden előképzettség nélkül, autodidakta módon kezdett el festeni. Az évek múltával ugyan bizonyos körökben ismert lett, azonban a hírnév még váratott magára. Egészen 1966-ig, amikor a londoni Indica Galleryben találkozott élete szerelmével, John Lennonnal.

A John Lennonnal közös évek

Az első találkozáskor még Lennon és Yoko Ono is házasok voltak. Ono második férjével, a filmes Tony Cox-szal élt együtt (első férje a japán származású Toshi Ichiyanagi volt, 1962-ig), Lennon pedig Cynthia Powell-lel élt boldog párkapcsolatban. Mind Lennonnak, mind Onónak volt gyermeke, ami még komplikáltabbá tette éppen csak bimbódzó kapcsolatukat.

Pedig maga a szerelem hamar kibontakozott: az első találkozásuk után levelezni kezdtek egymással, Lennon pedig a művésznő következő kiállítását már szponzorálta is. Kapcsolatukat 1968-ban vállalták fel, így mindketten elváltak és össze is költöztek egymással (először még abban a lakásban, ahol John Lennon exfelesége, Powell is élt).

Talán a szeretői státusz miatt, talán más okból kifolyólag, de a sajtó egyértelműen nem volt kegyes a párral. Sokszor ellenségesen léptek fel velük szemben, gyakoriak voltak a pletykák, rágalmak. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindketten polgárpukkasztó életet éltek: a szabadosság és a drogok hozzátartoztak a hétköznapjaikhoz, és gondolataikat sokszor nem is vetették véka alá.

A negatív hangulat azonban igazán a 70-es években hágott a tetőfokára, amikor feloszlott a Beatles, ezt pedig sokan Yoko Ono manipulatív (vélt vagy valós) természetének tudták be. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind pénzügyi viták, mind pedig a menedzserük hirtelen halála közrejátszhatott a dologban.

Yoko Ono és John Lennon lelkes békeaktivisták, és feministák voltak.

Mindenesetre Lennonnak és Onónak termékeny évei következtek: közös festmények, zenei munkák jellemezték az időszakot. Együtt többször részt vettek békemeneteken, illetve pacifista megmozdulások élére álltak. Mindezek mellett kiálltak az emberi- és a női jogok mellett.

Azonban az évek múltával közel sem alakult minden idillikusan: Yoko Ono többször elvetélt, különköltöztek, majd újra összejöttek, egy igazi “se veled, se nélküled” kapcsolat volt az övék. Végül 1975-ben megszületett közös gyermekük Sean Lennon.

Ezt követően John Lennon visszavett szabados felfogású életmódjából: egészségesen táplálkozott, és sokkal kevesebbet dolgozott, hogy a családjával legyen. 5 évnyi, viszonylagos béke következett. Nyoma sem volt már a hangos botrányoknak és a pletykáknak, úgy tűnt a sajtó is békén hagyta őket.

Azonban 1980. decembere mindent megváltoztatott.

Élet, Lennon halála után

December 8-án John Lennon dedikálta Double Fantasy című albumát, egy akkor még ismeretlen férfinak. Azonban a férfi ahelyett, hogy hazament volna, a zenész lakásának bejárata előtt várta, hogy az egykori Beatles-tag megérkezzen. Amikor Lennon megjelent, Yoko Onóval az oldalán, Chapman 5 golyóval végzett a zenésszel, aki nem sokkal a kórházba szállítás után meghalt.

A pacifista Onót természetesen megviselte a férje halála. Ezután elszigeteltségben élt, ritkán nyilatkozott, minden idejét a fiának, Seannak szentelte.

Hosszú idő után azonban ismét rátalált a szerelem: a magyar származású sztár-lakberendező: Havadtőy Sámuel személyében.

Havadtőy már régebb óta ismerte Yoko Onóékat, hiszen olyan világhírű emberek lakását rendezte be, mint Calvin Klein, vagy épp a már említett John Lennon. (Az érdekes és részletes interjút, amelyet a művésznő férjével készítettek itt elolvashatod.)

Amellett, hogy az élettársa rengeteget segített neki, művészileg sem maradt inaktív: Lennon halála után is jelent meg lemeze, rengeteg kiállítása volt, és továbbra is aktív szerepet vállalt a közéletben - főleg konfliktusokkal teli országokban, a civilek védelmében lépett fel.

Hajdani férje emlékére, 2000-ben hozta létre a John Lennon Múzeumot Japánban, amelyek kettejük házasságának állít örök mementót.

Leghíresebb művei, installációi, performanszai

Cut piece: ebben a performanszban, az egyenlőség mellett demonstrálva vágott le magáról különböző ruhadarabokat - és a hallgatóságot is arra kérte, hogy csatlakozzanak hozzá.

Kívánság-fa: a kívánság-fa alapvetése egyszerű. Kívánj valamit, írd le egy papírra, és tűzd ki a kívánság-fára. Ezután kérd meg a barátaidat, hogy csinálják utánad ugyanezt!

Skylanding: a Chicagóban található installáció a békére hívja fel a figyelmet.

Menekülthajó: mű lényege, hogy a résztvevők egy fehér szobában található csónakban hagyhatnak üzenetet, amelyekben kifejezik szolidaritásukat a menekültek mellett. 

A 83 éves művésznő szinte fáradhatatlan, hiszen mind a mai napig aktív tevékenységet végez.

“Minden pillanat az életünkben egy csoda, amit élveznünk kellene ahelyett, hogy elsiklunk felette.” /Yoko Ono/
 

Érdekesnek találtad a cikket? Olvasd rendszeresen frissülő blogunkat, az Alkotás utca oldalán, és gyere el élményfestéseink egyikére. Szeretettel várunk!

3+1 elképesztően kreatív DIY festmény az...
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet ...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Madárles a naplementében
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is!
Madárles a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Március
30
Szombat
18:00
0
Budapest
Frida Kahlo - Üdv a vadonban! Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése