hu | en
Kedves Vendégeink! A festéseken való részvételhez oltási/védettségi igazolás nem szükséges!
Műkereskedők, akik megváltoztatták a műkincsek világát - 2. rész
2021. 09. 23.

A 21. században szinte magától értetődő, hogy a galériák olyanok, mint a gyorséttermek: nem azért, mert hamburgert árulnak, hanem azért, mert szinte minden nagyvárosban ott vannak! Ez azonban nem mindig volt így: a galériák is voltak pelenkás korúak, az pedig, hogy most ekkora népszerűségnek örvendenek, a műkereskedők odaadó  (és persze meglehetősen jövedelmező) munkájának köszönhető. 

Párizs, London, New York: nem, most nem a mindent kibíró hajlakkról van szó, hanem azokról a 19-20. századi műkereskedőkről, akik nélkül nem létezne a galériák színes és nyüzsgő világa. Sőt, ezek a műkereskedők a modern képzőművészeti irányzatok mozgalmainak népszerűsítésében is kulcsszerepet játszottak. Nekik köszönhető, hogy az impresszionizmus, a kubizmus vagy épp a szürrealizmus kiemelkedő alkotói örökre beírták nevüket a művészettörténetbe.

Lássuk, kik azok a műkereskedők, akik nélkül napjaink galériái minden bizonnyal sokkal unalmasabbak lennének! Több részes cikkre készülj, hogy egyszerre ne kelljen sokat olvasni, és könnyebben megjegyezd a legfontosabb információkat! 

Ezúttal Pierre Matisse-ról mesélünk!

Pierre Matisse galéria

Forrás: https://www.artnews.com/list/art-news/artists/greatest-historical-dealers-1234595373/pierre-matisse/  ©Estate of Theodore Roszak/Courtesy of Michael Rosenfeld Gallery LLC, New York, NY

 

Matisse, Matisse: ismerős ugye?

Naná! Pierre Matisse ugyanis Henri Matisse, a fauvizmus (amit még mindig “fövizmusnak” kell ejteni!) egyik kiemelkedő festőművészének fia volt. 

Édesapjához hasonlóan Pierre-t is beszippantotta a képzőművészet festékillatú világa. Egy idő után azonban rájött arra, hogy az ecsetek birodalmában távolról sem érzi magát annyira otthonosan, mint műkereskedelem örökkön nyüzsgő piacán. 

A pemzli tehát ment a süllyesztőbe, a helyét pedig átvették a galériák és a festmény vadászat.

 

Galéria az alkotás egyik bölcsőjében

Fauvizmus

 

Pierre Matisse nem aprózta el, és 1932-ben rögtön New Yorkban nyitott saját galériát, amely pillanatok alatt legendásan híressé vált. Mágnesként vonzotta a híresebbnél híresebb alkotókat: Balthus, Marc Chagall, Juan Miró és Yves Tanguy is rendszeresen kiállított nála.

És ha most azt gondolod, hogy nono, dehát a kedves apuka hiányzik a felsorolásból, jól látod: Henri Matisse képei furcsamód sosem lógtak Pierre galériájának falán!

 

Félénken is élénk sikerek!

A legtöbb galéria tulajdonos szereti a rivaldafényt, Pierre Matisse viszont a visszafogottak táborát erősítette, és eleinte alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. Ennek ellenére volt valami ellenállhatatlanul lenyűgöző a személyiségében, amelynek köszönhetően élete végére elképesztő kollekcióra tett szert! És persze azért arról is gondoskodott, hogy az apukája legjobb képei méltó helyre kerüljenek, egész pontosan a Modern Művészeti Múzeumba!

Amikor Pierre Matisse 1989-ben átlépett a kifogyhatatlan festékekkel és örök vászonmezőkkel tarkított túlvilágra, Eugene V. Thaw képkereskedő a következőt nyilatkozta róla a Newe York Times-nak: “Klisének tűnhet, de lezárult egy korszak. Nem csak a műkereskedésben, hanem a kifinomult ízlés terén is. Matisse maga volt a jó ízlés, akinek köszönhetően az Egyesült Államok is megismerhette Európa legjobb modern festőit. A neve mindig egyet jelentett a magas minőséggel.“


 

Nem beszélünk zöldségeket! - Alkotni bár...
Csapatépítő élményfestés, avagy miért ér...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Tökdísz készítő workshop
Október
26
Kedd
18:00
0
Debrecen
Tökdísz készítő workshop Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
A repülő lámpások éjszakája
Október
26
Kedd
18:00
2
Budapest
Párosan is megfesthető
A repülő lámpások éjszakája Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Audrey Hepburn
Október
27
Szerda
18:00
9
Budapest
Audrey Hepburn Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Balerina
Október
28
Csütörtök
18:00
12
Debrecen
Balerina - Leonid Afremov Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
A csodálatos Aurora Borealis
Október
28
Csütörtök
18:00
6
Budapest
Párosan is megfesthető
A csodálatos Aurora Borealis Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Ennivaló művészet: aromás alkotások a szürrealizmus jegyében
Ennivaló művészet: aromás alkotások a szürrealizmus jegyében
Festői filmek, de tényleg: 3 film festőkről, amit látnod kell!
Festői filmek, de tényleg: 3 film festőkről, amit látnod kell!
Alkotás és legek: rekorder magyar festők sokmilliós festményei
Alkotás és legek: rekorder magyar festők sokmilliós festményei