hu | en
A tolvaj, aki világhírűvé tette a Mona Lisát
2019. 09. 24.

A különös mosolyáról ismert Mona Lisa nem csak Da Vinci leghíresebb festménye, de talán az egész világon az egyik legismertebb műalkotás. Szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla, vagy ne tudná felidézni a képen szereplő hölgyet. Azonban Mona Lisa nem volt mindig ennyire ismert, a hírnevét pedig nem másnak, mint egy olasz tolvajnak köszönheti. Távolabbról nézve a történetnek ráadásul egy pici magyar vonatkozása is van.

 

Mona Lisa mosolya mindig csábító

Még talán az “erősen lokálpatrióta” kifejezés sem igazán fedi igazán azt, ami miatt a Mona Lisa világhírnévre tett szert. Ugyanis egy bizonyos olasz úriember, Vincenzo Peruggia szentül meg volt róla győződve, hogy a festmény az olasz államot illeti, ezért mindent megtett, hogy elrabolja.

Máig nem tudni, hogy kicsoda is valójában Mona Lisa.

Nem volt nehéz dolga, ugyanis 1910-11-ig maga is Louvre-ban dolgozott, továbbá akkoriban nem is őrizték úgy a képeket, mint manapság. 

1911. augusztus 20-án, vasárnap este nagy esemény volt a múzeumban, így rengeteg ember vett részt rajta, köztük Peruggia is. Azonban, míg mindenki más hazament és lefeküdt aludni, a tolvaj egy faliszekrénybe bújt, és egy egész éjszakán keresztül várt. A férfi terve az volt, hogy Mona Lisát a ruhája alá rejtve kioson majd az ajtón. Azonban azzal nem számolt, hogy mivel hétfő volt, a Louvre zárva tartott, és nem volt nála kulcs, amivel kijuthatott volna. Már-már úgy tűnt, hogy a terv dugába dől, és tolvaj pedig egyre kétségbeesettebb lett, mígnem lépteket hallott.

Egy volt kollégája, a bádogos volt az, akinek elpanaszolta, hogy bent maradt, és nem tud kimenni. A jóhiszemű férfi pedig egy fogóval kinyitotta neki az ajtót, így Vincenzo gond nélkül kisétált a múzeumból.

Egy nappal később, egy kortárs francia festő, Louis Béroud augusztus 22-én meg szerette volna nézni a festményt, de nem találta. Ezt szóvá is tette az őröknek, akik azt mondták neki, hogy térjen vissza néhány óra múlva, hiszen valószínűleg csak fotózás céljából szállították át.

Béroud így is tett, azonban a Mona Lisa még mindig nem volt sehol. Végül a személyzet kérdezősködni kezdett, majd nyilvánvalóvá vált: a Mona Lisa nyomtalanul eltűnt.

(Egy kis érdekesség: habár a Leonardo Da Vinci olasz volt - a festmény mégsem Olaszországot illette, ugyanis I. Ferenc, francia király a XVI. században teljesen törvényesen megvásárolta - így már a francia állam tulajdonát képezte.) 


Híres gyanúsítottak

A Mona Lisa eltűnése után, a Louvre hetekre bezárt. A hatóságok sorban kutatták fel a múzeumhoz közeli lakásokat, mindhiába.

A rendőrség fókuszába ezután Géry Piéret, francia művész került, aki már többször is eltulajdonított bizonyos tárgyakat a Louvre-ból. Azonban Piéret-et nem találták sem a lakásán, sem a városban, így tovább kutakodtak.

Miután nem találták, felkeresték a munkáltatóját és mecénását, Guillaume Apollinaire-t a híres költőt, akinek aztán néhány napot a börtönben is kellett töltenie, míg tartott a nyomozás. 

Később Pablo Picasso is reflektorfénybe került, mivel régebben egy ibériai szobrot vásárolt Piéret-től - azt azonban szegény Picasso sem tudta, hogy a műtárgyat a művész a Louvre-ból tulajdonította el.

Azonban egyik nyomozás sem vezetett eredményre, így mind Apollinaire-t, mind Picassot elengedték.

A múzeum igazgatósága pedig már kezdett beletörődni abba, hogy Mona Lisa mosolya már talán sohasem kerül vissza a Louvre falára...


Mona Lisa újra előkerül

Két évvel később aztán, 1913. november 29-én, egy olasz műkereskedő levelet kapott Peruggiától. A tolvaj félmillió lírát kért a festményért, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a képet Olaszországnak szeretné visszaadni.

A Mona Lisa végül szerencsésen visszakerült a Louvre-ba.

A kereskedő kissé kétkedve fogadta a híreket, mindenesetre a biztonság kedvéért beleegyezett a találkozóba, és szólt Giovanni Pogginak, a képtár akkori igazgatójának. Alig két héttel később, december 12-én sor került a találkozásra.

A műkereskedő, Alfredo Geri és a képtár igazgatója, aki inkognitóban volt, találkozott Peruggiával, aki megmutatta a képet. Miután megbizonyosodtak róla, hogy a valódi Mona Lisáról van szó, értesítették a rendőrséget, és elfogták az olasz tolvajt. 


Peruggia hős lett, de máig sok a rejtély

Peruggia a tárgyalásán is harsányan hangoztatta, hogy a Mona Lisát pusztán azért lopta el, mert vissza akarta szerezni Olaszországnak.

A tolvaj végülis csupán 7 hónapot kapott, és miután kiengedték, az egész ország nemzeti hősként ünnepelte. Vinenzo Peruggia még hosszú ideig nemzeti hősként élt, majd 1947-ben halt meg, Franciaországban.

Az elrablás körül azonban a mai napig rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt. Többek között az, hogy Peruggia vajon egyedül követte-e el a tettet, esetleg voltak-e társai, illetve, hogy a lopás megrendelésre történt-e, és ha igen, ki volt a megrendelő?

Ezek a kérdések a mai napig megválaszolatlanok maradtak.
 

A magyar vonatkozás

A lopás híre futótűzként terjedt a világon, és egy csapásra világhírűvé tette Mona Lisa mosolyát. Később több írót, illetve filmest is megihletett a sztori, először azonban egy magyar rendező, Bolváry Géza vitte filmre - éppen a rablás 20. évfordulóján.
 

Érdekesnek találtad a történetet? Kövess minket a blogunkon, illetve a Facebook-oldalunkon is, ahol további érdekes sztorikat találsz, és különböző festészeti technikákról is olvashatsz!

A színek jelentése: designer útmutató a ...
Festőkellékek, amelyek elengedhetetlenek...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Liliomfa
Április
26
Péntek
18:00
0
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Yaquina Head-i világítótorony
Április
26
Péntek
18:00
4
Budapest
Párosan is megfesthető
Yaquina Head-i világítótorony Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pingvinek - választható színnel
Április
27
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Pingvinek - választható színnel Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése