hu | en
7 mód a kreativitásod továbbfejlesztésére
2019. 09. 09.

Jutott már eszedbe hirtelen egy világmegváltó ötlet? Munka közben is gyakran össze-vissza cikáznak a gondolataid? Sokan azt gondolják, hogy az alkotókészség egy velünk született képesség, ami nem tanulható. Ez egy gyakori tévhit, ugyanis a kreativitás fejleszthető.

A cikkben bemutatunk hét remek módszert arra, hogyan kapcsolhatod át az agyad.

Találj egy önkifejezési formát

Már óvodás korodban is szerettél rajzolni? Általános alsóban te is énekeltél a kórusban? Vagy inkább a technika órákon jeleskedtél?

Mindenki jó valamiben, így te is, maximum nem emlékszel rá, és/vagy időd nem engedi, hogy foglalkozz a régi hobbiddal. A kreativitás fejlesztésére pedig megéri rászánni azt a néhány percet arra, ugyanis a későbbiekben az így megszerzett készség a munkádban is segíteni fog.

(Amennyiben mégis túl sok a munkád, próbáld meg a munkahelyen kamatoztatni a kreativitásod.)
A rajzolás, mint kreatív technika fejleszti a kognitív gondolkodásunkat is.

Ha pedig nem jut eszedbe semmi, akkor is érdemes kideríteni, hogy milyen kreatív tevékenység áll hozzád közelebb: ha érzel magadban elég kedvet és kitartást, (no meg persze van elég időd), akkor tanulj meg játszani egy hangszeren vagy ha nem, akkor egyszerűen csak firkálj egy lapra. 

Ha ennél többre vágysz, akkor a táskafestés vagy épp az élményfestés remek módszer arra, hogy úgy alkotás közben pihenj, aminek ráadásul kézzelfogható eredménye is lesz. 

A lényeg, hogy a kezed és a képzeleted szabadon szárnyaljon!
 

Olvass többet, olvass sokfélét

A kreatív technikák közé tartozik az olvasás is, hiszen újszerű nézőpontot ad, és tágítja a világnézeted. Nem is beszélve arról, hogy bővül a szókincsed, amelyet te is beépíthetsz a mindennapi nyelvhasználatba.

Ugyanakkor érdemes nem csupán egyféle újságot, portált (vagy csak egyetlen író könyvét) olvasni, hiszen a kreativitás fejlesztése leginkább úgy valósul meg, ha az agyad több nézőpontból is kapja az inputot.

Szakíts rá időt, és ha máskor nem is, legalább a reggeli kávézás közben olvass valamit, ami érdekel. Már ez is sokat segíthet.
 

Alakítsd át mások ötleteit

A kreativitás jelentése nem csupán annyi, hogy új dolgot hozol létre. Sokkal inkább egy-egy már meglévő ötletből, a saját tudásod alapján, valami újat alkotsz. Mások ötleteiből ugyanis  rengeteg inspirációt lehet meríteni.

Természetesen itt nem arra gondolunk, hogy egyszerűen lopd el mások ötletét, hanem azt, hogy gondold túl a már meglévő elképzelést.

Talán Steve Jobs, az Apple atyja tudta a legtökéletesebben körülírni a kreativitás fejlesztésének fogalmát:

“Amikor megkérdezed a kreatív embereket, hogyan alkottak valamit, mindig egy kicsit bűnösnek érzik magukat, mert ők nem igazán csináltak semmit, inkább csak láttak valamit. Ez, egy idő után, nyilvánvalónak tűnik számukra. Csupán azért, mert képesek voltak az eddigi tapasztalaikat összekapcsolni teljesen új dolgokkal. “
 

Tarts szünetet, hallgass egy kis zenét

Fontos, hogy a lelki egészséged megőrzése érdekében eleget foglalkozz magaddal. A relaxáció, vagy egy egyszerű délutáni szundi is oldja a feszültséget, és segít kiüríteni a fejed, ezáltal könnyebben fejlődik a kreativitásod. 

A másik remek módszer erre a mindfulness, amely tulajdonképpen annyit jelent, hogy próbálj meg a jelenben élni, és kiüríteni a fejed. Tulajdonképp egyfajta divatos, régi-új meditációs technika, amely segít ellazulni, és összpontosítani egy-egy adott tevékenységre.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a zenehallgatás elősegíti a kreativitás fejlesztését. Azonban nem mindegy, milyen zenét hallgatunk: az úgynevezett vidám zene, amely jó kedvvel tölt el, növeli az agy dopamin termelődését, ezáltal csökken a szorongás, és javul a kreatív feladatokhoz való hozzáállásunk is.
 

Kreativitás fejlesztése szórakozással: nézz minél több (minőségi) filmet

Igen a filmezés is fokozza a gondolkodást, még ha nem is a túlságosan elterjedt kreatív technikák közé tartozik. Azonban a populárisabb, blockbuster filmek nem a legjobb választások erre a célra.

Ne ijedj meg, nem kell egyből elvont filmekre gondolni. Mindjárt ajánlunk is 5 élvezetes, lendületes, mégis elgondolkodtató alkotást:

  • Eredet (IMDb: 8,8)

  • Tökéletes trükk (IMDb: 9)

  • Felettünk a Föld (IMDb: 7)

  • A szem tükrében (IMDb: 7,4)

  • Összefüggés (IMDb: 7,2)
     

 Kirándulj, utazz

Ki gondolna arra, hogy a kreativitás fejleszthető utazással? Ugyanis a más emberekkel, kultúrákkal való megismerkedés tágítja a világról alkotott képedet, sőt át is formálhatja azt. Az ismeretlen tájak felfedezése egyébként is rendkívül inspiratív, ráadásul biztosan számos olyan váratlan helyzettel találkozol majd, amelyet meg kell oldanod, így “kénytelen leszel” a kreativitásodra hagyatkozni.
A kreativitás fejlesztésének egyik hatékony módja az utazás, amely kinyitja előtted a világot.

Az utazásaid során lehetőleg látogass meg minél több múzeumot is. Nem kell a klasszikus múzeumot választanod, ha szereted a furcsa és bizarr dolgokat, akkor érdemes ilyen típusú helyeket is megnézni.
 

Fényképezz minél többet

A szelfik világában a fényképezés kissé új értelmet is nyert, mégis a klasszikus értelemben vett fényképezés is egy remek kreativitást fejlesztő technika. Nem kell hozzá profi készülék, elég, ha egy régebbi fényképezőt (vagy akár a telefonodat) használod.

Figyelj arra, hogy a fotók átadják azt, ahogyan te látod a világot, vagy ahogyan látni szeretnéd azt. Keresd az új utakat és a perspektívákat, hiszen a kreativitás fejlesztése csupán így valósulhat meg.

A legfontosabb, hogy ne félj új dolgokat csempészni a napi rutinodba. Főleg olyan kreatív technikákra gondolj, amelyekben örömödet leled, hiszen ezekben az esetekben szabadulnak fel leginkább a kreatív energiák. Szóval a kreativitás fejlesztésére fel!

5 kiállítás az őszre, amit nem érdemes k...
A legszokatlanabb festési technikák és e...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Buddha mosolya
Január
21
Kedd
18:00
0
Budapest
Buddha mosolya Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
A város
Január
21
Kedd
18:00
0
Budapest
A város Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1011 Mária tér 3. (földszint)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Az álom
Január
21
Kedd
18:00
0
Győr
Az álom - Pablo Picasso Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Január
22
Szerda
17:00
0
Győr
Frida Kahlo - Üdv a vadonban! Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megfestem
A repülő lámpások éjszakája
Január
22
Szerda
18:00
10
Budapest
A repülő lámpások éjszakája Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla