hu | en
6 módszer, amivel szabadjára engedheted kreativitásod a munkahelyen
2018. 07. 05.

Minden bizonnyal te is gyakran érzed, hogy nagyobb szükséged van a kreativitásra, mint egy csésze álomfinom kávéra egy fáradt reggelen. Mit tehetsz, ha nem találsz efféle kihívásokat a munkádban?

A kreativitás elengedhetetlen része életünknek. Nemcsak javíthat a motoros készségeinken, hanem az egykedvűségből is kirángathat. Arról nem is beszélve, hogy az önbizalomépítésben és stresszoldásban is milyen nagy szerepet játszhat.

De az állandó hajtásban nehezen jut időnk vagy lehetőségünk kreativitásunk kiélésére. Ráadásul a legtöbb munka még csak a közelében sem jár az alkotó szellemű foglalkozásoknak.

Mi viszont tudunk pár bombabiztos módszert arra, hogy a munkahelyed is megtartsd, és kreatív ízzel is fűszerezd meg a mindennapjaidat!

 

1.Gondolkodj “out of the box”

Közhelynek hangozhat, pedig nem véletlenül emlegetik annyit ezt a kifejezést.

Egy pszichológusok által végzett amerikai kutatásban, amiben a helyszín és kreativitás kapcsolatát vizsgálták, a kísérleti alanyok felét szó szerint beültették egy kartondobozba, míg a másik felét azon kívülre. Mindkét csapatnak ugyanazt a feladatot adták.

Az eredményekből az látszott, hogy azok, akik a dobozba kerültek, 20 százalékkal gyengébben teljesítettek kreatív megoldások tekintetében, mint a kívül dolgozó társaik.

Ez a felmérés is mutatja, hogy a nyitott terek pozitívan hatnak a kreativitásunkra. Ha elfáradtál vagy ötletdús gondolatokra van szükséged, tegyél egy sétát a közelben vagy a nyomasztó irodai/otthoni környezet helyett térj be egy tágas, vidám kávézóba.

Különös, ám hatékony módszer lehet a kocsikázás. Egy amerikai cég például úgy növelte alkalmazottjai hatékonyságát, hogy a csapatvezetővel együtt kocsikázni küldte őket az autópályára. Mivel egy autópályán nincs túl sok dolog, ami eltereli a figyelmünket, valamint a tágasság érzetét is kelti a táj, ezért az egy órás utazgatás során jóval intenzívebb ötletekkel tudtak előrukkolni a résztvevők, mint egyébként.

 

2. Ne ijedj meg a kudarctól

Lehet, nem gitározhatsz vagy festhetsz kedvedre a munkahelyeden, de a kreativitásodon ettől még dolgozhatsz. Ráadásul a munkádban is hasznodra válhat, ha ráparancsolsz magadra, hogy ne félj a kudarctól.

Talán nem hiszed, de sokat köszönhetünk a kudarcnak: kitartásra és fejlődésre ösztökél, aminek segítségével nemcsak eredményesebb lehetsz a munkahelyeden, de a kreatív időtöltéstől sem tántorodsz el.

Az apró bukások ráadásul gyakran jóval izgalmasabb, innovatívabb döntésekre sarkallnak. Gondolj csak bele: legyen szó Edisonról vagy Tesláról, egyikük sem elsőre találta fel az emberiség meghatározó innovációit!

 

3. Rendezd át a környezeted

Akár egy zárt irodában dolgozol, akár egy open office-ban, fontos, hogy ügyelj a rendre. Kutatások bizonyítják, hogy rendetlenségben nehezebben látod át és látod meg az összefüggéseket. Helyezz minél kevesebb tárgyat az asztalodra és csoportosítsd őket: az iratok az iratoknál legyenek, az apró eszközök (gemkapcsok, tűzőgép) a fiókban.

Továbbá a kutatók arra is rámutattak, hogy a kortárs, letisztult dizájn is jó hatással van a munkamorálra. Míg egy előző századbéli tárgyakkal berendezett iroda például növelheti egy cég irodájának patináját, a kreativitást visszavetheti a régmúlt korok súlya.

 

4. Nem ciki megpihenni

Agyunk az ébrenlét és az alvás közötti állapotban a legkreatívabb. A rengeteg munkában viszont gyakran válunk túlterheltté, amitől nemhogy kreatívan nem tudunk gondolkodni, hanem összpontosítani sem vagyunk képesek.

Adj magadnak 15-20 percet a munkában, amikor lepihensz egy kanapéra vagy zenét hallgatsz, és becsukott szemekkel hátradőlsz a székeden. Egy csapásra felfrissülhetsz és még a fantáziadús gondolatok is eláraszthatnak közben!

Szintén megoldás lehet, ha erre az időre előkapsz egy üres lapot, és rajzolni kezdesz. Nem kell profinak lenned, és ne idegesítsen, ha nem tudod tűpontosan megjeleníteni azt a fránya szobanövényt a lapon.

Ez a gyakorlat felfrissít és garantáltan jobbkedvűvé tesz a nagy hajtásban.

 

5. Változtass a rutinodon

Gondoltad volna, hogy ha nem a már jól bejáratott útvonalon mész munkába, nőhet a kreativitásod?

Egy holland kutatócsoport kimutatta, hogy ha akár csak egyetlen dolgot megváltoztatsz a reggeli rutinodban, megtörheted a kognitív mintákat, amik egészen odáig elzárták az utat a találékonyság elől.

De nem muszáj a közlekedésen változtatni: elég, ha reggeli előtt öltözöl fel vagy más sorrendben rakod bele a hozzávalókat a kávédba.

 

6. Változtass a látószögön

Lássuk be: a számítógépek megkönnyítik az életünket. Már ami a munkát illeti.

De vajon a kreativitást is előcsalogatják?

Felmérések kimutatták, hogy az azonos számítógépes eszközök használata egysíkúvá teszi a gondolkodásunkat, hiszen megfoszt minket a mentális kihívásoktól.

Egy kis játékosságot csempészhetsz a napodba, ha az aktuális prezentációt kivételesen nem PPT-ben készíted el, hanem ábrákat használsz, esetleg táblára rajzolsz a meetingen.

Persze, ez nem minden helyen megengedett. Ennek ellenére az ötleteidet papírra is felvázolhatod, ami új perspektívával ajándékozhat meg. Mi több, így nem tereli el a figyelmed semmilyen felugró ablak vagy nem érzel késztetést arra, hogy percenként megnézd a Facebookod.

 

+1 Kreatív foglalkozások

Nem muszáj csak a munkaidőre szorítkozni, ha pozitív változásokat akarsz elérni kreativitás terén. Ezernyi remek applikáció segíthet abban, hogy teret adj a világmegváltó ötletek elburjánzásának. Rajzolhatsz, zenét készíthetsz, de akár trükkös kérdésekre is válaszolhatsz.

És persze, mi más is lehetne a legjobb kikapcsolódás és kreatív foglalkozás, mint az alkotó foglalkozások délutánonként és esténként. Iratkozz be fotó- vagy festőkurzusokra, amik kiváló relaxációval kecsegtetnek. És a délutáni feltöltődés bizony a következő napokban is kitart!

 

Ezek után végképp nem foghatod a munkádra, hogy nem jut időd a kreatív foglalkozásokra. Csak egy kis eltökéltség kell, és máris olyan színessé válhatnak a szürke hétköznapok, mint egy kifestőkönyvben!

 

Fölösleges milliárdok, avagy 10 eszmélet...
Frida Kahlo kiállítás Budapesten
Fesd meg saját remekműved
Megfestem
London
Szeptember
27
Csütörtök
18:00
1
Budapest
London - Leonid Afremov Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1061 Izabella utca 91/a
Megfestem
A macska
Szeptember
27
Csütörtök
18:00
13
Debrecen
A macska - Sherry Shipley Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Megfestem
Ősz
Szeptember
27
Csütörtök
18:00
2
Budapest
Ősz - Leonid Afremov Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megfestem
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Szeptember
28
Péntek
18:00
9
Budapest
Frida Kahlo - Üdv a vadonban! Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megfestem
Boszorkánytánc - Világító festés
Szeptember
28
Péntek
18:00
1
Budapest
Boszorkánytánc - Világító festés Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1061 Izabella utca 91/a
Megfestem
Yaquina Head-i világítótorony
Szeptember
28
Péntek
18:00
5
Győr
Yaquina Head-i világítótorony - Ann Nicholson Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megnézem az összeset!
Eszméletlen dolgok, amiket biztosan nem tudtál Monet-ról
Eszméletlen dolgok, amiket biztosan nem tudtál Monet-ról
10+1 virágos festmény, amiért garantáltan odaleszel
10+1 virágos festmény, amiért garantáltan odaleszel
Rendhagyó tárlatvezetés az Impressziók kiállításon
Rendhagyó tárlatvezetés az Impressziók kiállításon