hu | en
Frida Kahlo kiállítás Budapesten
2018. 07. 06.

2018. július 7-től november 4-ig tekinthető meg Budapesten a mára ikonná vált Frida Kahlo műveiből rendezett kiállítás. A tárlat szervezője a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint egyéb jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc Frida Kahlo-festmény és grafika érkezik Budapestre.

A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba - írja a Magyar Nemzeti Galéria honlapja.

Frida Kahlo, a fájdalom festője

A tragikus sorsú festőnő hatévesen járványos gyermekbénulásban betegedett meg, jobb lába deformálódott. 1925-ben, 18 éves korában pedig súlyos buszbalesetet szenvedett, amelyben gerince sérült. Hónapokra gipszfűzőbe kényszerült és több mint 20 fájdalmas műtétet hajtottak végre rajta, melyekkel életét sikerült ugyan megmenteni, ám később mégis kerekesszékbe kényszerült. Ráadásul jobb lábát is amputálni kellett a halála előtt.

Művei - élethelyzetéből adódóan - erőteljesen ábrázolják a fájdalmat, a szenvedést és a kiszolgáltatottságot. Mivel szinte teljesen járóképtelen volt, fenmaradt festményeinek mintegy harmada önarckép.

A festőnő amellett, hogy a mexikói forradalom nagy festőjének, Diego Riverának a felesége volt, számos különc szokásával és biszexualitásával is felhívta magára a figyelmet. Kommunista volt, állítólag Trockij is a szeretői közé tartozott, akit Sztálin Mexikóvárosban öletett meg.

Műveit halála után sokkal többre értékelik, mint életében valaha. Frida a 20. század végi feminista mozgalmak egyik legnagyobb hőse lett, így az 1980-as, 90-es években valóságos Frida-kultusz bontakozott ki Mexikóban és külföldön is. A feministák azért tudtak ennyire azonosulni munkásságával, mert ő volt az első festő, aki leplezetlenül ábrázolta a női testet, a szexualitást, és olyan élményeket, melyeket csak a nők élhetnek át.

Frida Kahlo kiállítás

A megnyitón Lantos Adriána, a kiállítás kurátora beszélget Cristina Kahlóval, a művész húgának unokájával július 7-én, szombaton 16 órától. Az eseményről a Magyar Nemzeti Galéria Facebook oldala élőben közvetít.

Az időszaki kiállítás pedig november 4-ig tekinthető meg a várban, a Magyar Nemzeti Galéria épületében (1014 Budapest, Szent György tér 2.). Jegyek elővételben 3.000 Ft-ért, a helyszínen pedig 3.200 Ft-ért elérhetőek.

Frida Kahlo élményfestés

Ha a kiállítás mellett te is szeretnél készíteni magadnak egy saját, “Fridás” portrét, akkor látogass el az Alkotásutcába és fesd meg ezt a Frida portrét, mely remekül adja át a művésznő festészetének karakteres jellemzőit és erejét. Ne félj nem kell hozzá előképzettség, profi instruktoraink segítenek átélni a teljes fridai alkotói szabadságot!

6 módszer, amivel szabadjára engedheted ...
19 tipp, hogy hasznosan töltsd a szabadi...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése