hu | en
Tippek az akril festék és az ecsetek tárolásához
2021. 11. 25.

Ha az Alkotásutca valamelyik stúdiójába jössz festeni, nem kérdés, hogy mindig tökéletes festékek és ecsetek várnak rád. Ám ha szeretsz otthon is alkotni vagy éppen rákattantál a számfestős képeinkre, elengedhetetlen, hogy az akrilt a megfelelő módon tárold, hiszen ez garantálja, hogy a festék megőrizze a minőségét. Még akkor is, ha történetesen hosszan pepecselsz a kép elkészítésével. 

Hasonlóan, az ecseteknek is érdemes megadni azt a törődést, amire szükségük van, hiszen ezáltal jelentősen megnövelheted az ecsetszőrök élettartamát.

Lássuk, mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy ne csak az akril festékek, hanem a festéshez használt ecsetek is időtállóan kirobbanó formában legyenek!

akril festék, festékes tubusos és festékes ecsetek

 

Az alkotás káosza: eszközök mindenhol

Ha rendszeresen festesz otthon, és nem tartozol azon szerencsések közé, akiknek saját mini-stúdiójuk van a lakásban, akkor pontosan tudod, mennyi minden kell ahhoz, hogy kényelmesen nekiülhess kiélni az alkotóvágyadat.

A tökéletes fények és az ihletadóan nyugodt körülmények mellett a vászonnak, a festékeknek, az ecseteknek, az állványnak, némi tiszta víznek és egy-két rongynak is készenlétben kell lennie.

Amikor végre minden kéznél van, különösen bosszantó, ha valami gond van az akril festékkel vagy az ecsetekkel.

 

A hosszú életű ecsetek titka, ha akril festéket használsz

akril festék, festékes ecsetek

 

Ha nem mosod ki az akril festéket az ecsetből, a sörték azzal bosszulják meg a mulasztásodat, hogy megkeményednek és összetapadnak. Mutatjuk, mit kell tenni, hogy soha ne legyen ilyen problémád.

A szakértők azt javasolják, hogy a festés befejezését követően azonnal töröld le a maradék festéket az ecsetről egy ronggyal vagy sebtiben letépett konyhai papírtörlővel. Az a legjobb, ha egy kicsit bele is nyomkodod a sörtéket az anyagba. Noha ez a lépés kihagyható, érdemes rászánni az időt, mert hosszú távon megkönnyíti a dolgodat. 

Ezt követően mártsd az ecsetet egy vízzel teli edénybe, és néhány másodpercig lötyögtesd át a sörtéket. Fontos, hogy csak a sörték érjenek a vízbe, és azok is csupán néhány másodpercig. Ez a lépés olyan, mint az autokozmetikában az előmosás.

Ha ezzel megvagy, következhet a második alámerülés, ezúttal már szappanos vízben; ez gondoskodik ugyanis arról, hogy a sörték száradás után is puhák és rugalmasak maradjanak. Ilyenkor az a legjobb, ha picit be is áztatod az ecsetet a szappanos vízbe, de ha nincs rajta túl sok festék, az is elegendő, ha a kezeddel szó szerint beledörzsölöd a szappanos vizet a sörtékbe. 

Végül jöhet az öblítés és az alapos szárítás! Utóbbihoz az ecseteket mindenképp fektesd le, ha ugyanis függőlegesen szárítod őket, a sörték deformálódhatnak!

 

színes festékek tárolókban
 

Az akril festék nem a tubusban boldog

A számfestő készlethez mellékelt akril festéket eleve kis műanyag tartókban kapod meg, ám ha tubusos akril festéket vettél otthoni pingáláshoz, érdemes beszerezni egy több rekeszes, jól zárható dobozt / palettát, amelybe kinyomhatod a különböző színeket. 

Ez nem csak azért jó trükk, mert a festék így biztosan megőrzi az állagát, hanem azért is, mert festés közben az összes szín kéznél lesz. Ha pedig nem kell keresgélned a tubusok között, az azt jelenti, hogy tökéletesen elmerülhetsz a festés flow élményében!


 

Ennivaló művészet: aromás alkotások a sz...
Számottevő flow élményt ígér a számfesté...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A Hullám
Július
22
Hétfő
18:00
7
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
 Léghajó
Július
22
Hétfő
18:00
7
Budapest
Léghajó - Szinyei Merse Pál Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Budapest
Július
23
Kedd
18:00
0
Budapest
Budapest - Ismeretlen Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Liliomfa
Július
24
Szerda
18:00
2
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Napraforgók
Július
24
Szerda
18:00
3
Budapest
Napraforgók - Van Gogh style Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő festék-alapanyagok
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő festék-alapanyagok
A Mona Lisa elrablása
A Mona Lisa elrablása
Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállítás
Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállítás