hu | en
Két híres plein air festmény, amely alkotásra inspirál (plusz egy bónusz festős ötlet!)
2023. 06. 22.

Plein Air: tükörfordításban annyit jelent “nyílt levegő”. Ami ugyebár arra utal, hogy plein air festmények esszenciája abban rejlik, hogy a szabadban festik meg őket. Mert a szabadban alkotni élmény. Életérzés. Ha ecsetforgatás közben időnként egy kósza szellő simít végig a hajtincseken és olykor egy-egy zümmögő bogár döngicsélése is besegít a múzsának, abból csak csodák születhetnek.

A világ tele van zseniális Plein Air festményekkel, most hozunk kettőt, ami bár híres, talán egy hangyányival kevesebben ismerik. És a cikk végén van egy bónusz ötletünk is festés ügyben!

Monet, impresszionizmus & plein air

Claude Monet nevének hallatán az agytekervények egy része egyből azt kiáltja: “tudom, tudoooom, a Tavirózsás pasas!”. És milyen igaz, Monet tényleg a “Tavirózsás pasas", ám azért vannak más híres alkotásai. Például a “Nők a kertben” címet viselő festménye, amely, azon túl, hogy az impresszionizmus stílusjegyeit is magán viseli, ékes példája a Plein Air festészetnek. 

Van rajta minden, ami szép: ragyogó nyári nap, természet, buja fák, néhány kósza sziromcsoda és bokréta, no és persze gyönyörű nők. Monet tudott élni: ennél több nem nagyon kell egy tökéletes naphoz. Jó, esetleg talán néhány finom falat, de az idillt elnézve simán el tudjuk képzelni, hogy a bokrok mögött egy gazdagon megterített pikniktakaró csücsül a földön. 

 

Monet, Plein air, Nők a kertben

Forrás: https://www.irodalmiradio.hu/femis/muveszetek/4muveszek/m_menu/monet/02monet.htm

 

Camille Pissarro, a világrekorder

Pissarro különlegessége, hogy ő az egyetlen impresszionista festő, akinek a műveit a világ összes, azaz mind a 8 impresszionista kiállításán bemutatták. A Plein Air területén is jeleskedett, passziója volt, hogy minden nap ugyanakkor ment ki a szabadba festeni. 

Ha a világ összes impresszionista tárlata ekkora örömmel ajánlotta fel neki a szabad falfelületeit, senki nem fog meglepődni, ha eláruljuk, hogy sok híres alkotás köthető hozzá.

Ilyen például a Piros tetők címet viselő festmény is, amelyen – minő meglepetés – piros tetős házakat lehet látni. No és persze a rozsda ezer árnyalatában tündöklő faleveleket meg őszülő fákat: a tájat elnézve a festési folyamat legalább olyan kellemes lehetett, mint amilyen élményteli az elkészült alkotásban gyönyörködni. 

Pissarro, Piros tetők, Plein Air

Forrás: https://hu.painting-planet.com/piros-tetok-camille-pissarro/

 

Legyél Te is plein air festőPlein Air, havas hegyek kép, alkotásutca, számfestés

Oké, van rá némi esély, hogy nem te leszel a következő Szinyei, de nem is ez a lényeg. A szabadtéri alkotás ugyanis varázslatos módon feltölti a hétköznapok során lemerült lélek akkumulátorait. És bár a Plein Air jegyében “hivatalosan” a tájat kellene megörökíteni, a 21. században szerintünk ér egy kicsit “csalni.” Ha nem bízol eléggé a kézügyességedben, fogj egy számfestő készletet, telepedj le egy pokrócra, és élvezd, hogy az ecsetcsücsökkel való pettyezésnek köszönhetően szép lassan életre kel az előrajzolt kép. Ha ragaszkodsz az autentikussághoz, válassz egyet a tájképek közül, és akkor mégiscsak valami olyat festesz, aminek köze van a természethez.

 

Plein air, alkotásutca, virágcsokor, számfestő készlet



 

Árulkodó gyerekrajzok: a legkisebbek alk...
Eeeez nem az, aminek látszik, avagy a kö...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Tavaszi virágzás
Április
29
Hétfő
18:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Tavaszi virágzás Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Erdei látogató
Április
30
Kedd
17:30
0
Budapest
Erdei látogató Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
A Kisherceg
Április
30
Kedd
18:00
6
Budapest
Gyermekeknek is!
A Kisherceg Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése