hu | en
Habókos hírnév? Ismert művészek bizarr sztorijai
2021. 02. 11.

Bizonyos szempontból nem kell meglepődni azon, hogy a művészek között is találunk olyanokat, akik olykor igencsak sokkoló megnyilvánulásokkal borzolják a kedélyeket. Ha ugyanis teljesen “épeszűek” lennének / lettek volna, valószínűleg nem tudták volna ennyi izgalmas alkotással elkápráztatni a publikumot. 

Cikkünk egyik szereplőjéről talán még sosem hallottál, de hát van ennél jobb alkalom arra, hogy megismerkedj vele?!

 

Gustav Klimt és a vizelet

Nem, nem elírásról van szó. Klimt ugyanis előszeretettel használt vizeletet a munkássága során. A jó hír az, hogy legalább nem a sajátjával dolgozott. A rossz hír az, hogy helyette a macskáktól csente el eme folyékony végterméket. Mielőtt azonban kifejtenénk azt, hogy mégis mire kellett neki ez a furcsa folyadék, beszéljünk egy kicsit a macskákról.

 

Gustav Klimt és a macskája

Forrás: https://theartofeducation.edu/2016/01/12/10-weird-and-wonderful-art-history-stories-you-need-to-know/

Klimt megszállott macskamániás volt, olyannyira, hogy a stúdiójában mindig jó néhány Mr. és Mrs. Miaú kóricált. Nem véletlen, hogy ő lett a “Crazy Cat Lady”, vagyis a “hibbant macskás nő” férfi verziójának megtestesítője. 

No, de nem borzoljuk tovább a kedélyeket, eláruljuk, mire használta a mester a macskák vizeletét. Most, hogy tévés showműsorok szavazását megszégyenítően felcsigáztuk a kedélyeket, íme Klimt habókos innovációja. Gustav Klimt  rendszeresen spriccelte a macskákból távozó “folyékony aranyat” a vázlataira, mivel szent meggyőződése volt, hogy a cicák bűzös nektárja a létező legjobb fixáló. Habár belegondolni sem merünk abba, milyen szag téblábolhatott a stúdiójában, amikor bevetette ezt a “csodaszert”, az ötletében nem a bűz volt a legrosszabb. Mint kiderült, a kis trükkje annyira nem volt hatékony, amelynek eredményeképp jó eséllyel több olyan alkotása is megsemmisült, ami mára milliókat érne. 

 

Sandy Skoglund és a baconszalonna esete

Sandy Skoglund vezetékneve vígan eldíszeleghetne egy IKEÁS bútor cimkéjén is, mindazonáltal az égvilágon semmi köze nincs Svédországhoz, ugyanis Amerikában született.

Magyarországon valószínűleg kevesebben ismerik a nevét, holott a szürrealista művésznő számos izgalmas installációval és alkotással lepte meg a közönséget. Az a specialitása, hogy berendez egy-egy helyiséget valamilyen téma szerint, majd – a gyakran élő modelleket is tartalmazó  – összeállítást lefényképezi. A kompzíciók jellemzően vagy bikavadítóan színpompásak vagy letisztultan monokrómok. Bármelyikről is legyen szó,  elkészítésük többnyire hónapokat vesz igénybe.

 

Sandy Skoglund - bacon installáció

Forrás: https://www.foodiggity.com/behold-the-bacon-room/

Skoglund (de tényleg kéne neki egy IKEÁS bútor!!!), akinek egyik legismertebb alkotása a “Radioaktív macskák” nevet viseli, immár 40 éve készít különféle installációkat. És bár az imént említettük, hogy többnyire hónapokat dologzik egy-egy alkotásán, természetesen akad kivétel is. Például akkor, amikor a kiállítandó objektum erősen romlandó. Bizony, volt olyan, hogy Sandy még-mindig-nem-IKEA Skoglund nyers baconszalonnából vagy nyers marhahúsból varázsolt remekművet. Hab a tortán – vagyis inkább extra pörc a szalonnán  – hogy a baconos installáció esetében élő embereket tekert be a tükörtojásba való ízorgiával. Hmmm: nyami vagy nem nyami, az itt a kérdés?

 

A híres művészek furcsa szokásairól szóló listát természetesen lehetne még folytatni, és fogjuk is, nem kérdés! 

13 izgalmas tény Banksy-ről, amit talán ...
Habókos hírnév? - Ismert művészek bizarr...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Távol-Kelet
Február
26
Péntek
16:00
4
Budapest
Távol-Kelet Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Varázspalota
Február
26
Péntek
16:00
7
Debrecen
Varázspalota Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Február
27
Szombat
09:30
1
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Február
27
Szombat
09:30
4
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Elfolyó idő
Február
27
Szombat
10:00
8
Debrecen
Elfolyó idő - Salvador Dali Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Megnézem az összeset!
Minimalizmus. Pont.
Minimalizmus. Pont.
Habókos hírnév? - Ismert művészek bizarr sztorijai - 2. rész
Habókos hírnév? - Ismert művészek bizarr sztorijai - 2. rész
Habókos hírnév? Ismert művészek bizarr sztorijai
Habókos hírnév? Ismert művészek bizarr sztorijai