hu | en
Habókos hírnév? - Ismert művészek bizarr sztorijai - 2. rész
2021. 02. 12.

Bizonyos szempontból nem kell meglepődni azon, hogy a művészek között is találunk olyanokat, akik olykor igencsak sokkoló megnyilvánulásokkal borzolják a kedélyeket. Ha ugyanis teljesen “épeszűek” lennének / lettek volna, valószínűleg nem tudták volna ennyi izgalmas alkotással elkápráztatni a publikumot. 

 

Carl Andre, akihez veszélyes feleségül menni

Carl Andre Magyarországon talán kevésbé ismert, noha szülőhazájában, az Egyesült Államokban évtizedek óta a minimalista művészet egyik különc figurája. Szobrai elkészítéséhez elsősorban ipari alapanyagokat használ. Ám az említett szobrok esetében nem precízen kifaragott, élethű remekművek, sokkal inkább geometriai alakzatok, amelyeket szinte minden esetben a földön állít ki, és nem talapzaton.

 

Carl Andre és felesége

Forrás: https://audreyx290.wordpress.com/2015/02/15/roulet-ana-mendieta-and-carl-andre-duet-of-leaf-and-stone/

Habár az elkészült alkotások izgalmassági-indexe nem kiemelkedően magas, mégis van valami, ami, pontosabban valaki, aki miatt Carl Andre nevét érdemes megjegyezni. Ez a személy pedig nem más, mint a felesége, Ana Mendieta, egy feltörekvő művésznő, aki szenvedélyesen imádott mindent, aminek köze van az alkotóművészethez. Ana Mendieta élete azonban igen szokatlan véget ért: “kizuhant” a 34. emeletről. Egyes feltételezések szerint a “kizuhanásnak” volt némi köze a férjnek is, aki természetesen tagadta a vádakat. A baleset (?) és a bírósági tárgyalás körülményeiről könyv is született. Ha érdekel, itt lecsaphatsz rá, persze csak angolul.

 

Mark Rothko halálának rejtélye

Mark Rothko munkássága több szempontból is izgalmas, többek között azért is, mert az egyik képe 2014-ben 186 millió dollárért kelt el egy árverésen. Ezzel egyébként ez az alkotása lett a világ második legdrágábban eladott festménye!

 

Mark Rothko

Forrás: https://theartofeducation.edu/2016/01/12/10-weird-and-wonderful-art-history-stories-you-need-to-know/

Nála jobban nem is lehetne megfogalmazni művészetének esszenciáját, amely az ő elmondásában így hangzik:

„Szeretném, ha megértenék végre, én nem vagyok absztrakt művész… Nem érdekel a színeknek és a formáknak, vagy bármi másnak a viszonya. Engem kizárólag az alapvető emberi érzelmek kifejezése foglalkoztat. A tragédia, az extázis, a végzet, satöbbi. A tény, hogy olyan sok ember kiborul és sírva fakad, amikor szembesülnek a képeimmel, azt bizonyítja, képes vagyok kommunikálni feléjük ezeket az alapvető emberi emóciókat… Az emberek, akik sírnak a képeim előtt, ugyanazt a vallásos élményt tapasztalják meg, amit én magam is a kép festésekor.”

Mark Rothko munkássága és élete kétségkívül éppen olyan izgalmas és színes volt, mint a képei. A halálával kapcsolatban azonban már nem lehet ugyanezt elmondani. Egyesek ugyanis úgy vélték, Rothko nem természetes halállal távozott az élők sorából, hanem öngyilkos lett. És hogy miből következtettek erre? Abból, hogy a halálát követően olyan, nem túl ígéretes kifejezések merültek fel vele kapcsolatban, mint a korrupció, a csalás, a lopás és a pénzmosás. A bizonyítékok végül azonban megcáfolták ezt a teóriát, így jelen tudásunk szerint Mark Rothko nem önkezével vetett véget az életének. Persze ki tudja, a művészvilágban bármi megtörténhet! 
 

Habókos hírnév? Ismert művészek bizarr s...
Minimalizmus. Pont.
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Távol-Kelet
Február
26
Péntek
16:00
4
Budapest
Távol-Kelet Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Varázspalota
Február
26
Péntek
16:00
7
Debrecen
Varázspalota Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
Buddha mosolya
Február
27
Szombat
09:30
4
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Február
27
Szombat
09:30
1
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elfolyó idő
Február
27
Szombat
10:00
8
Debrecen
Elfolyó idő - Salvador Dali Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Megnézem az összeset!
Minimalizmus. Pont.
Minimalizmus. Pont.
Habókos hírnév? - Ismert művészek bizarr sztorijai - 2. rész
Habókos hírnév? - Ismert művészek bizarr sztorijai - 2. rész
Habókos hírnév? Ismert művészek bizarr sztorijai
Habókos hírnév? Ismert művészek bizarr sztorijai