hu | en
Eszméletlen dolgok, amiket biztosan nem tudtál Monet-ról
2018. 09. 21.

 

Forrás: YouTube

 

Az impresszionizmus koronázatlan királyának, Claude Monet-nak festményeivel nap mint nap találkozhatunk. De azt tudtad-e, hogy hűvös viszonyt ápolt az apjával és hogy Afrikát is megjárta? Ha nem, akkor ideje velünk tartanod!

 

Monet 1840-ben született Párizsban. Életpályája cseppet sem mondható egyenes ívűnek, ám egyike azoknak az alkotóknak, akik keményen megdolgoztak a sikerért és a boldogságért. Habár ő foltokból gyúrta össze képeit, mi nem hagyjuk, hogy életét csak pár színpöttyön keresztül ismerd!

 

#1 - Monet tehetsége már kiskorában nyilvánvalóvá vált. Kamaszkorára abból szerzett zsebpénzt, hogy karikatúrát rajzolt az utcákon (manapság azért megdöbbennénk, ha a vásári karikaturisták közül korunk Monet-ja nőné ki magát). Anyja támogatta a kis Claude művészi karrierjét, míg apja, aki élelmiszerboltot üzemeltetett, állandó ellenzékként lihegett fia nyakában. Ijfabb Monet végül 1857-ben, anyja halála után a nagynénjéhez költözött, hogy elmeneküljön apja szigora elől, és szabadon festhessen.

 

A fiatal Claude Monet (Forrás: Pinterest)

 

#2 - Minden bizonnyal nehéz elhinni egy bohém festőről, de Monet bizony Algériát is megjárta a francia hadsereg tagjaként 1861-ben. Az apjával való konfliktusa ráadásul még az afrikai kontinensre is elkísérte, ugyanis apja vállalta volna, hogy megváltja katonai kötelességeitől, amennyiben felhagy a festészettel - de erről fia persze hallani sem akart. Végül a nagynénje fizette meg a szabadságát, miután tífuszban lebetegedett. A műértők azt állítják, hogy az algériai környezet és klíma nagy hatással volt Monet színhasználatára.

#3 - A nagy művészet néha frusztrációból születik. Nem volt ez másként Monet esetében sem. A korban szokás volt, hogy a festők beültek a Louvre-ba, és azáltal tanultak minél precízebb képeket létrehozni, hogy a régi nagy művészek vásznait másolták. Az invenciózus Monet persze teljesen kikészült ettől, ráadásul a hírhedt Párizsi Szalon, mely időszakos tárlatokat rendezett a kor legjobb festőit beválogatva, rendre elutasította Claude különc képeit. 1868-ra olyannyira kilátástalannak látta a helyzetét, hogy a Szajnába vetette magát - az akciót szerencsére túlélte, és nem sokkal ezután megtalálta a helyét a hozzá hasonló, elutasított festők között.

#4 - Különös, de 1866-ban, két évvel öngyilkossági kísérlete előtt festette meg azt a festményét, ami nem sokkal a szajnai eset után meghozta számára a hírnevet. A kép nem más volt, mint a Nő zöld ruhában.

 

Nő zöld ruhában (Forrás: Pinterest)

 

#5 - Monet jó barátja volt Renoirnak. A két festő olyannyira szoros viszonyt ápolt, hogy amikor Monet 1873-ban ellátogatott Argenteuilbe, hogy nyugalomban festhessen, Renoir is meglátogatta. Nemcsak jól megbeszélték, hogy mennyire elegük van a hagyományos festészetet pártoló szalonistákból, hanem együtt is festettek a szabadban. Ebből született Renoir festménye, a Monet az argenteuili kertben fest.

#6 - Az impresszionizmus kifejezés lényegében Monet-tól ered. Azazhogy a szó az ő egyik festményéből származik, ráadásul eleinte korántsem pozitív jelzőként terjedt el. Az egész úgy történt, hogy Monet és festő barátai létrehoztak egy ellenszalont, ahol csak a hozzájuk hasonló stílusban alkotó művészek munkáit állították ki (köztük volt Degas, Cézanne és Renoir is). Itt mutatták be Monet Impresszió, a felkelő nap című munkáját is, ami alapján egy műkritikus másnap cinikusan csak impresszionistának nevezte a kiállítók stílusát a napilapban, és befejezetlen vázlathoz hasonlította vásznaikat. Reméljük, az úriember megérte még az impresszionizmus grandiózus sikereit.


 

Impresszió, a felkelő nap (Forrás: SlidePlayer)

 

#7 - Monet magánélete nem kevésbé volt hullámvölgyekkel tarkított, mint a karrierje. Festményei visszatérő modellje, Camille 1879-ben hunyt el, hátrahagyva férjét és három gyermeküket. Ám akármennyire is mély kapcsolat fűzte össze őket a hölgy utolsó percéig, Monet az utolsó években viszonyba kezdett egy műkereskedő feleségével, Alice-szal (későbbi második feleségével). A nő olyannyira féltékeny volt Camille-ra, hogy miután az elhunyt, elégette az összes levelét és szinte minden fotót, ami valaha készült róla.

#8 - Talán növény még nem gyökerezett le olyan rendíthetetlenül egy festő életművében, mint a vízililiom Monet vásznain. Habár azt gondolnánk, hogy a vízililiom őshonos Givernyben, ahol Monet 1883-tól töltötte mindennapjait, kifejezetten messze járunk így az igazságtól: a növény a festő közbenjárására terjedt el a tájékon. Az addigra már biztos anyagi háttérrel rendelkező alkotó ugyanis komoly összegeket fektetett kertje szépítgetésébe. Így történhetett, hogy Egyiptomból és Dél-Afrikából rendelt növényeket, köztük a vízililiomot, amit hat kertésszel gondoztatott a mindennapok során. A növény nemcsak a kertjében, de a helyi vizekben is elterjedt, ezért a község vezetősége többször is felszólította a festőt, hogy távolítsa el onnan. Monet persze nem hallgatott rájuk, és milyen jól tette, máskülönben kevesebbek lennénk a Vízililiomok sorozatával.

 

Vízililiomok (Forrás: YouTube)

 

#9 - Monet romló látással küzdött élete végén. Szembetegségéből kifolyólag pirosas színben látta a világot, ezért utolsó festményei e szín árnyalatában is tündökölnek. 1922-ben végleg megvakult, ám ekkor sem hagyta abba a festést: mivel emlékezett rá, hol találhatóak a színek palettáján, folytatta az alkotói munkát.

#10 - Monet-ra, élete alkonyán, ismét nehéz idők jártak. Több mint tíz évvel túlélte legidősebb fiát, ráadásul második felesége is elhunyt 1911-ben. 1926-ban hunyta örök álomra a szemét, és végrendeletében megtiltotta, hogy egyetlen virágot is dobjanak a sírjára.

 

Monet givernyi birtokán (Forrás: Pinterest)

 

Az impresszionizmus mestere végleg megváltoztatta a művészettörténetet. Nálunk pedig a bőrébe is belebújhatsz, hogy megfesd egyik legszebb művét, a Vízililiomokat!

 

10+1 virágos festmény, amiért garantálta...
Ezt a 10 híres festményt keresik évek ót...
Fesd meg saját remekműved
Megfestem
Vízililiomok
December
16
Vasárnap
14:00
6
Budapest
Vízililiomok - Claude Monet Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megfestem
Vízililiom virágzás
December
31
Hétfő
09:30
12
Budapest
Vízililiom virágzás - Claude Monet Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Hidrogénszőke merészség, avagy megírtuk Andy Warhol életét dióhéjban
Hidrogénszőke merészség, avagy megírtuk Andy Warhol életét dióhéjban
Kenya, Haiti és Togó is megelőzi Magyarországot az adományozásban
Kenya, Haiti és Togó is megelőzi Magyarországot az adományozásban
Vasarely rejtőzködő műalkotásai Magyarországon
Vasarely rejtőzködő műalkotásai Magyarországon