hu | en
Dadaizmus - művészi provokáció szabályok nélkül
2020. 04. 24.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre, és már tudod is, melyik stílus alkotóinak remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal a dadaizmus rendszerellenes bugyraiban téblábolunk!

“Az ördög vigye a fenébe az eszemet!” - Mondta a dadaizmus atyja, Tristan Tzara, és ezzel nagyszerűen összefoglalta a 20. századi művészeti mozgalom esszenciáját. A lázadást. A ráció elleni harcot. Az erkölcs, a normák, a törvény és a jó ízlés provokációját. 

És hogy mi hívta életre ezt a szabályellenes magatartást? Természetesen a korszak eseményei.

 

Dadaizmus: már megint egy háborús avantgárd irányzat

A dadaizmus 1916-ban kezdte meg hódító útját, méghozzá Zürichben, akkor, amikor már javában zajlott az első világháború. A világ a feje tetejére állt. És amíg a béke beláthatatlan időre távozó hiánycikké vált, feszültségből, haragból és tomboló kétségbeesésből nem volt hiány. Ahogy a művészetben oly gyakran, a forrongó indulatok ezúttal is felpiszkálták a művészvilág kreativitását.

A dadaizmus először Berlint, Kölnt, Hannovert, New Yorkot és Párizst hódította meg, majd kicsit később Hollandiában és Olaszországban is népszerűvé vált. Mindazonáltal tündöklése nem tartott sokáig. Jóllehet az 1920-as évek közepén a szerencsecsillaga fájón lepottyant a művészet égboltjáról, hatása tovább élt a későbbi irányzatokban.

 

Dadaista festmény - kollázs

Forrás: https://3mango.hu/blog/huelsenbeck-richard-dadaista-kialtvany-1918-reszletek/

 

Dadaizmus - mégis milyen név ez?!

Ha nem tetszik, a cikk elején már emlegetett Tristan Tzara szelleménél lehet panaszt bejelenteni. És bár a név az ő ötlete volt, arról megoszlanak a vélemények, hogy miért pont erre a kifejezésre esett a választása. A ‘dada’ szó több nyelven is értelmes jelentéssel bír, a franciában például lovacskát, vesszőparipát jelent, de Tzara maga is elismerte, hogy a ‘dadának’ valójában nincs konkrét jelentése. És hát mi ez, ha nem lázadás az ellen, hogy egy stílusirányzat nevének illik tükröznie annak jellemzőit?!

 

Dadaista stílusjegyek, amiket jó eséllyel felismerhetsz!

 

Dadaista festmény - Marcel Duchamp: A forrás, 1917

Íme Marcel Duchamp Forrás című képe 1917-ből.

A kép forrása pedig ez: http://enciklopedia.fazekas.hu/tarsmuv/dadaizmus.htm

 

Ahogy már említettük, a dadaisták minden porcikájukkal lázadtak a hagyományok ellen. Nem csoda, hogy a festészetre addig jellemző technikákkal és színhasználattal sem tudtak kibékülni. A korábban bevett színkombinációkat olyan vehemenciával utasították el, mint eltökélt diétázó a tortaszeletet.  Sőt, a megszokott geometriai alakzatokra is határozott nemet mondtak. Cserébe viszont szívesen készítettek kompozíciókat hulladékból. Persze azért szemétség lenne azt állítani, hogy csak a kuka tartalma mozgatta meg a fantáziájukat, elvégre a hétköznapi ecset-festék kombót éppúgy kedvelték, mint a kollázs készítést. 

Nem kérdés, hogy most sem hagyjuk, hogy hiányérzeted legyen a dadaizmus legjelentősebb festőit illetően. Három nevet érdemes elmenteni az agyadban. Az első Tristan Tzara, a dadaizmus már sokat emlegetett apukája. Mellette Hugo Bell és Marcel Duchamp nevét érdemes lazán bedobni a társalgásba, amikor legközelebb szóba kerül a dadaizmus.

Tehát: ha egy 20. század elején készült festmény kusza vonalakból, furcsa színekből áll, netán egy kollázst látsz, akkor van rá esély, hogy dadaista kép került a látómeződbe. Ha pedig véletlenül összekevered egy szürrealista, uram bocsá’ futurista alkotással, meggyőződésünk, hogy nem fognak megdobálni ecsetszőrrel!

Karanténba zárt kreativitás
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A csók
Június
04
Csütörtök
18:00
8
Budapest
A csók - Gustav Klimt Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Csillagos éj
Június
05
Péntek
18:00
7
Budapest
Csillagos éj - Vincent Van Gogh Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Június
06
Szombat
09:30
8
Budapest
Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Június
06
Szombat
14:00
7
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Nő kalapban
Június
06
Szombat
18:00
6
Budapest
Nő kalapban Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Metafizikus festészet: a szürrealizmus embertelen előszobája
Metafizikus festészet: a szürrealizmus embertelen előszobája
Karantén kulinária kenyérre kenve, avagy a pirítós új élete
Karantén kulinária kenyérre kenve, avagy a pirítós új élete
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj be a Barbizoni iskolába
Plein air: pingálj a szabadban, és ugorj be a Barbizoni iskolába