hu | en
Baum-teszt - Rajzolj egy fát és tudd meg ki vagy!
2018. 12. 17.

Tudtad, hogy ahogy az öltözködésed, úgy az is sok mindent elárul rólad, hogyan rajzolsz le egy fát? Íme a Baum-teszt, amivel egy pillanat alatt megismerheted az alapvető személyiségjegyeidet!

A Baum-teszt egy bizonyos Charles Koch nevéhez köthető, aki az 1950-es években dolgozta ki (avagy körvonalazta) elméletét. Eszerint egy fa nemcsak a személyiségünkről mondhat el sok mindent, hanem az érzelmi hátterünkről is.

És miért éppen egy fa? Mert lényegében minden mitológiában felbukkant, ezért az ember tudatalatti részét képezi. Így hát nagyon nem mindegy, milyen gyökeret vagy ágakat rajzolunk neki.

 

Mi kell hozzá?

Végy egy papírlapot, egy ceruzát (vagy tollat) és (milyen meglepő) rajzolj egy fát. Ne gondolkodj rajta túl sokat, nem is kell tökéletesen kidolgozni a nagy művet. Amiket viszont tartalmaznia kell a rajznak:

 • a gyökerek,

 • a törzs,

 • az ágak,

 • (a levelek és a gyümölcsök/virágok).

 

Nem ér addig tovább olvasni, amíg el nem készültél a rajzoddal!

Az elemzés menete

1. Általános meglátások

Először is érdemes általánosságban megvizsgálni az elkészült rajzot. Tedd fel magadnak a kérdést: szép ez a fa vagy ronda? Amorf vagy szabályos? Vidám vagy szomorú? Az ezekre adott válasz máris közelebb vihet ahhoz, hogyan érzed magad a bőrödben, ami egészséges önvizsgálathoz is elvezethet.

 

2. Vonalak

Nézd meg közelebbről a fádat, és koncentrálj a vonalvezetésre.

 • a vékony, átjavított, erőtlen, puha vonalak erőtlenséget, fáradtságot, esetleg depressziót mutathatnak

 • a többrétegű vagy széttartó, egymáshoz többször sem kapcsolódó vonalak idegességet, ingerelhetőséget jeleznek, valamint arra is utalhatnak, hogy nehezen koncentrálsz

 • az éles vonalak, főként a lombkoronában, agressziót jelezhetnek

 

 

3. Az elhelyezés szimbolikája

Most pedig nézd meg, hol helyezkedik el a papíron a fa. Helyezz el képzeletben egy függőleges és egy vízszintes vonalat a rajzon, amik a papír centrumában metszik egymást.

Ha

 • inkább a papír felső részében helyezkedik el a fa, az arra utal, hogy vágysz a személyi fejlődésre és elfogadásra; de ha emellett hiányzik a talaj a rajzról, az arra utalhat, hogy inkább álmodozó, a realitást gyakran figyelmen kívül hagyó egyén vagy

 • a lap alsó fele az elfojtás, a tudatalatti területe, így ha ide rajzoltál, lehetséges, hogy sok problémát nem mondasz ki, de arra is utalhat, hogy kilátástalannak látod az életed

 • bal irányba húz a fa, az a múlt felé fordulást szimbolizálhatja, illetve azt, hogy szemlélődő, passzív személyiség vagy

 • jobb irányba tolódott, az a világra való nyitottságot és a konfrontációra való hajlamot fejezheti ki

 

Egyébként a fentebb említett tájolások nemcsak a Baum-teszre igazak, a szakemberek szerint bármilyen rajznál megfigyelhetők.

 

4. A részletek

 1. A gyökér

A gyökér a realitáshoz való kötődést fejezi ki. A vastag gyökerek arra utalnak, hogy ragaszkodsz a valósághoz, racionális vagy, két lábbal a földön jársz. Ha viszont hiányzik, az azt jelentheti, hogy szorongó, bizonytalan időszakodat éled, illetve hogy inkább álmodozó alkat vagy.

 

b. A törzs

A vékonyka vonalakkal, árnyékokkal szegélyezett törzs azt sejteti, hogy félénk személyiség vagy. Törékenységre és érzékenységre utalhat ugyanakkor, ha megtört vagy görbe törzset rajzolsz, de ez gondterheltségre, fizikai/lelki problémára is felhívhatja a figyelmet.

Nem mindegy az sem, milyen hosszúságú törzset rajzolsz. A rövid törzs azt jelzi, hogy visszahúzódó, csendes alkat vagy, míg a hosszú, vastag törzs nyitott, felszabadult személyiséget domborítja ki.

Ha a törzset odúk borítják, az az önkontroll hiányát jelentheti. Más értelmezések viszont állítják, hogy az otthon, otthonosság fontosságát jelzik.

 

c. Az ágak

Az ágak az emberekhez fűződő viszonyodról árulkodnak. A rövid ágak arra utalnak, problémákba ütközöl, ha ki kell fejezned magad, míg a hosszú közlékeny jellemet rajzol ki.

 

A hegyes ágak valós elfojtott agresszióról, a halvány ágak pedig figyelmes személyiségről árulkodnak.

 

d. Levelek/virágok

Könnyen megeshet, hogy nem hiszel saját magadban és arra, mikre vagy képes, ha nem rajzoltál sem virágot, sem levelet. Ezzel szemben ezek körvonalazása arra utalhat, hogy sikerre törekszel az élet minden területén. Ha gyümölcsfát rajzoltál, akkor téged biztosan nem kell félteni az alacsony önbecsüléstől!

 

Egyéb meglátások

Nem mindenki szokott “egyszerű” fára gondolni a Baum-teszt során. Vannak, akik karácsonyfát rajzolnak, ami arra utal, hogy visszavágynak a gyerekkorba, míg a fűzfa depresszió jele lehet.

Természetesen a Baum-teszt nem tévedhetetlen és nem is helyettesít egy átfogó személyiségtesztet. Ennek ellenére hasznos vonásaidra világíthat rá, amiken mindig érdemes elgondolkodni!

Harapnivaló festmények, amiktől te is me...
Mitől jó egy rémes festmény?
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szarvasok a naplementében
Február
03
Péntek
15:00
0
Budapest
Szarvasok a naplementében Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Főnix
Február
03
Péntek
17:00
0
Debrecen
Főnix Ár: 10 490 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
Magányos cédrus
Február
03
Péntek
18:00
6
Budapest
Magányos cédrus - Csontváry Kosztka Tivadar Ár: 12 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Táncoló balerina
Február
04
Szombat
09:30
0
Budapest
Táncoló balerina Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskák a csillagos éj alatt
Február
04
Szombat
09:30
1
Budapest
Macskák a csillagos éj alatt Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
A világ leghíresebb kortárs festményei, amelyek egy vagyont érnek
A világ leghíresebb kortárs festményei, amelyek egy vagyont érnek
AI festmények: a mesterséges intelligencia ecsetet ragad, és beelőzi a művészeket?
AI festmények: a mesterséges intelligencia ecsetet ragad, és beelőzi a művészeket?
Pipacsos festmények, amelyeken sosem hullanak le a szirmok
Pipacsos festmények, amelyeken sosem hullanak le a szirmok