hu | en
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla
2019. 12. 11.

Gyakran hallhatjuk, hogy a rajz, a festés egyfajta önkifejezési módszer. Mégis, sokszor elfelejtjük a visszacsatolást: azt, hogy ezt az önkifejezést elemezzük. Ugyanúgy, ahogyan a grafológia a kézzel írt szöveg elemzése, úgy a rajzelemzés, mint tudomány a rajzolóra, és annak személyiségére reflektál. De pontosan mit is jelent ez? És mit csinál egy rajzelemző?

A rajzelemzés egy komoly, pszichoanalitikai tudomány

A rajzelemzés alapjai

A rajzelemzés segíthet abban, hogy az óvónők, pedagógusok, pszichológusok - vagy épp a lelkes amatőr szülők - figyelemmel kísérhessék a gyermek fejlődését. Ugyanakkor jó támpontot adhat abban az esetben is, ha valamilyen rendellenesség, trauma érte a gyermeket, amit egyébként a viselkedésén nem lehet észrevenni. Ráadásul mindezeket teljesen egzakt, konkrét módon, a gyermek egyéniségére szabva.

Hiszen - abban talán egyetérthetünk - hogy mindenki más és más. Nincs két ugyanolyan ember, akinek a térérzékelése, motorikus képességei, szociális fejlődése megegyezne. 

Ennélfogva nincs két egyforma vonal, méret, rajz és alakzat sem (kivéve persze, ha valaki pont erre - vagyis a másolásra törekszik). 

Épp ezért, mielőtt még elemezni kezdenének egy rajzot, a szakembereknek tisztában kell lennünk a rajzoló:

  • nemével,

  • életkorával,

  • illetve azzal, hogy van-e valamilyen vizuális zavara, vagy sérülése az alkotónak (például színtévesztő-e, gyengénlátó satöbbi)

Mindezek mellett az adott rajz ihletése, és a rajzolás folyamata is érdekes számukra. 

  • Miért készült el a rajz? (Volt valami belső motiváció? Trauma? Sikerélmény? Vagy egyszerűen csak az unalom ihlette?)

  • Mennyi idő állt rendelkezésre a rajz elkészítéséhez? (Tanórai feladat volt?)

  • Nyugodt körülmények között készült a rajz? (Egy mozgó tárgyon utazva ugyanis nehezebb rajzolni.)

Ez, első látásra, talán túl sok információnak tűnik, de minél többet tudnak az alkotóról, a rajzelemzők annál pontosabb pszichoanalízist képesek végezni. Logikus, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a különböző kultúrájú, etnikumú emberek esetében is más és más lehet a végeredmény, így a rajzelemzőknek érdemes ezzel is tisztában lenniük. 

Ahogyan a grafológia esetében, úgy itt is minden egyes vonal, mindegy egyes figura, perspektíva, javítás és satírozás jelentőséggel bír. És minden épp ezért minden egyes motívum közelebb vihet az azt rajzoló személyiségéhez, rejtett problémáihoz. 

Az egyik leghíresebb, világszerte is elismert rajzelemző, dr. Vass Zoltán pszichológus készített egy nagyon érdekes, ötlépéses modellt. Ajánljuk figyelmedbe ezt a cikket, ha érdekel a téma, igencsak érdemes végigolvasni,.

Vass Zoltán szerint "a rajzok gyermeknél és felnőttnél is kifejezik a rajzoló egyéniségét, személyiségét, lelki-, fizikai, érzelmi, egészségi állapotát, jellemzik kapcsolatait, viszonyát külső és belső világához".

A rajzelemzés során ezeket a dolgokat érdemes figyelembe venni

Mire érdemes egy amatőr rajzelemzőnek odafigyelnie?

Amennyiben érdekel a pszichológia, és a művészet efféle “ötvözése”, úgy te is megpróbálkozhatsz a rajzelemzéssel. Elsőnek érdemes egy családtagod, barátod, vagy épp a saját rajzodat elemezni: ugyanis megdöbbentő tapasztalatokra tehetsz szert. 

Figyelem: Ha a saját rajzodat szeretnéd analizálni, a teljes objektivitás érdekében ne olvasd el a következő néhány bekezdést! Először engedd szabadjára a kezdet és a fantáziádat - majd utána elemezz!

Tipp: Készíts el rajzot a családodról, és vizsgáld meg a következő, leírt szempontok alapján.

Vonalak és alakzatok a rajzelemzésben

Érdemes megfigyelni, hogy mekkorák a rajzolt alakzatok. Ha a papírhoz mérten kicsik, az alacsony önértékelésre-, míg ha nagyok, az nagyobb egóra, túlzott önbizalomra utalhat. 

Ezenkívül figyeld meg, milyen formákat alkalmaztál: ha szögletes alakzatokat, az makacsságra utal, míg a gömbölydedebb, simább formák, vonalak arra utalhatnak, hogy “simulékonyabb”, könnyebben alkalmazkodó alkat vagy.

Minél lendületesebb a vonalvezetésed, annál magabiztosabb vagy - ugyanakkor ha sok a töredezés, a bizonytalan vonal, vagy a satírozás, úgy bizonytalanabb, szorongóbb az alkatod.

Alakzatok rajzolása esetén figyeld meg, hogy milyen távolságban helyezkednek el egymástól. A közöttük lévő távolság, “űr” ugyanis távolságtartásra utal. Ugyanez igaz a családi rajzokon is. 

A családi rajzok esete szintén hasonló, ám picit specifikusabb. Itt ugyanis meg kell vizsgálni, hogy a rajzon mekkora méretű a családfő, hozzá képest hol helyezkedik el, és milyen méretű az anyuka, és milyen méretű vagy te - valamint hol helyezkedsz el a szülőkhöz képest. (Vagy hogy egyáltalán rajta vagy-e a képen!)

A színek vizsgálata a rajzelemzésben

A színek jelentősége a rajzelemzés során

Ahogyan az alakzatok, úgy a színek is kiemelt jelentőséggel bírnak.

Ha nem használtál színeket (pedig lett volna rá lehetőséged), az azt jelentheti, hogy feszült, szomorú vagy, esetleg valami fel nem dolgozott trauma ért. Az erősebb, változatosabb színhasználat ugyanakkor harsány, az érzelmeit megélő emberekre jellemző.

Ha előszeretettel színezel túl a vonalakon, az a szabályokon való áthágást, az erre való hajlandóságot jelentheti. Ugyanakkor a lágy színekkel alkotó csendesebb, visszafogottabb, az érzéseit nehezen kimutató alkatra utal.

A rajzelemzés tehát sok esetben hasonlít a grafológiára, sőt bizonyos ponton talán túl is szárnyalhatja azt. Ezt a tudományt egyébként leginkább a pszichológia, pszichiátria, a tanácsadás és az oktatás területén lehet igazán hasznosítani. Azonban azok számára is érdekes lehet, akik szeretnék picit jobban megérteni, megismerni és fejleszteni önmagukat. 

Tetszett a cikk? Kérjük oszd meg, hogy minél többen elolvassák! Valamint kövesd az Alkotásutcát a Facebookon is!

 

3+1 különleges művészi DIY ajándék karác...
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Április
19
Péntek
18:00
0
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szeretők II
Április
19
Péntek
18:00
0
Budapest
Szeretők II - René Magritte Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Frida Kahlo portré
Április
20
Szombat
09:30
0
Budapest
Frida Kahlo portré Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elefántok
Április
20
Szombat
09:30
6
Budapest
Párosan is megfesthető
Elefántok Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Nő esernyővel
Április
20
Szombat
14:00
0
Budapest
Nő esernyővel - Claude Monet Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése