hu | en
3+1 különleges művészi DIY ajándék karácsonyra
2019. 12. 11.

Mindjárt itt vannak az ünnepek, így biztosan te is éppen azon gondolkozol, hogy milyen karácsonyi ajándékkal lepd meg a szeretteidet. Amennyiben valami igazán egyedi meglepetést akarsz a fa alá, hoztunk neked 3+1 remek DIY ajándék ötletet, amelynek a családtagjaid biztosan örülni fognak majd!

 

#1 Házilag készült karácsonyi ajándék gyertyák - egy kis csavarral 

Hozzávalók: 

 • méhviasz, 

 • mécsestartó / gyertyatartó

 • gyertya kanóc

 • rajzszeg

 • pillanatragasztó

 • kókuszolaj

 • olló

 • díszes szalag

A méhviaszból készült DIY gyertya remek karácsonyi ajándék ötlet lehet

A DIY karácsonyi ajándékhoz először is, készítsd elő a díszes gyertyatartókat. Rakd őket egymás mellé, lehetőleg közel a tűzhelyhez. Ezután fogd meg a kanócokat, és darabold fel őket egyenlő nagyságúra. Az ideális méretet a gyertyatartó magassága határozza meg.

Ehhez fektesd el a tartót vízszintesen, majd rakd mellé a kanócot, és hagyj rá pár centit a tetejétől számítva. Ez lesz az “etalon méret”, tehát az összes kanócot ugyanekkorára kell majd vágnod. Ezután ragaszd őket a rajzszeghez a pillanatragasztó segítségével. Ezeket a kis talpas kanócokat szépen helyezd bele a tartóba úgy, hogy függőlegesen álljanak. 

Ezt követően lassú lángon, egy edényben melegítsd fel a méhviaszt. Ügyelj rá, hogy lassan, de folyamatosan kevergesd. Miután kellően felhígult a méhviasz, adj hozzá kókuszolajat (ez ugye szobahőmérsékleten szilárd állagú), majd keverd még egy picit. 

Ezt követően óvatosan öntsd bele az első pohárba. Figyelj rá, hogy először csak egy kisebb mennyiséget boríts bele - épp csak annyit, hogy a kanóc aljától számítva egy-két centit ellepje a zsinórt. Ezután fogd meg a kanócot, és tartsd függőlegesen addig, amíg meg nem szilárdul a viasz.

Folytasd a műveletet és töltsd fel egészen a tartót. Figyelj arra, hogy az üvegtartó tetejétől számítva hagyj rá egy ujjnyi távolságot - nem jó ugyanis, ha túlcsordul. 

Amikor végeztél vele, kösd át egy szép szalaggal, és készen is van az egyedi karácsonyi ajándékod!

Tipp 1: Sokkal egyedibb lehet a DIY ajándékod, ha raksz a pohárba néhány virágot, vagy egyéb díszítőelemet.

Tipp 2: Ha tudod, hogy a szeretted kedveli a rózsa vagy épp a levendula illatát, akkor vegyél illóolajat, és főzés közben csepegtesd a méhviaszhoz. 

#2 Egyedi "spa-csomag"

Hozzávalók: 

 • Egy nagyobb, csatos befőttes üveg

 • Szinte bármilyen fürdőszobai kiegészítő szóba jöhet. Például ajakbalzsam, arclemosó, körömcsipesz, hidratálókrém, kisméretű szappan (tusfürdő), fürdőbomba - tényleg bármi, aminek a szeretted örülne, és vicces lehet

Az üveges DIY karácsonyi ajándék lényege, hogy szívből jöjjön

Ez a karácsonyi ajándék amennyire egyszerű, olyan nagyszerű, hiszen lehet nagyon személyes, és vicces is - vagy akár a kettő együtt. Sőt, nem muszáj kifejezetten "spa-csomagot" készíteni: lehet egy recept, egy emlékekkel teli üveg (pl. fényképekkel, közösen használt tárgyakkal, régi játékokkal), vagy bármi, ami eszedbe jut. A fontos az, hogy érzelmet váltson ki abból, akinek adod: a vicces ajándék nevetést, a személyes pedig (öröm)könnyeket. 

De nézzük is meg ezt az egyszerű kis wellness-csomagot!

A lényeg, hogy mindenből utazós, pici méretet vásárolj - mind szappanból, mind csipeszből. Az elrendezés igazából teljesen a fantáziádra van bízva, mint ahogy az is, hogy mit raksz az ajándék üvegbe. 

A végén ne felejtsd el egy szalaggal átkötni az üveget!

Tipp 1: Karácsonyi ajándékként jó ötlet, ha raksz a csomagba egy közös képet is a szeretteddel: így mindig gondolhat majd rád, és az együtt töltött percekre.

Tipp 2: Egy személyre szóló kártyát is tehetsz a csomagba. Lehet ez egy idézet, versrészlet, vagy csak egy vallomás, hogy miért, és mennyire fontos az, akinek ajándékozol. 

#3 Festett fatálkák

Hozzávalók: 

 • Boltban vásárolt kisebb fatálak

 • Akril festék

 • Ecset

 • Műanyag paletta

 • Víz

Ezzel a karácsonyi ajándékkal a szeretteid nassolás közben is rád gondolnak majd!

Szerezz be néhány kisebb, nassolós fatálat, majd engedd szabadjára a fantáziádat.

Ha először csinálsz ilyet, és kissé bizonytalan vagy, akkor rajzold meg előre a motívumokat a tálra. Ezek az alakzatok lehetnek portrék, mini-tájképek, állatok vagy épp karácsonyfa is. Ahhoz, hogy a tálat használni is tudják, érdemes egy fixálóval bekenni. Ha pedig a gyorsabb megoldások híve vagy, akkor szabad levegőn elég, ha befújod egy fixáló spray-vel, és hagyod megszáradni.

Tipp 1: Ha valamit elrontottál, akkor nedves szivaccsal - még száradás előtt - letörölheted. Száradás után azonban a nyom ott marad. 

Tipp 2: Az akrillal fedőréteget is vihetsz fel, nem fog átütni.

+1: Ajándékozz élményeket!

Amennyiben nincs időd DIY ajándékokat készíteni, de mégis valami egyedit szeretnél adni karácsonyra, úgy jó ötlet lehet, ha élményeket ajándékozol. Egy élmény ugyanis örök, ami az ember élete végéig megmarad, ráadásul ez esetben az élményt a szeretted haza is viheti magával!

Az Élményfestés ugyanis egyrészt szórakozást nyújt, másrészt pedig az élményt kézzelfoghatóvá teszi, hiszen a szeretted hazaviheti a képét, és a falára akaszthatja.

Ajándékozz Élményfestést karácsonyra!

Az Ajándékutalványunkat karácsony alkalmából most akciósan vásárolhatod meg - plasztik vagy digitális változatban egyaránt.

Reméljük, hogy sikerült kellő inspirációt nyújtanunk, és még idejében beszerzed a karácsonyi ajándékokat - még a roham előtt. 

Kellemes, békés, alkotásban gazdag ünnepeket kíván az Alkotásutca csapata!

Megdöbbentő karácsonyi festmények
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy mind...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Buddha mosolya
Január
21
Kedd
18:00
0
Budapest
Buddha mosolya Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
A város
Január
21
Kedd
18:00
0
Budapest
A város Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1011 Mária tér 3. (földszint)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Az álom
Január
21
Kedd
18:00
0
Győr
Az álom - Pablo Picasso Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Január
22
Szerda
17:00
0
Győr
Frida Kahlo - Üdv a vadonban! Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megfestem
A repülő lámpások éjszakája
Január
22
Szerda
18:00
10
Budapest
A repülő lámpások éjszakája Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla