hu | en
A kézzel festés úttörői - különleges festmények
2019. 11. 21.

Gondoltál már arra, hogy ecset helyett mást is lehetne használni? Az ujjal-, vagy kézzel festés egy meglehetősen szokatlan, nem is oly’ régi módszer. Az egyik leghíresebb, kortárs alakja kétségkívül Iris Scott, akinek életútjáról később, röviden írunk. De nézzük is meg, valójában mit is takar a kézzel festés, és miért népszerű annyira manapság, hogy százezrével nézik a YouTube-on?


Hogyan alakult ki a kézzel festési technika?

Ha megkérdeznénk, hogy ki a kézzel festés legnagyobb képviselője, valószínűleg mindenki a saját gyermekére mutogatna. 

Talán a gyermekek a kézzel festés legnagyobb mesterei.

Viccet félretéve, a gyerekek tényleg szeretnek mindenbe belenyúlni, és maszatolni, ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy ha kézzel viszik fel a festéket a vászonra, papírra, (falra), azt mennyire ösztönösen, és teljes átéléssel teszik. 

Erre lett figyelmes a festési technika úttörője, Ruth Faison Shaw is. Shaw ugyanis látta, hogy a gyerekek, akik épp jódot kentek a falra, szinte extatikus, ihletett állapotban teszik ezt. Így Angliában létrehozott egy kísérleti iskolát, ahol olyan festőanyagokat keresett, amelyek nem károsak, és a gyermekek is bátran használhatják - valamint kifejlesztett egy speciális, kézzel festési technikát. 

Miután visszatért az Államokba, 1932-ben az egyik helyi, New York-i, progresszív iskolában felvette a tantervbe, 33-ban pedig már önálló kiállítása is nyílt. Egy évvel később megjelent könyvében pedig Shaw már egyenesen azt írta, hogy az ujjfestés a lehető legtökéletesebb, önkifejezési eszköz.

A festési technika úttörője, Ruth Faison Shaw progresszív iskolában oktatta a kézzel festést. 

Később országszerte népszerűsítette a festési technikát, amelynek ezt követően számtalan követője lett. Manapság, az internet korában, a kézzel festés ismét a virágkorszakát éli: az online és az offline világ egyik legfelkapottabb kézzel festője például egy 35 éves fiatal nő, Iris Scott.

Iris Scott

“Vicces azt mondani az embereknek, hogy profi ujjfestő vagy. Olyan abszurd módon hangzik.”

A neten valósággal berobbanó Iris Scott videói virálisan (azaz szinte vírusszerűen) terjednek, így talán az egyik legnépszerűbb, legismertebb kézzel festő művész. 

Iris hippi szülők gyermekeként nevelkedett, a család pedig nagyon közeli kapcsolatot ápolt a természettel, amely a festőnő központi témaválasztásánál is nagyon jól látszik. A “legenda szerint” 2009-ben egy ihletett napon, Iris nagyon szeretett volna festeni, azonban túl lusta volt ahhoz, hogy a végigmenjen a szokásos procedúrán. (Vagyis, hogy festés után kiáztassa  az ecseteket, és elmossa őket.) 

Ekkor gondolt arra, hogy az ecset helyett egész egyszerűen az ujjait használja. Így talált rá a saját, impresszionista stílusára, amelyben úgy érezte, teljesen ki tud teljesedni.

Scott a kézzel festéshez kesztyűt használ, gyakran pedig nem az ujjbegyére, hanem a vászonra viszi fel a festéket, és ott dolgozza el, ami nagyon érdekes - ugyanakkor teljesen életszerű - kompozíciókat eredményez.

Videóiban egyébként részletesen bemutatja, a festési technika csínját-bínját, így ha érdekel a téma, érdemes követni, és feliratkozni a csatornájára.

Judith Braun

Judith Braun művei már korántsem olyan színesek, és élettel teliek, mint Iris Scotté, ami abszolút nem baj, sőt! Judith leginkább fekete-fehér kompozíciókat fest, néha rendkívül szuggesztív, néha egyszerűbb, de érdekes természeti alakzatokkal.

Művészetében nagy szerepet kap a tengelyes- és a tükrös szimmetria, valamint az ismétlődés.

Nick Benjamin

“Azért szeretem inkább az ujjamat használni, miközben festek, mert sokkal bensőségesebb kapcsolat alakul ki köztem és a művem között, és olyan bonyolult keverést is lehetővé tesz, amelyet az ecset nem.”

Ahogyan az idézetből is jól kivehető, Benjamin imád kísérletezni a színekkel. Műveinek fő tematikáját leginkább ezek a keverések adják: a színek elegye, amelyek olykor kontrasztot alkotnak, olykor új horizontot nyitnak.

Tyler Ramsay

“Az ecsetek mellőzése egészen újfajta lehetőséget ad a festőnek, hogy más szemszögből közelítsen a szakmához.”

Tyler Ramsay igazi, “outsider” festő, aki alkotás közben abszolút nem használ ecsetet. 

A kézzel festő művészek a csepegtetéses festési technikát, a fluid paintinget is előszeretettel alkalmazzák 

Azonban nem csupán ujjal fest: egy másik, szokatlan festési technikát, a csepegtetéses, úgynevezett fluid painting, festést is előnyben részesíti. Alkotás közben ráadásul nem csak a klasszikus vásznas megoldást preferálja: szinte bármilyen tárgyat, ruhát befest - legyen az cipő, póló, vagy épp táska.

Ezt a festési technikát egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia

A kézzel festés valóban megszüntet minden korlátot, hiszen a vászon és az ember között nincsen semmi - a gumikesztyűt leszámítva.

Ez pedig egy olyan bensőséges, flow-élményt ad a festőnek, amely más perspektívába helyezi az alkotás folyamatát.

Talán épp ezért terjedt el a legnépszerűbb videómegosztón is: hiszen nem egy szokványos technikáról van szó, és - némi szójátékkal élve - a festés közben teljesen szabad kezet kapsz. Az emberek pedig, ahogy minden másban, úgy a művészetek terén is ki vannak éhezve az újdonságra.
 

Persze mindehhez jó, ha megvannak a megfelelő alapok. Élményfestéseink keretében segítséget nyújtunk azoknak, akik szeretnének, de (még) nem tudnak festeni, de azoknak is remek móka, akik már igazi profik. 

Gyere, és vegyünk részt együtt az alkotásban!

Rubens, Van Dyck és a flamand festészet ...
Megdöbbentő karácsonyi festmények
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Szarvasok
December
10
Kedd
17:30
0
Budapest
Szarvasok - Leonid Afremov Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1011 Mária tér 3. (emelet)
Megfestem
Nő kalapban
December
10
Kedd
18:00
11
Budapest
Nő kalapban Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megfestem
Kék hölgy
December
10
Kedd
18:00
3
Budapest
Kék hölgy Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1011 Mária tér 3. (földszint)
Megfestem
Velence
December
10
Kedd
18:00
1
Győr
Velence - Leonid Afremov Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megfestem
Buddha mosolya
December
10
Kedd
18:00
1
Budapest
Buddha mosolya Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Megdöbbentő karácsonyi festmények
Megdöbbentő karácsonyi festmények
A kézzel festés úttörői - különleges festmények
A kézzel festés úttörői - különleges festmények
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet Budapesten
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet Budapesten