hu | en
A festészet 10 pozitív hatása az életedre
2018. 06. 26.

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal is bír? Most felvázoljuk, mik ezek...

A festészet évszázadok óta életünk része. Státusza változott az idő folyamán, és míg az ókorban kifejezetten lenézett szakma volt, addig a reneszánsz idejére presztízzsé vált a művészek támogatása.

De éljünk bármilyen kort, a festészet nemcsak foglalkozásként, hanem hobbiként is remek célokat szolgál. Jótékony hatásai pedig manapság, a rohanó hétköznapok sodrában különösen a nyugalom szigetét képezhetik.

Lássuk, milyen előnyei vannak, és biztosítunk róla, hogy ezután jó pár árnyalatnyival máshogy fogsz tekinteni a festészetre!

 

Javítja a koncentrációt és a memóriát

Kutatások bizonyítják, hogy a festészet javíthatja a koncentrációs készséget azáltal, hogy a részletekre fókuszálsz alkotás közben. Ezt bizonyítja például az a 2008-as kísérlet is, aminek kereteiben orvostanhallgatókat írattak be egy 8 alkalmas festőkurzusra. A foglalkozássorozat végén kimutatták, hogy javultak a hallgatók memorizációs készségei, jobban tudtak összpontosítani, ami eredményesebb diagnosztává tette őket.

 Forrás: http://art-on.ru/rubric/painting/34891.html/

Kifinomultabb motorikus képességeket alakít ki

A motorikus képességek a velünk született vagy tanult mozgásképességeket fedik. Legyen szó egy homályba vesző háttérről vagy már-már hiperrealisztikus részletekről, a festés fejlesztheti a mozgáskoordinációt. Kifinomultabbá válhat a kézügyesség, javulhatnak a koordinációs készségek, ez pedig akár a sportokban is előnyös lehet.

Segít ellazulni

Azáltal, hogy a festés során kizárólag a megfelelő színekre, formákra és technikára koncentrálsz, aktívan lefoglalhatod az agyadat. Ezáltal távol tarthatod magad a negatív gondolatoktól, amik a rosszkedv, szorongás vagy stressz előidézői lehetnek.

A koncentrált figyelem továbbá segíthet az izmok ellazításában, a légzés szabályozásában és a fejfájás elmulasztásában is. Mondhatni, ingyenes és egészséges feszültségoldó!

Forrás: https://galchi.livejournal.com/2036579.html

Növeli a kreativitást

Azt hitted eddig, hogy a festészet keretek közé zár? Ellenkezőleg: épphogy határtalan képzelettel áld meg!

Legyen szó absztrakt vagy figurális, letisztult vagy kaotikus, olaj- vagy vízfestményről, a festés az önkifejezés egyik legelemibb módja. Habár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az avantgárd irány nagyobb kreativitást igényel az alkotó részéről, mint a realista festészet, de ez tévedés: mindkettőnek megvannak a maga kihívásai. Míg előbbi a formák megmásításával állíthatja kihívások elé az agyat, addig utóbbi a precíz részleteivel és az újító kompozíció kiötlésével élesítheti az elmét.

A festészettel saját kreatív határaidat feszegetheted egyre és egyre kintebb. Ez segít abban is, hogy “out of the box” gondolkodj a hétköznapok során is.

Növeli a non-verbális kommunikációs készséget

Jól ismerjük az “egy kép többet mond ezer szónál” mondást.

Nem véletlenül mondják ezt: a festés segíthet kifejezni legbelsőbb félelmeidet és érzelmeidet. Amit nem tudunk kimondani vagy kifejezni a hétköznapok során, azt könnyedén elbírja a vászon. A festés néma beszéd, aminek végeztével ugyanúgy megkönnyebbülhetünk, mintha órákon át csevegtünk volna a problémáinkról. (Bár megjegyezzük, hogy nem oldja meg azokat, csak segíthet elviselésükben.)

Forrás: http://www.museoartemoderno.com/estio/

Kritikai látásmódot alakít ki

A festés bizonyítottan segíthet az egészséges önkritika kialakításában, már csak azáltal is, hogy képes leszel alaposan átgondolni, hogy víz- vagy épp olajfestékkel lenne kifejezőbb a festményed.

Ez a munkában is hasznodra válhat, hiszen nemcsak jobban viselheted a visszajelzéseket, hanem önmagadat is ügyesebben tudod korrigálni az éles helyzetekben.

Forrás: https://www.irishtimes.com/culture/art-and-design/the-french-feminist-painter-who-flattered-marie-antoinette-1.2435146

Kitartóvá tesz

A legkreatívabb ötlet sem ér semmit, ha nincs valaki, aki tűzön-vízen át kitart azért, hogy megvalósítsa azt. Egy festményt viszont addig szépítgetsz és javítasz, amíg befejezettnek nem érzed. Ez a körforgás elszántabb, kitartóbb emberré tehet.

Tény, hogy adott esetben kudarcélményként élheted meg, ha nem tudsz úgy megrajzolni valamit, ahogy elképzelted, de emiatt sem kell aggódnod. Gondolj bele: ez a tapasztalat kemény munkára és eltökéltségre tanít téged. Az önképzésre, fejlődésre való vágy pedig az élet más területein is hatással lehet rád.

Forrás: https://martinlawrence.com/andy-warhol/

Önbizalmat ad

A belefektetett munka gyümölcse az önbizalom, mondhatnánk. Bár mondjuk is, hiszen egy jól kivitelezett festmény, ami másoknak is elnyeri a tetszését, valóban növelheti a magabiztosságot. Ráadásul, ahogy egy keményen átdolgozott hét után egy dicséret a főnöködtől, úgy egy tökéletesen megkomponált festmény is javíthat az önbecsüléseden.

Forrás: http://www.bbc.com/culture/story/20160920-who-was-the-woman-in-gold

Pozitívabban látod a világot tőle

A rajzolásban jártasok mondani szokták, hogy ha más szögből szeretnénk szemlélni a világot, fessünk le egy tojást.

Ha ugyanis ránézünk egy talpára állított tojásra, elsőre minden bizonnyal fekete ceruzához nyúlunk és kontúrozva, átmenetes árnyékkal rajzoljuk meg.

Ám ha közelebbről megfigyeljük a tojást, láthatjuk, hogy valójában tucatnyi szín található rajta, hiszen a környezete számos, alig látható árnyalatot vetít rá.

A festés érzékenyebbé és befogadóbbá tesz a külvilág szépségére. Azáltal, hogy festés során oda kell figyelned a részletekre, a hétköznapokban is jobban koncentrálni fogsz a fák leveleire, az utcán kirajzolódó árnyékra vagy a víz fodrozódására.

A világ szépségére való fogékonyság pozitívabb életszemlélettel ruház fel, ami ráadásul a mentális betegségek kialakulását, így a depressziót is képes távol tartani.

Forrás: https://www.reddit.com/r/funny/comments/1pppi6/picasso_and_dali_painting_an_egg/

Látható, milyen sok téren képes pozitív változásokat előidézni a festészet az életünkben. Legyünk akármilyen korúak és neműek, szinte egy ecsetvonással átrajzolhatunk minden problémát!

 

 

Napraforgón innen és túl! - 10 dolog, am...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése