hu | en
A csendéletek titkos élete, avagy a vászonra vetett tárgyak valósága
2022. 07. 18.

Csendélet. Az alkotás egy különös formája, amikor a festményen az élettelen tárgyak kapják a főszerepet. Szerencsére, azon túl, hogy élőlény még véletlenül sem kerülhet a vászonra, az alkotóknak meglehetősen nagy szabadsága van: bármilyen, de tényleg bármilyen tárgyból ihletet meríthetnek.

És pontosan ebben rejlik a csendéletek izgalom faktora, hiszen hozzásegítenek ahhoz, hogy másként tekintsünk a hétköznapi tárgyakra. 

 

csendélet

Egy kis kronológia: a csendéletek eredete

A csendéletek eredetileg mitológiai és vallási témákat dolgoztak fel, naná, hiszen a 16. század előtt az egyház kulcsszerepet játszott az emberek életében. Ezt követően azonban a társadalom elkezdett átalakulni, és a tudomány egyre fontosabb szerephez jutott. Az érdeklődés a természet felé fordult, ekkor készült a tájakat és gyümölcsös kompozíciókat ábrázoló képek többsége. A 19-20. században a belső világ megértése vált fontossá, ami a képekről is visszaköszönt: a csendéletek először hangulatokat és érzelmeket, később geometriai formákat és absztrakciókat örökítettek meg. 

A tárgyak új jelentése

Egy csendéletnél a művész döntheti el, hogy milyen kompozícióba rendezi a megfesteni kívánt tárgyakat. Ahogy azt is, hogy mivel dolgozik: festékkel, tintával, színesceruzával, zsírkrétával vagy valamilyen más eszközzel. Ezzel, ha úgy tetszik, új életet lehel a tárgyakba, amelyek ezáltal akár az eredetitől eltérő jelentést vagy üzenetet is hordozhatnak.

 

csendélet

A tárgyak elrendezése, az őket körülvelő háttér, a színválasztás, az vagy épp a fény-árnyék játékának ábrázolása kulturális, társadalmi, vallásos vagy épp filozófiai kérdésekre is felhívhatja a figyelmet, sőt, természetesen az alkotó személyes jelentéstartalmat is tulajdoníthat nekik. 

Ha egy csendéletet nézel, és elérkezel a “vajon itt mire gondolhatott a költő az alkotó” kérdéshez, a fentieket mind érdemes figyelembe venni. Mondanunk sem kell, mindez akkor is igaz, ha te magad állsz neki egy csendélet elkészítéséhez. Mielőtt munkához látsz, gondold át, hogy most “csakúgy” festesz, a flow kedvéért, vagy esetleg van valamilyen üzenet, amit szeretnél közvetíteni az alkotáson kerersztül.

 

Az értelmezés titka: kérdezz magadtól

Miért pont ezeket a tárgyakat választotta? Véletlenül, vagy volt mögötte valamilyen szándékosság? Miért pont ezt elrendezést festette meg? Miért ilyen színeket használt? És miért pont ilyen a háttér?

 

Warhol, csendélet, pop art, Campbell leveskonzerv

Forrás: https://www.ifitshipitshere.com/campbells-warhol-inspired-soup-cans-are-an-old-recipe-how-are-these-different/

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni, amikor először szemezel egy csendélettel.

Gondolj például Andy Warhol Campbell konzerves dobozaira. A Pop-art egyik leghíresebb alkotásán sima leves konzerveket látunk, egy hétköznapi tárgyat, amiben elsőre semmi izgalmas nincs. Warhol mégis egy kolosszális alkotást hozott létre, amelynek köszönhetően az egész világ megismerhette a Campbell konzerveket.

Ha Warhol említésére kedvet kaptál egy kis Pop-art festéshez, nézd meg a számfestő készleteinket: egy-egy kép hosszú órákra elrepít az alkotás békés birodalmába!

 

 

Mókás optikai illúziók: most nekünk hisz...
Absztrakt festészet új perspektívából: n...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Virágcsokor
Augusztus
08
Hétfő
18:00
4
Budapest
Virágcsokor Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Augusztus
08
Hétfő
18:00
6
Debrecen
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Augusztus
09
Kedd
18:00
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Felhők felett
Augusztus
09
Kedd
18:00
14
Debrecen
Felhők felett Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
Szitakötők
Augusztus
10
Szerda
18:00
4
Budapest
Gyermekeknek is!
Szitakötők Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézműves csokoládé otthon: kulináris krémkalandozás a saját konyhádban
Kézműves csokoládé otthon: kulináris krémkalandozás a saját konyhádban
20. századi festők furcsa szokásai
20. századi festők furcsa szokásai
Absztrakt festészet új perspektívából: néhány érdekes információ, amit talán eddig nem tudtál
Absztrakt festészet új perspektívából: néhány érdekes információ, amit talán eddig nem tudtál