hu | en
Pop-art: a popkultúra 2 dimenziós manifesztációja
2020. 04. 17.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre, és már tudod is, melyik stílus alkotóinak remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal a pop-art reklámszerű világában bolyongunk.

 

Valódi amerikai álom a művészetben

Tény, hogy a Pop-art Amerikából hódította meg a világot. Ez azonban csak a 60’-as években történt, ám a stílusirányzat ennél nagyjából 10 évvel korábban, Angliában született. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a dadaizmus és a szürrealizmus merészen szókimondó szerelemgyerekeként látta meg a napvilágot. A különbség az, hogy míg az előbbiek egy szűkebb réteget szólítottak meg, a Pop-art vibrálása szinte mindenki számára ellenállhatatlan volt. 

 

Pop-art kép egy szőke, kacsintós, kék szemű lányról

Pop-art, a név, ami többet mond minden szónál

Pop-art. Csak egy pikáns ‘p’ betűt kell az Op-art elé biggyeszteni, mégis egy egészen új világ tárul fel előttünk. Az Op-art optikai művészetet jelent, a Pop-art neve pedig a ‘popular art’ kifejezésből ered.

‘Popular art’, vagyis ‘népszerű művészet’, hiszen egy olyan stílusirányzatról van szó, amiért tömegek rajongtak. A ‘popular art’ szókapcsolat kimondása azonban egy vérbeli angolnak is felér egy nyelvtörővel, így született meg a rövidítés, a Pop-art. 

A Pop-art festők múzsája a popkultúra

“Inspiráció kell? Csak nézz körül!” - nagyjából ez volt a Pop-art mottója. A témaválasztás fő mozgatórugóját a hétköznapi tárgyak, a plakátok, a reklámok, a képregények és a különféle hirdetések mozgalmassága és változatossága adta.

 

Képregény stílusú Pop-art kép

 

Habár a Pop-art képeken valódi, létező  tárgyakat és hús-vér személyeket láthatunk, az ábrázolásmód olyan változatosan vibráló és olyan intenzíven izgalmas, hogy nem lehet nem beleszeretni. A Pop-art festmények egyszerűek, könnyen érthetőek, és pontosan ezért sokak számára befogadhatóak.

A Pop-art művészet elsődleges célja a lázadás volt. Lázadás és tiltakozás a közhelyek, az unalmas, elavult és elcsépelt valóság, valamint a társadalom elidegenedettsége ellen. 

A pop-art képek jellemzői

A pop-art anyaghasználatában is a popkultúra termékeihez nyúl. Sőt átértelmezi a hétköznapi élet tárgyait, és közegükből kiragadva teremt belőlük műalkotásokat. A lakás berendezési tárgyai, az utca palkátjai, a képregények rajzai mind mind jellemző alapanyagai a pop art stílusnak. Célja ezzel az, hogy megszűntesse, vagy legalábbis elmossa a művészet és a tömegkultúra közti határvonalat.

Ímhol Warhol, a Pop-art koronázatlan királya

Andy Warhol pezsdítő személyisége megérdemel egy teljes cikket, épp ezért, egyszer már írtunk is róla egyet. Az avantgarde filmkészítőként, reklámrajzolóként és festőként is tevékenykedő művész a Pop-art talán legkiemelkedőbb alakja, akinek alkotásai semmihez sem hasonlíthatók. 

Warhol mellett Geroges Segal nevét érdemes még megjegyezni. Ha legközelebb a Pop-artra terelődik a szó, annyit kell tudni róla, hogy nem csak festőművészként, hanem színészként és zenészként is maradandót alkotott.
 

Nem állítjuk, hogy ha egy Pop-art képet láttál, akkor mindet láttad, de azt igen, hogy ha egyet láttál, mindet felismered! 

Op-art - geometriai játék haladóknak
Karanténba zárt kreativitás
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A Hullám
Július
22
Hétfő
18:00
7
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
 Léghajó
Július
22
Hétfő
18:00
7
Budapest
Léghajó - Szinyei Merse Pál Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Budapest
Július
23
Kedd
18:00
0
Budapest
Budapest - Ismeretlen Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Liliomfa
Július
24
Szerda
18:00
2
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Napraforgók
Július
24
Szerda
18:00
3
Budapest
Napraforgók - Van Gogh style Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő festék-alapanyagok
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő festék-alapanyagok
A Mona Lisa elrablása
A Mona Lisa elrablása
Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállítás
Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállítás