hu | en
5 fantasztikus faktum, amit talán nem tudtál Leonardo Da Vinciről!
2020. 08. 11.

Leonardo Da Vinci nevét mindenki ismeri, pláne, amióta 500 évvel a halála után visszatért az életünkbe Dan Brown könyvének címlapján. A szelleme azóta emberek ezreit csábítja különféle művészettörténeti túrákra. Mi, az Alkotásutcánál rajongunk érte, és ennek örömére összegyűjtöttünk 4 izgalmas információmorzsát, amit talán nem tudtál róla. És ebből egyik sem az, hogy elneveztek róla egy Tini Nindzsa teknőcöt!

Leonardo Da Vinci

 

Da Vinci: pemzli vagy penna, az itt a kérdés?

Da Vinci korának egyik legnagyobb polihisztora volt. Ha kimondjuk a nevét, legtöbben automatikusan egy laza Mona Lisával reagálnak. Ebből pedig sokan bizonyára arra következtetnek, hogy a mester alapvetően az ecsettel való alkotást szerette. Óh, minő tévedés! Da Vincinek mindössze 20 festményt tulajdonítanak, ezzel szemben több mint 6000 rajzot, skiccet, tervet és designt. 

És hogy mi mindenről lehet ennyit rajzolni? Ha az ember csuklója hozzászokik a satírozás és a vonalvezetés izmokat megterhelő megpróbáltatásaihoz, szinte mindent. A romantikus Delacriox-hoz hasonlóan Leonardo is bolondult a lovakért, imádta megfigyelni és megörökíteni a mozgásukat. Emellett számos anatómiai vázlatot is köszönhetünk neki, arról nem beszélve, hogy a szerkezetek működési elvét is örömmel vetette papírra. 

Leonardo Da Vinci - Vitruvius tanulmány

 

Na de kérem, nem is Da Vincinek hívták!

A ‘Da Vinci’ a születési helyét jelöli. Vinci ugyanis egy aprócska falu volt Toszkána közelében, a Da szócska pedig azt jelenti, hogy ‘valahonnan valósi’. Újszülött Leo 1452-ben látta meg a napvilágot, de a szülei sosem házasodtak össze. A kisfiú 5 éves koráig az édesanyjával lakott, ám ezt követően átcuccolt apukához. Apukát egyébként nem kellett félteni: igencsak kedvelte a gyengébbik nemet. Olyannyira, hogy a dámák hajszolásának eredményeképp Leonardónak 12 féltesója született!

 

Az Orsós Madonna sanyarú skót sorsa

Ahogy említettük, Leonardo kevés képet festett, de azokat nagyon eltalálta. Ilyen remekmű lett az Orsós Madonna is, ami 250 évig volt a skót Buccleuch család tulajdonában. Egészen addig, amíg 2003-ban két magát turistának álcázó fickó szolidan leemelte a hercegi palota faláról. És hogy ez miként volt lehetséges? Úgy, hogy az Orsós Madonna nem egy LED tévé nagyságú kép, hanem egy 40x50 centiméteres alkotás. A legnagyobb nehézséget tehát nem a kép elrejtése jelentette, hanem a biztonsági rendszer kijátszása.

Az enyveskezű piktor tolvajok 4 évvel később buktak le egy glasgow-i razzia során. Szegény Buccleuch herceg ezt már nem élhette meg, ugyanis néhány évvel korábban, a 83. életévét taposva elhunyt. 

Leonardo Da Vinci - tervrajz

 

Repül a, repül a…..nos, Da Vinci helikoptere nem!

Da Vinci egyik legizgalmasabb találmánya egy helikopter-szerű masina volt. Ha tudta volna, hogy a jövőben tényleg építenek ilyeneket, bizonyára még büszkébb lett volna magára! Az persze más kérdés, hogy ő abban bízott, hogy a fából eszkábált masinát emberi erővel is a levegőbe lehet emelni. Elképzelései szerint a fedélzeten 4 markos férfi ember hozta volna mozgásba a rotorokat, ami a valóságban meglehetősen messze volt a valóságtól, hiszen efféle erőkifejtésre legfeljebb 4 Chuck Norris lett volna képes.

 

Ha Te is szívesen belebújtál volna Da Vinci bőrébe, hogy egy kicsit az ő szemszögéből lásd a világot, tisztelegj a mester előtt egy like-kal!

Rózsás hangulatba hozunk virágos képekke...
Koronavírus-kompatibilis virtuális múzeu...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Párizs
Március
29
Péntek
18:00
0
Budapest
Párizs Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
29
Péntek
18:00
6
Budapest
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése