hu | en
Renoir Budapestre látogat: időszakos kiállítás a Szépművészetiben
2023. 10. 05.

Az impresszionizmus egyik nagyágyúja idén ősszel belekóstol a budapesti életérzésbe, persze csak amolyan klasszikus, kiállításos értelemben, ugyanis az elkövetkező hónapokban a Szépművészeti Múzeum megtelik Renoir hangulattal. A párizsi Musée d’Orsay, illetve a Musée de l’Orangerie együttműködésével létrejövő tárlaton a francia festő élvezheti a rivaldafényt. No és persze a látogatók, akik szeptember 22-től egészen január 7-ig gyönyörködhetnek Renoir legizgalmasabb alkotásaiban. 

 

Renoir festmény, Renoir kiállítás Forrás: https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/renoir-a-festo-es-modelljei/


Renoir: élethű hangulat a vásznon

Vannak írók, akik mesteri pontossággal tudják szavakba önteni az emberek érzéseit. És vannak festők, akik mindezt egy ecsettel valósítják meg; csak épp papír helyett a vásznon: Renoir is közéjük tartozik, festményei egyedülálló módon mutatják be az emberek életének látszólag nüansznyi, mégis nagyon is valóságos rezdüléseit. Festményeinek alakjai majd’ megszólalnak, így a szemlélő úgy érezheti, maga is részese az eseményeknek, sőt, aki kicsit hagyja, hogy magával ragadja a képek hangulata, azt is kitalálhatja, hogy mi áll a vásznon szereplő alakok fejében. 

A mostani kiállításon Renoir teljes munkásságába betekintést nyerhetünk, méghozzá kronologikus sorrendben. 

 

Renoir festmény, Renoir kiállítás

Forrás: https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/renoir-a-festo-es-modelljei/
 

Több mint impresszionizmus: 60 év képekbe sűrítve

Irigylésre méltó dolog festőművésznek lenni, hiszen ha a pemzliforgatási vágy tehetséggel is párosul – ahogy Renoirnál is – a képek egyfajta naplóbejegyzésnek is tekinthetőek, amelyek valamilyen formában segítenek megőrizni az alkotó emlékeit, benyomásait és élményeit az utókor számára.

Az első termekben a művész legelső alkotásaiban merülhetünk el, ráadásul a tárlat tematikus is, így külön helyiségekben csodálhatjuk meg az egyes festményeket, szobrokat és grafikákat.

 

Renoir festmény, Renoir kiállítás

Forrás: https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/renoir-a-festo-es-modelljei/
 

Renoirt könnyű belesuvasztani az impresszionizmus kategóriájába, ugyanakkor tény, hogy közel 6 évtizedes munkássága során bőven túlnőtt a stílusirányzaton, amelynek következtében a 19. század utolsó éveiben búcsút intett az impresszionista ecsetvonásoknak. Ihletre persze szüksége volt, ám ezúttal már a francia rokokó világában barangolt: Raffaello, Tiziano és Rubens munkássága inspirálta további alkotásra. 

 

Kis biztosítós érdekesség

Amikor ennyi értékes festmény van egy helyen, az nem csak a látogatóknak izgalmas, hanem a biztosítóknak is:. Elképesztő, de A hinta című alkotást például kereken 20 milliárd forintra biztosítják.

 

Jegyvásárlás okosan

Hacsak nem passziód a sorban állás, érdemes előre megvásárolni a jegyedet a kiállításra. A hadművelet természetesen online is lebonyolítható. Fontos, hogy a belépők csak az adott napra, és 60 perces idősávokra érvényesek. Jó hír viszont, hogy a kiállításon, vaku nélkül ugyan, de lehet fényképezni, így ha szeretnénk hazavinni egy kis Renoir élményt, megtehetjük.

 

Ha pedig a nagy festménynézegetésben és/vagy az őszi borongósabb napok beköszöntével kedvet kaptál egy kis alkotáshoz, gyere el hozzánk festeni: Renoir ugyan nincs a palettánkon, de bármikor Vincent Van Gogh, Salvador Dalí vagy épp Afremov ecsetnyomdokaiba léphetsz! 

Klasszicizmus: a múlt festői fuvallata a...
Barabás Miklós kiállítás a Nemzeti Galér...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Tacsi
November
29
Szerda
18:00
3
Budapest
Tacsi - Ismeretlen Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Balatoni nyár
November
30
Csütörtök
16:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Balatoni nyár Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Adventi koszorú workshop: alkoss a saját inspirációd szerint
Adventi koszorú workshop: alkoss a saját inspirációd szerint
Tökösen őszi dekoráció ötletek, avagy így fokozd a kuckózós élményt pénztárcabarát módon
Tökösen őszi dekoráció ötletek, avagy így fokozd a kuckózós élményt pénztárcabarát módon
Barabás Miklós kiállítás a Nemzeti Galériában
Barabás Miklós kiállítás a Nemzeti Galériában