hu | en
László Fülöp - Roosevelt tudná, hogy kiről van szó! Na és te?
2020. 05. 29.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar festő, aki olyan ügyesen bánt az ecsettel, hogy a 19-20. század hajnalán fél Európa rajongott érte. Mit fél Európa, az egész, sőt, a hírneve az Egyesült Államokban is népszerűvé tette! Mindezek ellenére László Fülöpöt nagyjából annyian ismerik, mint C. M. Coolidge-et, aki pókerező kutyákat festett. Ám amíg a blattoló blökik szerencsecsillagának hanyatlása viszonylag érthető, addig László Fülöp karrierjének feledésbe merülése már nem az. Az ő modelljei ugyanis nem ebek voltak, hanem a korszak leghíresebb és legbefolyásosabb államférfiúi. 

 

A kis László Fülöp

Nem is így hívták. Eredetileg Laub Fülöp volt a becses neve, sőt, egy második keresztnévként az Elek is ott díszelgett az anyakönyvi kivonatában. 1869-ben látta meg a napvilágot, amit csak azért írunk le, hogy legyen mit elfelejteni róla. Azt viszont már könnyű lesz megjegyezni, hogy kilenc tesója volt, ám közülük négyen sajnos nem élték meg a felnőttkort. 

Laub Fülöp 1891-ben, 22 esztendősen változtatta meg a vezetéknevét Lászlóra. De a festészet már sokkal korábban elkezdte érdekelni. 14 évesen már címerfestőként és retusőrként dolgozott. 

Később Székely Bertalan és Lotz Károly pemzlijének oltalma alatt fejlesztette a tudását, amelynek köszönhetően  Münchenben és Párizsban is tanult. 

Mielőtt azonban elmesélnénk, hogy ennek és a tehetségének hála milyen csodás karriert futott be, vétek lenne nem említést tenni a szerelmi életéről.

 

Forrás: https://fidelio.hu/vizual/sorra-kerulnek-elo-laszlo-fulop-lappango-kepei-150676.html/ Giorgio Benni © de Laszlo Foundation

 

Ez így volt megÍRva

1892 izgalmas év volt Fülöpnek, és nem csak azért, mert már 1 éve László volt a vezetékneve. Hanem azért is, mert ekkor ismerte meg leendő feleségét, az ír származású Lucy Madeleine Guinesst. Aztán hipp-hopp elröppent 8 év, és máris házasok voltak. 6 gyermekük született. Márpedig ahol 6 gyerek van, ott jó sok hely kell. És mivel ebben az időszakban László munkásságának köszönhetően már volt mit a tejbe aprítani, a szülők választása egy szolid városligeti villára esett. De nem örökre. A család később élt Münchenben és Párizsban is, ám végső otthonuk a ködös London lett. László Fülöp itt már a tanári pályára is rákacsintott, az pedig - élén a Királyi Művészeti Iskolával (Royal Art School) - vissza is kacsintott rá!

 

Igen, elnök úr, örömmel lefestem!

Bizony, László Fülöp államférfiak, arisztokraták és közéleti személyiségek portréfestője lett. Híres modelljei közül mindenképp említést érdemel Ferenc József, Görgey Artúr  és XIII. Leó pápa. 

 

Görgey Artúr

Forrás: https://mng.hu/mutargyak/gorgey-artur-arckepe/

 

Az Egyesült Államokban különösen rajongtak érte, négy elnök arcképét is megörökíthette. Amikor pedig épp nem Roosevelt, Coolidge, Hoover vagy épp Harding vonásait pingálta, szívesen festett zsáner- és tájképeket a vidéki életről és az utazásairól. Egy biztos, unalmas élete nem volt! Persze, a legizgalmasabb élet is véget ér egyszer...

 

László Fülöp halála

1937-ben infarktus végzett vele. A szíve vitte el, a szíve, amely a brit állampolgárság megszerzését követően is mindörökké a hazájáért dobogott.

Jóllehet halála után az összes képét Magyarországra hagyta, idehaza méltatlanul keveset emlékeznek meg róla. Alkotásainak és örökségének kezelését a “The Laszlo Archive Trust” végzi. A szervezet munkájának köszönhetően 2018-19-ben 22 festménye került elő! Csodálatos, nem igaz? 

 

Metafizikus festészet: a szürrealizmus e...
Szuprematizmus - a fehér alapon fehér né...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A csók macskával
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
A csók macskával Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Táskafestő Workshop
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
Táskafestő Workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Fehér harmónia
Április
21
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Fehér harmónia Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Pitypang a szélben - világító festés
Április
21
Vasárnap
09:30
3
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is! Világító festékkel
Pitypang a szélben - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szabad festés
Április
21
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Szabad festés Ár: 14 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése