hu | en
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
2024. 03. 27.

A színek sok szempontból hatással vannak ránk: befolyásolhatják a hangulatunkat, az érzéseinket, de még az étvágyunkat is. Eltérő jelentéssel bírnak a különböző kultúrákban, sőt, még a szerelmi életünkben is sajátos szimbolikával rendelkeznek. Ebben a cikksorozatban körüljárjuk, mi mindent érdemes tudni a piros, a kék, a sárga, a fekete, a fehér és a zöld szín jelentéséről. Ezúttal az alkotás során csodákra képes zöldről lesz szó!

 

Zöld, a kis hamis

zöld festékfüst, zöld szín jelentése

A zöld nem egy önálló szín: no nem azért, mert nem tud egyedül elmenni a boltba, hanem mert a kék és a sárga keverékéből jön létre. Érdekesség, hogy spirituális szempontból a sárga az energia és fény színe, míg a kékhez valamiféle isteni ragyogás társul, így a zöld voltaképp e kettőnek a keveréke. Elsősorban növekedést, egészséget és életet szimbolizál. 

Chill & relax: a zöld szín nyugalma

Elég csak belépni egy erdőbe, és a mellkason csücsülő stressz-teher máris elkezd összemenni. 5-10 perc séta után az idegrendszer kisimul, elkezdünk lassabban és mélyebben lélegezni. És bár ez a hatás télen is érvényesül, amikor nincsenek levelek a fákon (hacsak nem fenyőerdőben csatangolunk), tavasztól kora őszig a zöld szín masszív jelenléte is hozzájárul ahhoz, hogy az erdőben megnyugszunk. 

buja, zöld erdő, zöld szín jelentése


Szakértők szerint ennek evolúciós oka van, hiszen az első emberek számára az erdő egyet jelentett a menedékkel, az ivóvíz és a táplálék jelenlétével, így ezáltal a túlélés és a biztonság zálogával. 

Az ókor óta a zöld szín egyébként a termékenység szimbóluma is; a görögök például zöld arccal ábrázolták Oziriszt, a születés, az újjászületés és a mezőgazdaság istenét.

 

Zöld utat a motivációnak

Amíg egyesek szerint a zöld szín chill-szempontból felér egy-két adag lesz@rom tablettával is, mások inkább motiválónak találják. Sőt, egy kutatás szerint a zöld színt a sikerrel is asszociálják, szóval ha szeretnéd kihozni a legtöbbet a hétfő reggeli meetingből, viselj valami zöldet. Sőt, ha szereted a folyékony fű ízét (pardon), kortyolj el egy matcha teát is; ezzel még az antioxidáns szintednek is adsz egy lelkesítő löketet. 

 

A zöld árnyalatainak jelentése

zöld szín motiváció, zöld szín jelentése

Zöld és zöld között hatalmas különbségek vannak, és ez nem csak akkor fontos, amikor vad alkotóvágytól fűtve egy festményen dolgozol. 

A művészeti értéken felül a zöld különféle árnyalatai másban is eltérnek; méghozzá abban, hogy milyen jelentést hordoznak. Az élénk zöld például – nem kell agysebésznek lenni, hogy kitaláljuk, miért – a tavasz és az újjászületés jelképe,  az olívazöld pedig a nyugalom, az elegancia és a földes energiák szimbóluma. A sötétzöldet azonosíthatjuk a termékenységgel, de ha épp bal lábbal kelünk fel, lehet a kapzsiság és a pénz jelképe is. A sárgászöldet a betegséggel, az irigységgel és a romlással azonosítják, míg a halványzöld a béke megtestesítője. 

Tanulság: használd bátran a zöld színt, akár az öltözködésben, akár az otthonodban, és élvezd, ahogy a segítségével többször és könnyebben tudod megőrizni a nyugalmadat. 

Kis színes: életünk árnyalatai - Nem min...
Egyedi vászonkép
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A Hullám
Július
22
Hétfő
18:00
7
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
 Léghajó
Július
22
Hétfő
18:00
7
Budapest
Léghajó - Szinyei Merse Pál Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Budapest
Július
23
Kedd
18:00
0
Budapest
Budapest - Ismeretlen Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Liliomfa
Július
24
Szerda
18:00
2
Budapest
Liliomfa Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Napraforgók
Július
24
Szerda
18:00
3
Budapest
Napraforgók - Van Gogh style Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő festék-alapanyagok
A méregdrága és a mérgező - Megdöbbentő festék-alapanyagok
A Mona Lisa elrablása
A Mona Lisa elrablása
Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállítás
Van Gogh új dimenziói - immerzív kiállítás