hu | en
Díszítések minden mennyiségben: az Art déco dekorbugyrainak titkai
2022. 05. 19.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre vagy képzőművészeti alkotásra, és már tudod is, melyik stílus remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal az Art déco cizellái között tartunk egy röpke eligazítást; igaz, mivel iparművészeti irányzatról van szó, nem csak a festészetre fogunk kitérni. 

 

Art déco: a francia stílusirányzat, ami meghódította a fél világot

Tény, hogy a Déli-sarkon a pingvinek nem kapták fel a fejüket, amikor az 1925-ös párizsi Nemzetközi Iparművészeti Kiállításon az Art déco elindult diadalútjára, ám a világ többi része hamarosan beleszeretett az új irányzatba. Maga az Art déco egyébként 1858-ra datálható, elsőként egy francia magazinban olvashattak róla az emberek. Az arts décoratifs szókapcsolat lerövödítéséből született kifejezést eredetileg bizonyos stílusú színházi díszletekre, kézműves bútorokra, ékszerekre és üvegből készült dekorációkra használták. De nem sokáig.

A már említett világkiállítás adta meg a kezdőlökést az irányzatnak, amely hamarosan keblére ölelte az építészetet, a festészetet, a grafikát és a szobrászatot. Ez csak az első felvonás volt, ugyanis nem sokkal később már a divat, a reklámok világa és a lakások enteriőrje sem menekülhetett az első modernnek kikiáltott világstílus pompája elől. Franciaországi térhódítása után, a harmincas években, az Art déco az Egyesült Államokban is eszméletlen népszerűségre tett szert, de megkedvelték Európában, Kínában, sőt, még Dél-Afrikában is. 

 

Az Art déco jellemzői: keresd az eleganciát és a luxust

Az Art déco egy kicsit amolyan lopkodós típus. Az avantgard stílusjegyeit például imádja: a konstruktivizmustól a geometrikus vonalakat csaklizta el, a futurizmustól a modern stílusjegyeket, a kubizmus vonalvezetése pedig leginkább a festményekről köszön vissza. 

 

Art déco - építészet

Forrás: https://www.invitinghome.com/art-deco-architecture/

Az Art déco alkotások közös jellemzője a stílus, a luxus és az elegancia. A dísztárgyak, bútorok és szobrok a stílusirányzat korai szakaszában értékes, nehezen beszerezhető anyagokból készültek, például elefántcsontból vagy ébenfából. Később, a nagy gazdasági világválság hatására a drága alapanyagok helyét átvették az olyan olcsóbb matériák, mint a króm vagy a bakelit. A harsogóan élénk színek és a merész formák pillanatok alatt a fiatalok kedvenceivé váltak. 

Art déco enteriőr

Forrás: https://www.lakaskultura.hu/lakberendezes/stilustanulmany-az-art-deco/

 

Art déco a festészetben

Az Art déco későn csapott le az ecsetekre, az 1925-ös világkiállításon például még egyetlen Art déco festményt sem mutattak be. Nem sok festő alkotott kifejezetten ebben a stílusban, de Jean Dupas nevét érdemes megjegyezni: akik az SS Normandie luxus óceánjárón utaztak, az ő falfestményeiben gyönyörködhettek. Rajta kívul Tamara de Lempicka említésre méltó, a Lengyelországban született művész Párizsba emigrálva építette karrierjét, és kizárólag portrékat festett.

 

Art déco festmény

Forrás: shorturl.at/vBRX1

 

Extra érdekesség, hogy amikor a harmincas évek válsága után az Egyesült Államok Art déco festői munka nélkül maradtak, az állam úgy segített nekik, hogy rájuk bízta kormányzati épületek, kórházak és iskolák falfestményeinek elkészítését. 

Ha tehát szóba kerül az Art déco, ne csak a festészetre gondolj, hanem egy letisztult, elegáns stílusirányzatra, amely többek között az építészetre, az enteriőrre és a szobrászatra is nagy hatással volt.
 

Art Deco kiállítás a Magyar Nemzeti Galé...
Nem tudja a bal kéz….dehogynem: 5 dolog,...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Erdei patak
Április
15
Hétfő
18:00
12
Budapest
Párosan is megfesthető
Erdei patak - Leonid Afremov Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Párizs télen
Április
17
Szerda
18:00
9
Budapest
Párizs télen Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elfolyó idő
Április
18
Csütörtök
18:00
9
Budapest
Párosan is megfesthető
Elfolyó idő - Salvador Dali Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Április
19
Péntek
18:00
7
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Szeretők II
Április
19
Péntek
18:00
8
Budapest
Szeretők II - René Magritte Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése