hu | en
Díszítések minden mennyiségben: az Art déco dekorbugyrainak titkai
2022. 05. 19.

Megvan az az érzés, amikor rápillantasz egy festményre vagy képzőművészeti alkotásra, és már tudod is, melyik stílus remekművét látod? Ha eddig rendre elvesztél a különféle izmusok és egyéb pemzlicifraságok szóbirodalmában, fellélegezhetsz! Legújabb cikksorozatunkban végigvesszük az összes festészeti stílust, hogy egyetlen ecsetvonásról felismerd őket! 

Ezúttal az Art déco cizellái között tartunk egy röpke eligazítást; igaz, mivel iparművészeti irányzatról van szó, nem csak a festészetre fogunk kitérni. 

 

Art déco: a francia stílusirányzat, ami meghódította a fél világot

Tény, hogy a Déli-sarkon a pingvinek nem kapták fel a fejüket, amikor az 1925-ös párizsi Nemzetközi Iparművészeti Kiállításon az Art déco elindult diadalútjára, ám a világ többi része hamarosan beleszeretett az új irányzatba. Maga az Art déco egyébként 1858-ra datálható, elsőként egy francia magazinban olvashattak róla az emberek. Az arts décoratifs szókapcsolat lerövödítéséből született kifejezést eredetileg bizonyos stílusú színházi díszletekre, kézműves bútorokra, ékszerekre és üvegből készült dekorációkra használták. De nem sokáig.

A már említett világkiállítás adta meg a kezdőlökést az irányzatnak, amely hamarosan keblére ölelte az építészetet, a festészetet, a grafikát és a szobrászatot. Ez csak az első felvonás volt, ugyanis nem sokkal később már a divat, a reklámok világa és a lakások enteriőrje sem menekülhetett az első modernnek kikiáltott világstílus pompája elől. Franciaországi térhódítása után, a harmincas években, az Art déco az Egyesült Államokban is eszméletlen népszerűségre tett szert, de megkedvelték Európában, Kínában, sőt, még Dél-Afrikában is. 

 

Az Art déco jellemzői: keresd az eleganciát és a luxust

Az Art déco egy kicsit amolyan lopkodós típus. Az avantgard stílusjegyeit például imádja: a konstruktivizmustól a geometrikus vonalakat csaklizta el, a futurizmustól a modern stílusjegyeket, a kubizmus vonalvezetése pedig leginkább a festményekről köszön vissza. 

 

Art déco - építészet

Forrás: https://www.invitinghome.com/art-deco-architecture/

Az Art déco alkotások közös jellemzője a stílus, a luxus és az elegancia. A dísztárgyak, bútorok és szobrok a stílusirányzat korai szakaszában értékes, nehezen beszerezhető anyagokból készültek, például elefántcsontból vagy ébenfából. Később, a nagy gazdasági világválság hatására a drága alapanyagok helyét átvették az olyan olcsóbb matériák, mint a króm vagy a bakelit. A harsogóan élénk színek és a merész formák pillanatok alatt a fiatalok kedvenceivé váltak. 

Art déco enteriőr

Forrás: https://www.lakaskultura.hu/lakberendezes/stilustanulmany-az-art-deco/

 

Art déco a festészetben

Az Art déco későn csapott le az ecsetekre, az 1925-ös világkiállításon például még egyetlen Art déco festményt sem mutattak be. Nem sok festő alkotott kifejezetten ebben a stílusban, de Jean Dupas nevét érdemes megjegyezni: akik az SS Normandie luxus óceánjárón utaztak, az ő falfestményeiben gyönyörködhettek. Rajta kívul Tamara de Lempicka említésre méltó, a Lengyelországban született művész Párizsba emigrálva építette karrierjét, és kizárólag portrékat festett.

 

Art déco festmény

Forrás: shorturl.at/vBRX1

 

Extra érdekesség, hogy amikor a harmincas évek válsága után az Egyesült Államok Art déco festői munka nélkül maradtak, az állam úgy segített nekik, hogy rájuk bízta kormányzati épületek, kórházak és iskolák falfestményeinek elkészítését. 

Ha tehát szóba kerül az Art déco, ne csak a festészetre gondolj, hanem egy letisztult, elegáns stílusirányzatra, amely többek között az építészetre, az enteriőrre és a szobrászatra is nagy hatással volt.
 

Art Deco kiállítás a Magyar Nemzeti Galé...
Nem tudja a bal kéz….dehogynem: 5 dolog,...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
A repülő lámpások éjszakája
Március
22
Szerda
18:00
1
Debrecen
Párosan is megfesthető
A repülő lámpások éjszakája Ár: 10 490 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Elkészítem!
Erdei patak
Március
22
Szerda
18:00
7
Budapest
Párosan is megfesthető
Erdei patak - Leonid Afremov Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Buddha mosolya
Március
24
Péntek
17:00
1
Debrecen
Különleges technika
Buddha mosolya Ár: 10 490 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Rókák
Március
24
Péntek
18:00
0
Budapest
Rókák Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Koi pontyok
Március
24
Péntek
18:00
0
Budapest
Koi pontyok Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Ujjé, Csontváry kiállítás lesz a Szépművészeti Múzeumban: jegyvadászat indul
Ujjé, Csontváry kiállítás lesz a Szépművészeti Múzeumban: jegyvadászat indul
3 híres festőnő, akit eddig talán nem ismertél (És egyikük sem Frida Kahlo)
3 híres festőnő, akit eddig talán nem ismertél (És egyikük sem Frida Kahlo)
Szirmok és színek, avagy tavaszi festményhangulatok az Alkotásutcánál
Szirmok és színek, avagy tavaszi festményhangulatok az Alkotásutcánál