hu | en
Árulkodó gyerekrajzok: a legkisebbek alkotásainak titkai
2023. 06. 22.

Vannak azok a rajzok, amelyek láttán a felnőttek csipetnyi csodálatot tettve ámuldoznak, hogy bizony ilyen szépet még sosem láttak. Hollott a papíron “csupán” színes krikszkrakszok és foltok virítanak. Kevesen tudják, de ezek a kezdetleges alkotások sokat elárulnak egy gyerek személyiségéről és lelkivilágáról.

Ebben a cikkben három fő témát járunk körül, egész pontosan azt, hogy mi mindenre utal a színhasználat, a vonalvezetés jellege, valamint az, hogy a papíron hol helyezkedik el a rajz.

Lássuk a részleteket!

gyerek rajzol, színek, vonlak, formák

 

Egy kis bevezető: mi számít elemezhető rajznak?

Kevesen gondolnák, de már a látszólag nehezen értelmezhető, kezdetleges rajzok és ábrák is sok hasznos információt rejtegetnek. Igen, még akkor is, ha a színes zsírkrétavonalak látszólag céltalanul kacskaringóznak a papíron. Szóval ha legközelebb egy ilyen műalkotással rukkol elő a gyermeked, azon túl, hogy egy mágnessel egyből kiteszed a hűtőre (khm, a rajzot, nem a gyereket!), nézd meg egy kicsit alaposabban a mesterművet.

 

A rajz elhelyezkedése

A papír tetejére, aljára vagy inkább a közepére összpontosul a legtöbb vonal? Vagy teljesen egyenletesen eloszlik a rajz? És mennyire kidolgozott? Minden fontos lehet!

A szakértők szerint ha a rajz jelentős része a papír bal oldalán helyezkedik el, akkor az azt jelenti, hogy a gyermek nagyon kötődik az édesanyjához, és – legyen bármennyire kevés év mögötte – a múlthoz is. Szintén érdemes megfigyelni a rajzok, figurák méretét: minél nagyobbak, minél határozottabb vonalvezetést látsz, annál biztosabb, hogy a gyerkőcnek rendben van az én-képe és nem szorongó alkat.

Ám ha a rajz inkább a lap jobb oldalát tölti ki, az az erős apai kötődést jelzi.

gyerekrajz, vízfestékkel, virágok

Ha a rajz a papír felső részén kap helyet, akkor az arra enged következtetni, hogy a lurkó már ilyen fiatalon is érdeklődik a szellemi dolgok iránt, és ez vélhetően később is így marad.

Amennyiben a vonalak és a formák többsége a papír alsó részén tobzódik, akkor az azt is jelezheti, hogy a kicsinek az átlagnál talán nagyobb szüksége van a biztonság megélésére.

 

Figyeld meg a vonalvezetését!

Nem kell Sherlock Holmesnak lenni ahhoz, hogy helytálló következtetéseket vonhassunk le az alapján, hogy milyen a gyerkőc vonalvezetése. A markánsabb, szögletesebb, élesebb törésekkel rendelkező ábrák azt sugallják, hogy a gyerek határozottabb alkat, nehéz befolyásolni és inkább öntörvényű.

Ezzel szemben a lágyabb, kacskaringósabb vonalvezetés együttműködőbb, rugalmasabb személyiségre utal.

 

Színek szimbolikája

A színeknek ereje van. És ezt már a gyerekek is tudják, méghozzá ösztönösen, egészen kicsi kortól kezdve. Pontosan ezért érdemes megfigyelni, hogy milyen színeket használ a gyermeked, amikor rajzol. Mutatjuk a leggyakoribb árnyalatokat, és a jelentésüket.

 

színes füstpamacsok

Piros & vörös: ha első blikkre arra gondolsz, hogy a piros a magbiztosság, a gyors észjárás és az energikusság szimbóluma, igazad van. Ám ha túl sok van belőle a papíron, akkor az rejtett utalás lehet arra, hogy a gyermek valójában csak kifelé mutatja magát határozottnak, valójában sok bizonytalansággal küzd. 

Fekete világ: nagy meglepetést okoznánk azzal, ha azt mondanánk, hogy a fekete az öröm és a boldogság színe, de ez már a gyerekrajzok esetében sem igaz. A legsötétebb szín alapvetően borús hangulatot, szomorúságot jelöl. 

Kék & zöld & barna: a föld, az ég és a természet színei jellemzően ugyanazt a nyugalmat, harmóniát és békét közvetítik, amit akkor érzel, amikor belépsz egy erdőbe, nagyot szippantasz a friss levegőből és kifújod a heti feszültséget. 

A pirkadat és alkonyat színei a rajzokon is gyakran megjelennek: a narancssárga alapvetően a lelkesedés és a kicsattanó boldogság színe, míg a rubinpiros és az érett citromok sárgaságát megidéző színek azt sejtetik, hogy a gyerek nem a türelméről híres, szeret a figyelem középpontjában lenni, ugyanakkor gyorsan tanul és vág az esze.

 

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez a cikk persze csupán a felszínt kapargatja: pusztán egy-egy színből, vonalvezetésből nem érdemes messzemenő következtetéseket leszűrni. Ám ha a fenti információk alapján úgy érzed, hogy gyermeked valamit szeretne némán “közölni” veled, érdemes a dolgok mélyére ásni, és adott esetben szakembert is felkeresni.

Nem a méret a lényeg, hanem a rejtett ér...
Két híres plein air festmény, amely alko...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Kaktusz
Április
28
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Kaktusz Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pillangók a réten
Április
28
Vasárnap
09:30
0
Budapest
Pillangók a réten Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
Budapest
Április
28
Vasárnap
14:00
5
Budapest
Budapest - Ismeretlen Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Arany könnyek
Április
28
Vasárnap
14:00
0
Budapest
Arany könnyek Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Április
28
Vasárnap
18:00
0
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése