hu | en
5 festőien izgalmas tény Paul Gauguin-ről
2022. 02. 21.

Paul Gauguin-t senkinek sem kell bemutatni: Van Gogh és Cézanne mellett a posztimpresszionizmus egyik legjelentősebb képviselője volt, akinek számos lenyűgöző alkotást, köztük festményeket és fametszeteket köszönhetünk. Mindehhez igencsak cikornyás életút társul, amelyből most összegyűjtöttünk néhány érdekes információmorzsát, hogy ne csak azt tudd róla, hogy egyes feltételezések szerint ő vágta le Van Gogh fülét!

 

Paul Gaugin festmény

Forrás: https://www.sothebys.com/en/artists/21-facts-about-paul-gauguin

 

Gyerekkor Peruban

Gauguin még javában a tipegős korszakában volt, amikor a családja Limába költözött, ott éltek ugyanis az édesanyja felmenői. Az utazás azonban tragédiával indult: Gauguin édesapja, Clovis ugyanis útközben életét vesztette. Az ekkor két éves Gauguin és az anyukája öt évet élt Peruban, amely sokak szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a festészetében kiemelt fontosságot kapjon a primitivizmus. 

 

Gauguin a tanulatlan piktor

Gauguin hivatalosan sosem tanulta a pemzlizsonglőrködést. 17 évesen tengerésznek állt, és sokáig egy kereskedelmi hajón dolgozott, később pedig bevonult a haditengerészethez, ahonnan csak 23 éves korában szerelt le. Ebben az időszakban kizárólag a szabadidejében, kedvtelésből ragadott ecsetet: ebből is látszik, hogy a tehetség mindig utat tör magának!

 

Paul Gaugin festmény

Forrás: https://www.sothebys.com/en/artists/21-facts-about-paul-gauguin

 

Hajózás után új vizekre evezve

Miután búcsút intett a haditengerészetnek, Gauguin még mindig nem gondolt arra, hogy a festés legyen a fő megélhetése. Helyette a tőzsde világába kóstolt bele, és nagyon hamar kiderült, hogy különös érzéke van hozzá. A karrierje szárnyalt: néhány év leforgása alatt sikeres és befolyásos üzletemberré vált. Évente körülbelül 30.000 frankot keresett, ami mai árfolyamra átszámítva megközelítőleg 150.000 dolláros (több mint 45 millió forint) bevételt jelentett. 11 évig dolgozott brókerként, és ezidő alatt még mindig csak hobbiból festegetett. A változást a francia tőzsdepiac 1882-es összeomlása hozta meg. Az ekkor 34 éves Gauguin egyre többször festegetett Camille Pissarro és Paul Cézanne társaságában: végül az ő hatásukra döntött úgy, hogy kipróbálja, milyen, ha a vászon és a festék gondoskodik a megélhetéséről. 

 

Gauguin és Degas kölcsönös rajongása

A táncosok ikonikus megörökítője nagyon szerette Gauguin munkásságát, aminek a nagy nyilvánosság előtt is rendszeresen hangot adott. Mindez azért volt különösen nagy dolog, mert Degas ekkor már kifejezetten sikeres és elismert képzőművész volt, Gauguin viszont még nem annyira.  1893-ban Gauguin kiállítását Degas nyitotta meg, majd rögtön meg is vásárolta az egyik festményt, amely természetesen tökéletes reklámot jelentett az egykori brókernek. Gauguin és Degas ezt követően is szoros barátságot ápoltak, és mindenben igyekeztek támogatni egymás karrierjét. 

 

A világ egyik legdrágább festménye

Gauguin 1892-ben festette meg a Nafea Faa Ipoipo avagy, Mikor házasodsz? című képét, amely 2014-ben 210 millió dollárért kelt el egy árverésen. Akkoriben ez volt a világ második legdrágább festménye, amelynél csak Cézanne Kártyázók című alkotásáért fizettek többet. Az aukciókon persze azóta sem pihennek a kalapácsok, és évről évre újabb rekordok születnek!


 

Tavaszváró alkotások: 3 híres tavaszi fe...
Alkotás a tányéron: tálalj úgy, mint egy...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése