hu | en
4 dolog, amit talán nem tudtál da Vinci Utolsó vacsorájáról
2022. 02. 03.

Leonardo da Vincit senkinek sem kell bemutatni. Ahogy az Utolsó vacsora című alkotását sem, ami egyébént Milánóban dacol az idővel: ha tehát szeretnéd élőben is megtekinteni a mester remekművét, muszáj elutazni a divat egyik fővárosába. Ha némi pizzázás és fagyizás között ellátogatsz a Santa Maria delle Grazie templomba, akkor teljes pompájában megcsodálhatod a festményt. Persze mindenképp érdemes előre megváltani a jegyet, mert másként gyönyörködés helyett a sorbanállás bosszankodása várna rád. Ám ha éppen nem tervezel kiruccanni Milánóba, akkor is van néhány izgalmas infónk az Utolsó vacsoráról.

Lássuk, mik ezek!

 

Nem sok maradt az eredeti freskóból…

Ráadásul mindez kizárólag Da Vinci “hibája.” Mármint abból a szempontból mindenképp, hogy amikor elkezdte megfesteni az Utolsó vacsorát, nem tudta, hogy a pigmentek annyira nem szeretik azt a falfelületet, amelyre az ecset felvarázsolta őket. Ez az oka annak, hogy a freskónak nem tett jót az idő múlása: sőt, igazából már akkor elkezdett peregni a festék, amikor a mester még el sem készült az alkotással. Da Vinci persze kemény munkával helyrehozta a malőrt, de ettől még a freskót számos alkalommal restaurálni kellett. Az a kép tehát, amit most a falon van, már távolról sem az eredeti. Legalábbis, ami a festéket illeti!

Da Vinci: Utolsó vacsora

Forrás: https://www.dailyartmagazine.com/10-facts-about-the-last-supper-by-leonardo-you-should-know/

 

Az apostolok autentikus megjelenése

Nem kell ahhoz művészettörténésznek lenni, hogy leeső állal csodáljuk meg az apostolok részletgazdag megjelenítését. Egyes feltételezések szerint ez annak köszönhető, hogy Leonardo valódi emberekről mintázta meg őket. Ennek fényében talán nem is meglepő az elképzelés, hogy Júdás alakját egy bűnöző ihlette…

Lehet, hogy János valójában Mária Magdolna?

Da Vinci: Utolsó vacsora

Forrás: https://www.dailyartmagazine.com/10-facts-about-the-last-supper-by-leonardo-you-should-know/

Jézus jobb oldalán elvileg János apostolt láthatjuk. Mindazonáltal van néhány szakértő, akinek szent (pardon) meggyőződése, hogy az ominózus alak valójában nem János, hanem Mária Magdolna. És hogy mivel magyarázzák ezt a kósza gondolatot? Azzal, hogy a szóban forgó személy valamiféle nyakláncot visel, ami szerintük egyértelműen annak jele, hogy valójában a gyengébbik nemhez tartozik. Kár, hogy Leonardót már nem tudjuk megkérdezni erről!

 

Egy kis numerológia avagy az Utolsó vacsora kódja

Da Vinci: Utolsó vacsora

Forrás: https://www.dailyartmagazine.com/10-facts-about-the-last-supper-by-leonardo-you-should-know/

Da Vinci igazi polihisztor volt, és a matematika világáról is rengeteget tudott. A számok birodalma és a numerológia fontossága számos műalkotásán megjelenik, és ezek közül az Utolsó vacsora sem kivétel. Ezen a festményen a hármas szám bukkan fel, ráadásul több alkalommal is; Da Vinci így fejezte ki tiszteletét a Szentháromság előtt. Az apostolok hármas csoportokban helyezkednek el, ráadásul éppen három ablak van mögöttük és Jézus mögött. Sőt, Jézus, és a tőle jobbra lévő alak – aki ugye vagy János vagy Mária Magdolna - között is egy jól látható háromszög formát fedezhetünk fel. 

 

Ha kíváncsi vagy a festménnyel kapcsolatos további izgalmas tényekre, érdemes újból elővenni Dan Brown Da Vinci kódját: sokadszor elolvasva is mindig tartogat izgalmas információkat!

Fifikás farsangi jelmezek felnőtteknek, ...
Kulináris inspirációk, avagy híres festő...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése