hu | en
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
2019. 12. 12.

136 éve, 1883-ban látta meg a napvilágot a divatvilág talán egyik legismertebb női alakja, Coco Chanel. Neve egybeforrt a stílussal, a női eleganciával - no és persze a fekete ruhával, valamint híres parfümével. Mélypontokban is bővelkedő élete sokakat megihletetett - többek között filmesek, írókat (életéről könyv is megjelent) -, mi azonban rendhagyó módon nem ezt mutatjuk be. 

Ehelyett összegyűjtöttünk 11+1 olyan érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál a híres divattervezőről!

„Nem értem, hogy egy nő hogyan hagyhatja el a házat anélkül, hogy egy kicsit rendbe szedné magát – még akkor is, ha csak illendőségből. Hiszen sosem tudhatja, hogy nem aznap randevúzik-e a végzetével. És ha már a sors úgy akarja, akkor jobb, ha csinosan néz szembe a végzettel.”

/Coco Chanel/

#1 Nem Coco volt az igazi neve

Habár a világ Coco Chanelként ismeri, a valódi neve Gabrielle Chanel volt. A Coco becenevet azoktól a katonáktól kapta, akik végignézték a táncos-énekes revüműsorát. Mielőtt ugyanis a világ egyik leghíresebb divattervezője lett, Gabrielle énekesi karrierről álmodozott - és gyakran lépett fel különböző italozókban.

A divat világa sokat köszönhet Coco Chanelnek

#2 Mindent, amit tudott az apácáktól tanult

Coco Chanel árvaházban nőtt fel. A varrás csínját-bínját is itt sajátította el, amelyet az apácák mutattak meg neki. Innét - az árvaházból kikerülve - lett aztán énekes-táncos.

#3 Sokáig hazudott a koráról

Coco Chanel sokáig azt állította, hogy nem 1883-ban, hanem 1893-ban született. Azonban valószínűleg nem azért hazudott, hogy fiatalabbnak tűnjön - hanem tovább akarta növelni az őt övező legendákat.

#4 Praktikus, és nem elegáns ruhát szeretett volna

Azt a bizonyos fekete ruhát akkoriban mindenki az elegancia, a nőiesség szimbólumának tartotta. Azonban Coco Chanelnek ennél sokkal prózaibb oka volt megalkotni ezt a különleges darabot: egy olyan dresszt szeretett volna, amely praktikus és könnyen viselhető. 

A ruha 1926-ban, a Vogue-ban jelent meg, amely egy csapásra világhírűvé tette őt - a többi pedig már történelem.

#5 Először nem ruhákat árult

Amikor 1910-ben megnyitotta boltját, először nem ruhákat, hanem kalapokat árult. Ruhák árusításával csak valamivel később, 1915-ben kezdett el foglalkozni.

 

Coco Chanel parfümje, a híres No. 5-ös

#6 A rejtélyes No 5-ös

Ahogyan számtalan életrajzi momentumot, úgy a Coco Chanel parfümjét is több legenda övezi. A mai napig vita tárgya, miért épp Numero 5-ös lett a leghíresebb illatának neve. Egyes források szerint az ötödik illatminta volt az, amelynek teljesen a hatása alá került, míg mások szerint az 5-ös szám volt a kedvence. Hogy mi az igazság? Ez valószínűleg örökké rejtély marad.

#7 Nem csak ruhákkal foglalkozott

A II. világháború kitöréséig rendületlen dolgozott, azonban a pusztító háború magával sodorta a divattervezőt is. 1939-ben bezárta üzletét, és ápolónőként segítette a bajbajutottakat, majd a háború után Svájcba menekült, miután viszonyt kezdett egy német tiszttel. Csak 10 évvel később, 1954-ben tért vissza a divat fővárosába, Párizsba.

#8 A férfiak kedvence volt…

… de soha nem ment férjhez. Több viszonya is volt, azonban a férfiak sokszor kihasználták, semmibe vették, így hiába lett szerelmes, soha senkit nem engedett elég közel magához. Olyannyira nem bízott a férfiakban, hogy még Westminster hercegének házassági ajánlatát is elutasította. 

A Coco Chanel üzletház soha nem volt az asszony tulajdonában

#9 Nem volt jó üzletasszony

Sok helyen remek üzleti érzékkel megáldott üzletasszonynak aposztrofálják Cocot. Azonban a dolognak némileg ellentmond, hogy a róla elnevezett Chanel divatháznak soha nem volt a tulajdonosa: csak 10%-os részesedéssel bírt. A tulajdonos Pierre Wertheimer, a szerelme volt. 

#10 Voltak férfias megnyilvánulásai

Habár mindenki úgy emlékszik rá, mint a divatikonra, és a nőiesség szinonimájára, mégis sok férfias vonása volt. Rövid haja már akkor rendhagyónak számított, továbbá szeretett nadrágot hordani, és a szivart sem vetette meg. Ráadásul rendkívül szókimondó volt: előszeretettel kritizálta az embereket.

#11 Egészen a haláláig aktív volt

Mielőtt 1971-ben, 88 éves korában elhunyt volna, még lázasan dolgozott a legújabb kollekcióján. Két héttel a halála előtt például tweed öltönyöket, és fehér estélyiket tervezett.

+1 A saját maga által megálmodott ruhában temették el

Az volt a kérése, hogy a halála után az egyik kedvenc fehér-bézs kosztümében temessék el. Természetesen eleget tettek a kívánságának - így stílusosan búcsúzott el az élettől.

Coco Chanel tehát kétségkívül a divatvilág egyik legmeghatározóbb női alakja - mind a mai napig. Számos, híres divattervezőt inspirál jelenleg is, így a Chanel divatházak mellett a hagyatéka is fent maradt. 

Tetszett a Coco Chanelről szóló cikk? Oszd meg a legstílusosabb barátnőddel! Amennyiben pedig szívesen olvasnál további érdekességeket a művészet világáról, kövesd az Alkotásutca Facebook-oldalát!

 

Téli műalkotások: a hó, mint vászon
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
A város
Január
21
Kedd
18:00
0
Budapest
A város Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1011 Mária tér 3. (földszint)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Az álom
Január
21
Kedd
18:00
0
Győr
Az álom - Pablo Picasso Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Buddha mosolya
Január
21
Kedd
18:00
0
Budapest
Buddha mosolya Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Megfestem
Frida Kahlo - Üdv a vadonban!
Január
22
Szerda
17:00
0
Győr
Frida Kahlo - Üdv a vadonban! Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Győr, 9022 Pálffy u. 3-5 (Saru köz)
Megfestem
A repülő lámpások éjszakája
Január
22
Szerda
18:00
10
Budapest
A repülő lámpások éjszakája Ár: 9 900 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
11+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
Téli műalkotások: a hó, mint vászon
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla
A rajzelemzés, mint tudomány, avagy minden, amit tudnod kell róla