hu | en
(Majdnem) Minden a színterápiáról
2019. 06. 04.

A legeslegelső színterápia valószínűleg maga a napozás lehetett, amit a mai napig önkéntelenül is mindnyájan alkalmazunk. Mind ismerjük azt a fantasztikus érzést, amikor a hideg tél után megjön a jó idő, és azzal együtt az első napsugarak. Hihetetlen, hogy már az első tavaszi napon eltöltött kis idő is pillanatok alatt mennyire képes feltölteni az embert. A napfényhez hasonló módon a különböző színek is mind-mind hatással tudnak lenni ránk, ráadásul nem csak a hangulatunkra, de a szervezetünkre is. A másik, valószínűleg ugyancsak mindenki által ismert ösztönös fényterápiás módszer, amikor az aktuális ruházatunk kiválasztásakor egy belső hang “megsúgja” nekünk, hogy mit vegyünk fel.

A szín alapjában véve nem más, mint a környezetünkben található tárgyak azon látható tulajdonsága, amikor a rájuk eső fényt különböző módon nyelik el, vagy verik vissza. Kicsit tudományosabb szempontból vizsgálva a szín egy látással érzékelhető jelenség, ami a fény hullámhosszával változik. A látható fény hullámhossza nagyjából 380-760 nm közé esik - ebben a tartományban a színeknek szinte végtelen mennyiségű árnyalatuk van. Egy szivárvány például tökéletesen bemutatja azt a színspektrumot, amiből a fehér szín áll össze. A szivárvány színei: a narancs, a sárga, a kék, a zöld, és végül, de nem utolsó sorban az ibolya.
 

Akár konstruktív, akár destruktív, minden szín saját hullámhosszal rendelkezik. Ezek a hullámhosszak és a hozzájuk kapcsolódó paraméterek használhatóak stimuláláshoz, vagy akár magához a gyógyításhoz is. Külön érdekes, hogy minden szín rendelkezik mind pozitív, mind negatív részekkel, illetve, hogy a színek terápiás használata egy olyan kezelés, amely nem rendelkezik mellékhatásokkal, és néhány extrém kivételtől eltekintve gyakorlatilag minden esteben ellenjavallat nélkül alkalmazható. A színterápia (más szóval kromoterápia) során elengedhetetlen feltétel, hogy csak tiszta színeket használjunk.
 

A színek hatása és jelentése

 

Fehér

A fehér nem csak hogy az összes színt magába foglalja, de egyszerre a születés és a halál színe is. Szimbolikája szerint az ártatlanságot, és a tisztaságot kapcsoljuk a fehér színhez. Nem csupán tiszta, de azzal egyetemben tisztító hatású is, így használata főleg egy-egy allergiás időszakban javasolt, illetve a szemek normális működésére is jótékony hatással bír.

Fekete

Elsősorban a gyász színe, ami a befelé fordulás mellett a másképp gondolkodás és a lázadás színe is. A fekete segít megtalálni a belső kreatív energiákat, ami mögött legtöbbször az útkeresés húzódik meg.

Piros 

A piros a tűz, a föld és a nyár színe, ami vitalizál, melegséget és aktivitást sugároz. Javallott alacsony vérnyomás, fáradékonyság, valamint depresszió esetén. Serkenti a szervezet méregtelenítését, előnyös légzőszervi betegségek, és bőrelváltozások kiegészítő kezeléseként. A piros szín határozottá és magabiztossá teszi az embert.

Sárga

A fehér után ez az a szín, ami a leginkább közel áll a Nap fényéhez, ennek következtében energetizáló és vitalizáló szín, hozzá kapcsolódik a vidámság, a könnyedség, és a boldogság. Nemcsak erősít az ember önbizalmát, de optimusra, pozitív gondolatokra is sarkall, és segíti a  koncentrációt. A sárga szín használata erősen ajánlott tanulási időszakban, illetve gyomorproblémák esetén. Tisztítja a májat, a bőrt, a beleket, de még a vért is.

Narancssárga

Mivel a narancssárga kevert szín, a piros és a sárga keveréke, így magába foglalja ennek a két színnek a tulajdonságait, melegséget és jóságot közvetít. Csökkenti a fáradtságérzetet, ellenben megemeli az ember energiaszintjét, és fokozza az étvágyat. A narancssárga kifejezetten előnyös pesszimizmus és ernyedtség ellen, optimizmust és kreativitást kölcsönöz.

 

Rózsaszín

A rózsaszín nyugtató hatású szín, amely ellazítja az izmokat. Nem mellesleg a szerelem és a szeretet színe, ebből következően csökkenti a kimerültséget és a feszültséget, valamint erősíti a szív- és keringési rendszert. Hatását tekintve általánosan elfogadott, hogy elvonási tünetekben szenvedőknél használata rendkívül előnyös. Olyannyira nyugtató hatású, hogy börtönökben és elvonókúrákon is rendszeresen alkalmazni szokták.

Kék

A kék békét és nyugalmat teremt, oldja a félelmeket, és fejleszti az érzékenységet. A kék szín a harmónia, a nyugalom, és a végtelenség érzetét kelti. Jelzi, ha az ember pihenésre, vagy nyugalomra vágyik, de fokozza a kreativitást és a koncentrációt is. A különböző árnyalatai mind-mind másképp hatnak ránk. Az ibolyakék a gyógyulás színe, mely a depresszióval küzdőknek nyugalmat, a rosszul alvóknak pedig könnyű álmot hoz az életébe. Az ultraibolya szín pedig mindazok dacára, hogy elsősorban olyan negatív dolgokkal szokás összekapcsolni, mint a káros sugárzás és a bőrrák, kis adagokban kifejezetten gyógyító hatású. Napi egy-két perc ultraibolya fény segít a pattanások, és egyéb bőrbetegségek eltűntetésében.

 

Lila

A lila igazi misztikus szín, ami egyesíti magában a kék és vörös hatásait, egyszerre nyugtat és erősít. Külön érdekes, hogy a színek közül a lila rendelkezik a legrövidebb hullámhosszal, és mindezek ellenére neki van a legmagasabb rezgésszáma és a legnagyobb energiája. Egyensúlyba hozza a testünk két felét, harmóniát hoz, és találékonnyá tesz. A lila szín egyébiránt gyulladáscsökkentő, javítja az ember memóriáját, segít az álmatlanság és a gyulladásos folyamatok legyőzésében.

Zöld

A zöld az a szín, amellyel a legtöbb alkalommal találkozhatunk a természetben. Kifejezetten jó kimerültség ellen, csökkenti a fáradtságot, és harmóniát teremt. Nem csak a szervezet megbomlott állapotát képes helyreállítani, de elégedetté is tesz bennünket. A zöld szín azért is jó, mert mindenhova illik, és nem csak gyógyít, de megelőzésre is kiválóan alkalmas. A zöld természetéből fakadóan vidám szín, amely segít megakadályozni a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, valamit szembetegségek és izületi gyulladások ellen is nagyszerű kiegészítő gyógymód. Hagyományosan alkalmazni szokták szív- és keringési panaszok, valamint magas vérnyomás enyhítésére is.


 

Színek a lakásban

Most már tisztában vagyunk a színek és a színterápia lehetséges hatásaival, azonban arról még nem esett szó, hogy hogyan tudjuk ezt kamatoztatni mondjuk az otthonunkban. Milyenre fessük a falat a hálószobában, és milyenre az étkezőben? Íme néhány jótanács:

Mivel a fehér a tisztaság színe, letisztult, és nyugalmat áraszt, így ennek a színnek elsősorban a fürdőszobában és vizes helyiségekben vehetjük leginkább hasznát, illetve tökéletes választásnak bizonyulhat kisebb és kevésbé fényes helyiségek esetén is, ugyanis jelentős mértékben tágítja a teret.

Ha szívünknek kedves a citromsárga, akkor használjuk bátran - de csak mértékkel - a konyhában, vagy az étkezőben. Élénkítő hatása miatt egy dolgozószobában is kiváló hatása lehet, azonban ott sem szabad túlzásba esni, gyerekszobában ellenben nem túl szerencsés, mert egyáltalán nem segíti elő a kicsik pihenését.

A narancssárga szín képes beragyogni a szobát, barátságos, otthonos - ennek megfelelően elsősorban a nappaliban ajánlott, de akár a hálószobában is kipróbálhatjuk.

A vörös energikus szín, de amennyire vérpezsdítő, annyira okozhat egyszerre nagy mennyiségben stresszt is, így használata csak mértékkel javallott - elsősorban az étkezőben.

A vörössel ellentétben a kék nyugtatólag hat az emberre, ennek ellenére nem tipikusan használjuk lakásokban, köszönhetően annak, hogy kissé túlzottan is rideggé teszi a tereket, illetve nem sok színnel harmonizál. Étkezőbe nem, ellenben hálószobába kis mennyiségben ajánlott.

Ha a zöld színre esne a választásunk, akkor van egy jó hírünk: egyszerre pezsdíti és nyugatja az embert, ráadásul gyakorlatilag bármely helyiségben tökéletesen megállja a helyét.

Tuti esküvői tippek és ötletek, amivel s...
Rorschach-teszt - a lélek röntgenfelvéte...
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Absztrakt tájkép workshop
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Absztrakt tájkép workshop Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Csónak a naplementében
Április
27
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Csónak a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Pingvinek - választható színnel
Április
27
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Pingvinek - választható színnel Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Rókák
Április
27
Szombat
14:00
2
Budapest
Rókák Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Elkészítem!
A repülő lámpások éjszakája
Április
27
Szombat
18:00
1
Budapest
Párosan is megfesthető
A repülő lámpások éjszakája Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése