hu | en
Ujjé, Csontváry kiállítás lesz a Szépművészeti Múzeumban: jegyvadászat indul
2023. 03. 09.

Csontváry Kosztka Tivadar éppen 170 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot. Akkor, két lelkes oázás között, még senki sem sejtette, hogy néhány évtizeddel később hazai és nemzetközi szinten egyaránt híres és elismert festővé válik. A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közös kiállítással tiszteleg a mester előtt: a tárlat április 13-tól július 16-ig látogatható Budapesten. No de lássuk a részleteket!

 

Szépművészeti Múzeum elülső nézetből

Forrás: https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/muzeumok/szepmuveszeti-muzeum-budapest/

 

60 év után Csontváry újra a Szépművészetiben

Aki kicsit is érdeklődik a képzőművészetek iránt, az tudja, hogy Csontvárynak saját múzeuma van Pécsett. A Janus Pannonius Múzeumban látható állandó kiállítás azonban most egy időre szabadságra megy, legalábbis addig mindenképp, amíg az itteni festmények felautóznak a fővárosba, hogy a Szépművészeti közönségét is elkápráztassák. És bár önmagukban is kép-esek arra, hogy mosolyt csaljanak a már esetleg derékfájósan bóklászó látogatók arcára, a pécsi gyűjtemény ezúttal kiegészül a Magyar Nemzeti Galériában őrzött festményekkel is. Az eredmény egy olyan grandiózus, Csontváry teljes munkásságát felölelő kiállítás, ahol a mester leghíresebb alkotásai mellett a kevésbé ismert műveit is megcsodálhatjuk. 

 

Csontváry, A taorminai görög színház romjai

Forrás: https://mng.hu/mutargyak/a-taorminai-gorog-szinhaz-romjai/

 

Ízelítő a repertoárból

Csontváry munkássága már önmagában is különleges. Leginkább azért, mert bár alkotásait alapvetően expresszionistának és posztimpresszionistának “címkézik”, ő saját magát sokkal inkább a “Napút festők” közé sorolta. A Szépművészeti Múzeumban megrendezett kiállításon mintegy 40 festményét tekinthetjük meg, köztük a méltán híres Önarcképet, az áll-leesősen gigászi méretű Taorminai görög színház romjait ábrázoló csodaképet, illetve a Magányos cédrust is, amelynek egyébként Csontváry eredetileg az “Egy cédrusfa Libanonból” címet adta.

 

Forrás: https://hellomiskolc.blog.hu/2017/01/20/hazater_miskolcra_csontvary_titokzatos_festmenye

Gyönyörködhetünk továbbá a "Nagy Tarpatak a Tátrában", valamint a "Jajcei vízesés" című festményekben is. És persze nem hiányozhat majd a falról “Az öreg halász és a tenger” sem: utóbbi esetében semmiképp se felejtsük el fejben tükrözni a halász figuráját, hogy meglássuk a kép valódi zsenialitását, vagyis a tükörképben kirajzolódó ördögalakot. 

A pécsi múzeum újjászületése

A Janus Pannonius Múzeum vezetősége kihasználja a három hónapos “szabadságot”, és amíg a Csontváry képek a Szépművészeti közönségét szórakoztatják, a pécsi Csontváry-központ teljesen megújul. Jó hír ez mindazoknak, akik valami miatt lemaradnak a  Szépművészetis kiállításról, hiszen, bár ez a kiállítás július 16 után bezárja kapuit, a Csontváry életművet bemutató kiállítás augusztusban visszatér Pécsre, az idén 50 éves múzeumba.

 

Fess egy Csontváryt magadnak

 

Csontváry, A magányos cédrus, Alkotásutca, kreatív festőműhely

 

Elhisszük, hogy örömmel látnál az otthonodban is egy eredeti Csontváry alkotást, de azért a Szépművészetiből elcsenni az egyik festményt igencsak hajmeresztő vállalkozás lenne. Szerencsére van egy teljesen törvényes alternatívánk: fess magadnak egy Magányos cédrust nálunk, az Alkotásutcában, és gyönyörködj benne minden nap! Oké-oké, ettől persze nem lesz egy eredeti Csontváryd, cserébe viszont éveken át gyönyörködhetsz benne, ahelyett, hogy múzeumi rablás miatt belülről is megismernéd a börtöneink működését…

Szóval ne feledd: április 13-tól július közepéig vár a Csontváry kiállítás a Szépművészetiben!


 

3 híres festőnő, akit eddig talán nem is...
A világ leglátogatottabb kiállításai: ez...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Kézművesen ajándékok anyák napjára
Egyedi vászonkép
Egyedi vászonkép
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése