hu | en
Semmi sem túlzás - a fesztivál divat alakulása
2019. 07. 29.

Az első fesztiválok

Már az ókorban voltak fesztiválok, még ha nem is olyanok, mint napjainkban. A görögök és a rómaiak főként vallási okokból szerveztek ilyen rendezvényeket az istenek tiszteletére. Ami az akkori line-up-ot illeti, ezeken a fesztiválokon sportversenyek, művészeti versenyek, kecskeáldozás, tánc és ének szerepelt a programok között.

A középkor vallási tekintetben nem sokban különbözött az ókortól, úgyhogy itt is ez játszotta a fesztiválok tekintetében a központi szerepet.

Az idő előrehaladtával a vallás mellé, illetve ahelyett az evés került a középpontba, gondoljunk csak a középkori királyi lakomákra. A vallási szempont szépen lassan átadta a helyét az egyéb kulturális és közösségi eseményeknek. Ennek a folyamatnak a csúcspontja, amely a mai fesztiválok alfáját és omegáját adja, az nem más, mint Woodstock.

Woodstock

A Woodstocki Zenei és Művészeti Vásár egy nemzetközi ingyenes fesztivál volt, ahol “3 nap béke és zene" szerepelt a programban. Magát a fesztivált New York államban, Sullivan megyében White Lake-ben Max Yasgur 600 holdas farmján tartották 1969 augusztus 15 és augusztus 18 között. Az időjárás nem volt túl kegyes a szervezőkhöz, ugyanis sokat esett az eső - mindezek ellenére mindenféle fesztiválsátor nélkül, a puszta ég alatt 32 előadó vagy zenekar lépett fel, a közönség pedig mintegy 500.000 emberből állt. A rendőrség nagyon  aggódott a rengeteg fesztiválozó miatt, úgyhogy az eredetileg kiszervezett 800 rendőr kapott némi erősítést, de igazából nem volt rájuk szükség, mert akármilyen hihetetlen is, semmiféle rendbontás nem történt a három nap leforgása alatt.

A fesztiválon fellépett - többek között Ravi Shankar, Carlos Santana, Janis Joplin, The Who, a Jefferson Airplane, Joe Cocker, Country Joe and the Fish, The Band, Crosby, Stills, Nash & Young, és a legnagyobb szám, maga Jimi Hendrix. A szervezők szerették volna, ha John Lennon, vagy a Beatles is fellépett volna, azonban sem ő, sem Bob Dylan, de még a Rolling Stones állt színpadra Woodstockban.

Ettől függetlenül Woodstock örökre megváltoztatta a világot, a fiatalság lázadásának szimbólumává vált, miközben komoly propagandát is folytatott a vietnámi háború ellen a békéért.  Ez a szabadsággal teli életérzés az, amely aztán példaként áll 50 év távlatából is - egyértelműen ennek a rendezvénynek köszönhető mindaz, amit ma fesztiválként ismerünk.

Divat Woodstockban

Woodstock -  mindazok ellenére, hogy igazából egy rockfesztivál volt - egyértelműen összefonódott a hippimozgalommal. A hippimozgalom  az 1960-as évek elején indult az Amerikai Egyesült Államokban, majd onnan terjedt tovább. Akármilyen hihetetlen is, a hippi szó a ma is rendkívül divatos hipster szóból ered. A kor hipszterei rockzenét hallgattak, szexuális szabadosságot hirdettek, és előszeretettel nyúltak tudatmódosítószerekhez. 

1967-ben San Francisco-ban tartották az első hippi zenés tüntetést a békéért, amely mondhatni mintegy Woodstock előzménye.

A hippi divat rendkívüli frissességet, egyediséget, és színeket hozott az öltözködés világába. A legtöbb hippinek hosszú haja volt, mindenki trapéz nadrágot hordott, erősen hímzett blúzok és tölcsér ujjú ingek jellemezték őket. Külső megjelenésükben nagy hangsúlyt fektettek a virágmotívumokra, és a békejelre, valamint rengeteg nyakláncot és fülbevalót hordtak.

A hippi divat jellegzetessége volt a túlzott színkavalkád, valamint az össze nem illő ruhaneműk párosítása. A hippi ruházat hagyományos indiai és közép-amerikai motívumokat is tartalmazott. Ruháikat sokszor maguk varrták, illetve szabadra engedve a fantáziájukat, színesre festették, vagy össze-vissza foltozták őket.

Fesztivál divat napjainkban

Napjainkban a hippi már nem annyira menő, a hipszter viszont annál inkább. A fesztiválozás egy olyan lehetőség mindenki számára, ahol megmutathatja egyediségét, illetve azt, hogy mennyire jó formában is van épp. A fesztiválozás már rég nem arról szól, hogy fürdőruhában a porban italoznak a fiatalok, sokkal inkább önmagunk prezentálásáról. Ennek tükrében bátran kijelenthetjük, hogy divat szempontjából a fesztiválszezon ugyanolyan fontos, mint az év bármely másik időszaka.

Egy fesztiválon mindenki egyedi szeretne lenni, ennek köszönhetően gyakran mindenki nagyjából ugyanúgy néz ki, köszönhetően az aktuális trendeknek, úgyhogy ha valaki ki szeretne tűnni a tömegből, annak azt javasoljuk, hogy menjen szembe az aktuális divattal.Mivel egy fesztiválon gyakorlatilag bármi megengedett, ezért nyugodtan turbózzuk fel bármelyik vadabb melltartónkat, vagy topunkat, és kombináljuk bátran csillogó ruhákkal! Nagy divat most a kimonó is, csak nem mindegy, hogy milyen. Akár rövid, akár hosszú, a lényeg, hogy legyen feltűnő. Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a különböző fejdíszek, koronák, és hajpántok is. Ezek közül bátran válasszunk valami igazán különlegeset, olyat, ami tollakkal, vagy virágokkal van díszítve. A fejdíszek mellett feltűnést lehet még keltetni hatalmas nyakláncok segítségével is - próbáljátok ki bátran!

Viszont divat ide vagy oda, van egy fontos dolog, amiben nem szabad kompromisszumot kötni, ez pedig a praktikum. Fesztiválozásra mindig úgy kell cipőt választani, hogy ne fájjon a szívünk, ha sáros lesz és tönkremegy - a másik pedig a réteges öltözködés. Oké, hogy nyár van, de estére jelentős mértékben le tud hűlni a levegő, úgyhogy ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor az esti szettet állítjuk össze.

Ha kedvet kaptatok a saját szemetekkel megnézni, hogy milyen a fesztivál divat, vagy csak szeretnétek jól érezni magatokat, akkor gyertek ki a Sziget Fesztiválra, ahol az Alkotásutca csapata vászontáska festéssel vár Benneteket!

5+1 nagyszerű DIY kerti ötlet
Időutazás, avagy a retró Balaton
Fesd meg saját remekműved
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Frida Kahlo portré
Április
20
Szombat
09:30
0
Budapest
Frida Kahlo portré Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elefántok
Április
20
Szombat
09:30
2
Budapest
Párosan is megfesthető
Elefántok Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Séta a parkban
Április
20
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Séta a parkban - Leonid Afremov Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Nő esernyővel
Április
20
Szombat
14:00
0
Budapest
Nő esernyővel - Claude Monet Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A csók macskával
Április
20
Szombat
18:00
0
Budapest
A csók macskával Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése