hu | en
Pakolásra fel! A három legjobb úticél, ha odavagy a képzőművészetért
2022. 02. 24.

Az elmúlt két évben kénytelenek voltunk alapvetően online kiélni a művészet iránti rajongásunkat. Nem csoda, hogy a világ legizgalmasabb múzeumai már alig várják, hogy a látogatók végre ne csak a kamerán keresztül csodálhassák meg a falaikon függő alkotásokat. Ha te is alig várod, hogy végre újból érezhesd a lassú képmustrálással oly’ gyakran együtt járó keserédes derékfájást, az alábbi városokat érdemes felkeresned. Mondjuk, az első nem lesz túl nagy meglepetés…
 

Firenze kincsei: a reneszánsz nyomában

Firenze - múzeum

 

Firenzében bóklászni már önmagában is felér egy képzőművészeti élménnyel, hiszen a város épületeinek jelentős részét olyan zsenik tervezték, mint Brunelleschi vagy Michelangelo. Itt található a híres Uffizi Képtár, ahol a 14. század leggyönyörűbb festményeit és szobrait csodálhatjuk meg. Szintén kötelező úticél a Pitti Palota, a Boboli-kert vagy épp a Modern Művészetek Galériája. És ha már itt járunk, semmiképp se hagyjuk ki Vasari Utolsó Ítéletét, amelyet a Santa Maria Del Fiore katedrálisban tekinthetünk meg. 

Azt pedig ugye említeni sem kell, hogy a kulturális töltődést a legfinomabb olasz fogásokkal érdemes megtámogatni. Egy-egy ropogós pizza, némi krémesen tekeredő tésztahalom, sok-sok fagylalt és persze néhány csészényi eszelősen finom kávé nélkül egyetlen itáliai kiruccanás sem az igazi!

 

Kolumbiai kiruccanás: Bogota 20. századi csodái

Bogota - művészet

 

Oké, Kolumbia egy hangyányit messzebb van tőlünk, mint a napfényes Itália, ha azonban hosszabb vakációt tervezel, jó választás lehet. Bogota ugyanis számos 20. századi művész szülővárosa volt, többek között például Doris Salcedo képzőművész és szobrász, valamint Pedro Ruiz festőművész is itt látta meg a napvilágot. 

A városban számos múzeum és galéria várja a lágotgatókat (pl. Botero Múzeum, Modern Művészetek Múzeuma), amelyekben Picasso és Monet festményeket is megtekinthetünk. De a legjobb az, hogy a művészet akkor is a szemünk előtt van, ha be sem tesszük a lábunkat a képtárakba, hiszen a város utcáin számos, politikai témájú street artot találunk. 

 

Festői ollé: Malaga mámorító művészete

Malaga - múzeum

Forrás: https://www.wanderlust.co.uk/content/best-cities-for-art-lovers/

Spanyolország = Picasso. És bár a legnagyobb gyűjtemény az örökké nyüzsgő Barcelonában található, az igazi Picasso-rajongóknak a festő szülőhazájába is érdemes ellátogatni. A város közel 35 múzeuma között mindenki megtalálja az érdeklődéséhez leginkább közel álló tárlatot, de azért a 2003-ban megnyílt Picasso Múzeumot mindenképp bölcs dolog útba ejteni; itt ugyanis több mint 200 Picasso festménnyel szemezhetünk. 

Ha a 19. századi spanyol festészet ecsetvonásaiba szeretnénk belefeledkezni, a Carmen Thyssen Múzeumot válasszuk, de a párizsi testvéréről mintázott pop-up Pompiduo Központ kortárs kiállításai is sok érdekességet tartogatnak. És a legjobb az, hogy miután feltöltekeztünk művészettel, a homokos tengerparton pihenhetjük ki fáradalmainkat!


 

Alkotás a tányéron: tálalj úgy, mint egy...
A kirakósok új generációja: a fa puzzle ...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, bíbor, kármin és burgundi, avagy a piros szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Hupi, türkiz, baba, azúr és társai, avagy a kék szín jelentése