hu | en
Nem tudja a bal kéz….dehogynem: 5 dolog, amit nem tudtál a balkezesekről - 2. rész
2022. 05. 19.

 

Sokáig elítélték a balkezességet – gondoljuk csak azokra, akiket kőkemény munkával átszoktattak arra, hogy jobb kézzel kanyarintsák a betűk farkincáját –, pedig balkezesnek lenni izgalmas dolog. És mivel a balkezesek között kifejezetten sok kreatív ember van, aki odavan az alkotás minden formájáért, összeszedtünk Neked néhány érdekes információt azokról, akiknek a normál (jobbkezes) olló használata okoz némi kihívást.


 

Több dologra tudnak figyelni. És több dologra tudnak figyelni.

Pontosítunk: a balkezesek állítólag ügyesebbek, ha multitaskingról van szó. Egy 2008-as kísérletben jobb- és balkezeseket vizsgáltak: arra voltak kíváncsiak, hogy ha egyszerre több dolgot kell csinálniuk, melyik csapat az ügyesebb. A balkezesek nyertek. Hogy miért? A jobbkezesek állítólag hajlamosak túlanalizálni az egyes részleteket, ezzel szemben a balkezesek a nagy egészet nézik, ezáltal könnyebben megbirkóznak a feladatokkal. 

 

balkezesség - multitasking

 

Beszélni kicsi angol: nem kezeskedünk a nyelvérzékért

Ezúttal a kétkezesekhez szólunk: egy 2009-es finn tanulmány szerint azok a gyerekek, akik jobb és bal kézzel is ugyanolyan profin a társuk arcába tudják vágni a szülinapi tortát, nagyobb eséllyel küzdenek nyelvtanulási nehézségekkel. 

Balkezesek: ettől biztosan nagyot dobban a szívetek!

 A népesség többségénél a bal agyfélteke gondoskodik a beszédkészségről. Pontosan ez az oka annak, hogy egy bal agyféltekét érintő stroke hatására nagy eséllyel sérül a beszédközpont is. 

balkezesség - stroke

A jobbkezesek 95%-ának a bal agyféltekéje irányítja a szájat elhagyó szavak sokaságát, ám a balkezesek esetében ez csupán 70%. Igen-igen: ebből az következik, hogy ha egy balkezes ember kap stroke-ot, van rá sansz, hogy megússza a beszédközpont sérülése nélkül és/vagy gyorsabban felépül a betegségből. 

A balkezesek között több a férfi

Egy 144 tanulmányt összegző tanulmány – ugye, mennyi tanulmány van a témában?! – szerint 23 százalékkal több a balkezes férfi, mint a balkezes nő. Mivel közel kétmillió résztvevőt vontak be, a kutatás minden bizonnyal kellően reprezentatív, így hihetünk az eredménynek. 

 

balkezesség - férfiak

 

Kell egy világnap!

A balkezesek is megérdemlik, hogy legyen egy nap az évben, amikor mindenki őket ünnepli. Ez a nap az augusztus 13-a: ez persze nem pusztán arról szól, hogy a balkezesseég kurizoitásának okán legyen egy (újabb) indokod koccintani a nyár vége felé, hanem arról is, hogy felhívják a figyelmet a kizárólag balkezeseket érintő kihívásokról. A jobbkezeseknek ugyanis többnyire fogalma sincs arról, hogy a balkezeseknek például külön tollat (és más író- és rajzoló eszközöket) is gyártanak, annak érdekében, hogy írás közben ne legyen az egész alkarjuk tintás.

 

Szerencsére, az alkotásutcás élményfestésnél nem számít, hogy melyik kezedben fogod az ecsetet, úgyghogy mindegy, melyik a domináns kezed, bátran jöhetsz hozzánk festeni!

 

Nem tudja a bal kéz….dehogynem: 5 dolog,...
Híres magyar festők munkássága dióhéjban...
Fesd meg saját remekműved
Megnézem az összeset!
Ahol a méret a lényeg: a bonsai fák világának titkai
Ahol a méret a lényeg: a bonsai fák világának titkai
Képtelen műkincsrablások: eltűnt festmények nyomában a virtuális térben
Képtelen műkincsrablások: eltűnt festmények nyomában a virtuális térben
Kolodko szobrok Budapesten: L’ecsó  és miniatűr társainak rövid bemutatása
Kolodko szobrok Budapesten: L’ecsó és miniatűr társainak rövid bemutatása