hu | en
Kis színes: életünk árnyalatai Okker, citrom, narancs, mustár és kisliba, avagy a sárga szín jelentése
2024. 02. 22.

Igen, kisliba, mert bizony, az is a sárga egyik árnyalata. A színek sok szempontból hatással vannak ránk: befolyásolhatják a hangulatunkat, az érzéseinket, de még az étvágyunkat is. Eltérő jelentéssel bírnak a különböző kultúrákban, sőt, még a szerelmi életünkben is sajátos szimbolikával rendelkeznek. Ebben a cikksorozatban körüljárjuk, mi mindent érdemes tudni a piros, a kék, a sárga, a fekete, a fehér és a zöld szín jelentéséről. Ezúttal az alkotás során is csodákra képes sárgáról lesz szó!

sárga árnyalatiban fürdő hegyek és ég

Pitypang és Post It: sárga szín a nagyvilágban

Aki látta a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmet, és benne Kate Hudson ikonikus sárga estélyijét, talán nem lepődik meg azon, hogy a színésznő egyik kedvenc színe éppen a sárga. Ahogy egyébként Solange Knowles-é is. Sárga színű továbbá az eredeti Post It papír, illetve ez a szín teszi felejthetetlenné a Shell, a Nikon és például a National Geographic logóját is. De vajon mégis miért olyan erőteljes ez a szín és miért kell vigyázni a túlzott használatával?

 

Öröm vagy nyavalya? A sárga szín jelentésének két arca

sárga napraforgók, amelyek között átszűrődik a nap fénye

A sárga színre gondolva elsőre minden bizonnyal a Napra, a fényre és az éltet adó melegre asszociálunk. A sárga feldobja a hangulatot, élénkít, sőt, az idegrendszerre, az agyra is jó hatással van. Javítja a memóriát, fokozza a kreativitást, elősegíti a gördülékenyebb kommunikációt és lendületességet sugárzó energiája miatt tettrekészségre sarkall. Mindezek fényében nem meglepő, hogy sokan festik az otthonuk falát épp sárgára, ahogy az sem, hogy a sárga ruhadarabok olykor jobban felturbózhatják a hangulatunkat, mint egy tripla eszpresszó. 

Ha ennek a színnek csak jó tulajdonságai lennének, a többi szín minden bizonnyal sárgulna az irigységtől…ám ahogy az iménti mondat is utal rá, a sárgának árnyoldalai is vannak, mi több, meglepően sok negatív jelentés társul hozzá. Furcsamód az élénk sárga mindenféle betegséget is szimbolizál, de sokan asszociálnak róla a gyávaságra, a már említett irigységre vagy épp a túlzott érzékenységre is.

Mindezek fényében tökéletesen érthető, hogy bár bizonyos márkáknak védjegye a sárga szín, a reklámszakértők (akik ugyebár kívül-belül ismerik az emberi pszcihé működését) igencsak óvatosan bánnak vele. Kis mennyiségben az élénkebb sárga csodákra képes, ám ha egy arculathoz, dizájnhoz sok sárgát szeretnének használni, inkább valamely pasztellesebb árnyalatát választják. 

pasztel sárga festékfoltok

 

Álljunk meg egy csakra szóra

Gyakorlott jógiknak talán nem új az információ, hogy a sárga színt a napfonat csakrával azonosítják, amely az életerő és az akaraterő jelképe, pontosan úgy, mint maga a fény. Ha Te is úgy érzed, jót tenne egy kis extra ragyogás a hétköznapokban, de momentán nem óhajtod sárgára pingálni a nappalid falát, a sárga ruhák pedig nem állnak jól, egyszerűen vegyél néhány sárga színű drágakövet. Az ámbra, a topáz, a citrin, illetve a sárga kalcit mind-mind fényt visznek majd a napjaidba, akár a polcon pihegnek, akár a zsebedben tartod őket.

sárga szirmok között sárga drágakő szív

Vaaaagy, mivel minden blogcikknek kicsit maga felé hajlik a keze, mondunk egy sokkal jobbat: gyere el hozzánk festeni: képeink között több olyat is találsz, amelyen csak úgy tobzódnak a sárga különféle árnyalatai!

 

Kis színes: életünk árnyalatai - Hupi, ...
Kis színes: életünk árnyalatai, Bordó, b...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Erdei patak
Április
15
Hétfő
18:00
12
Budapest
Párosan is megfesthető
Erdei patak - Leonid Afremov Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Párizs télen
Április
17
Szerda
18:00
9
Budapest
Párizs télen Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Elfolyó idő
Április
18
Csütörtök
18:00
9
Budapest
Párosan is megfesthető
Elfolyó idő - Salvador Dali Ár: 13 990 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Április
19
Péntek
18:00
7
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Elkészítem!
Szeretők II
Április
19
Péntek
18:00
8
Budapest
Szeretők II - René Magritte Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése