hu | en
Híres magyar festők munkássága dióhéjban: Munkácsy és az ő hatalmas….vásznai
2022. 05. 26.

Munkácsy Mihályt nemcsak illik, hanem érdemes is ismerni. Ha viszont beütjük a nevét a keresőbe, hosszú-hosszú cikkeket és leírásokat találhatunk róluk, amelyeket az első bekezdés után csak az fog végigolvasni, akinek tényleg mindene a képzőművészet. Ez a cikk távolról sem nevezhető tudományos írásnak, viszont kétségtelenül csokorba szedi Munkácsy életének és munkásságának néhány fontos pillérét. Hosszú életrajzra ne számíts, viszont pár könnyen megjegyezhető gondolatmorzsára annál inkább. És mi másra lehet szükség egy könnyed társalgás során, mint hogy képben legyél egy híres alkotó életének izgalmas eseménymorzsáival?!

Munkácsy: Siralomház

Siralomház, Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20190225_175_eve_szuletett_munkacsy_mihaly_a_monumentalis_meretu_festeszet_nagymestere
 

Munkácsy Mihály: asztalosinasból festőzseni

Ha valaki egy bizonyos Lieb Mihály Leót emleget, akkor kapcsolj: minden pemzlik Mihályáról van szó, aki 1968-ban magyarosította a nevét Munkácsyra. Miután hat évesen elveszítette a szüleit, anyai nagybátyja nevelte Békéscsabán, ahol asztalosinasnak tanult, és nagy szegénységben élt. Ó, ha tudta volna, hogy a képesi később többszáz millió forintért fognak elkelni….!

A festészet rejtelmeibe Szamossy Elek portréfestő vezette be, a tehetsége pedig hamar megkérdőjelezhetetlenné vált. Budapesten pártfogók segítették a karrierjét: többek között Than Mór és Ligeti Antal is támogatta. Később ösztöndíjjal tanult Párizsban, Münchenben és Düsseldorfban is. Ha további információmorzsákra is kíváncsi vagy az életével kapcsolatban, Dallos Sánsor, Arancsecset című könyvét érdemes elolvasni!

Munkácsy: Krisztus Pilátus előtt

Krisztus Pilátus előtt, Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20190225_175_eve_szuletett_munkacsy_mihaly_a_monumentalis_meretu_festeszet_nagymestere
 

Munkácsy 1x1: óriásvásznak és híres alkotások

Munkácsy a romantikus realizmus egyik kiemelkedő alakja. Nagy hatással volt rá a francia Gustave Courbet, a barbizoni iskola egyik jeles képviselője. Amíg vannak festők, akiket egyszerűen csak homlokon csókol a múzsa és már pingálnak is, addig Munkácsy esetében az alkotás folyamatában kulcsfontosságú szerepet játszott a felkészülés és a tervezés. Amikor például 1891-ben megbízták, hogy az épülő Országháznak készítsen egy Honfoglalás témájú képet, hosszasan kutatta a témát és még fényképes tanulmányokat is készített. Végül két évbe telt, mire elkészült a végső alkotás.

 

Munkácsy: Honfoglalás

Készül a Hongfoglalás….Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20190225_175_eve_szuletett_munkacsy_mihaly_a_monumentalis_meretu_festeszet_nagymestere


Munkácsy grandiózus képeket festett (a vászonkészítők minden bizonnyal rajongtak érte!), ami persze azt is jelenti, hogy monumentális kompozíciókat köszönhetünk neki. Ha csak a legfontosabb műveit szeretnéd megjegyezni, a Rőzsehordó nőt, az Éjjeli csavargókat és a Köpülő asszonyt mindenképp érdemes bevésni a szürkeállományodba. Oh, és persze a Siralomházat, ami elhozta számára a világhírt. Jó, és van még egy: a Krisztus trilógia, amelyet jelenleg Debrecenben lehet megtekinteni.

És akkor zárásként egy kis aukciós értékelés: a legdrágábban elkelt Munkácsy festmény a Poros út I., amely 220 millió forintért kelt el. Nem semmi!

Bónusz tipp: ha szeretnél többet tudni Munkácsy munkásságáról, de nincs kedved betűk garmadán átrágni magad, nézd meg a Munkácsy című dokumentumfilmet. Csak 55 perc!


 

Nem tudja a bal kéz….dehogynem: 5 dolog,...
Egy elmaszatolódó firkantás kezdete: a g...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Macskatánc - Világító festés
Március
30
Szombat
09:30
6
Budapest
Macskatánc - Világító festés Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Flamingók a parton
Március
30
Szombat
09:30
0
Budapest
Párosan is megfesthető
Flamingók a parton Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Madárles a naplementében
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
Párosan is megfesthető Gyermekeknek is!
Madárles a naplementében Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A Hullám
Március
30
Szombat
14:00
0
Budapest
A Hullám - Kacusika Hokuszai Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Gránátalma - Festőkéses technika
Március
30
Szombat
18:00
0
Budapest
Különleges technika
Gránátalma - Festőkéses technika Ár: 12 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Kis színes: életünk árnyalatai  - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Smaragd, olíva, khaki és társai, avagy a zöld szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai - Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fekete szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai  Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése
Kis színes: életünk árnyalatai Nem minden fekete vagy fehér, de ez a cikk igen: a fehér szín jelentése