hu | en
Híres magyar festők munkássága dióhéjban: Munkácsy és az ő hatalmas….vásznai
2022. 05. 26.

Munkácsy Mihályt nemcsak illik, hanem érdemes is ismerni. Ha viszont beütjük a nevét a keresőbe, hosszú-hosszú cikkeket és leírásokat találhatunk róluk, amelyeket az első bekezdés után csak az fog végigolvasni, akinek tényleg mindene a képzőművészet. Ez a cikk távolról sem nevezhető tudományos írásnak, viszont kétségtelenül csokorba szedi Munkácsy életének és munkásságának néhány fontos pillérét. Hosszú életrajzra ne számíts, viszont pár könnyen megjegyezhető gondolatmorzsára annál inkább. És mi másra lehet szükség egy könnyed társalgás során, mint hogy képben legyél egy híres alkotó életének izgalmas eseménymorzsáival?!

Munkácsy: Siralomház

Siralomház, Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20190225_175_eve_szuletett_munkacsy_mihaly_a_monumentalis_meretu_festeszet_nagymestere
 

Munkácsy Mihály: asztalosinasból festőzseni

Ha valaki egy bizonyos Lieb Mihály Leót emleget, akkor kapcsolj: minden pemzlik Mihályáról van szó, aki 1968-ban magyarosította a nevét Munkácsyra. Miután hat évesen elveszítette a szüleit, anyai nagybátyja nevelte Békéscsabán, ahol asztalosinasnak tanult, és nagy szegénységben élt. Ó, ha tudta volna, hogy a képesi később többszáz millió forintért fognak elkelni….!

A festészet rejtelmeibe Szamossy Elek portréfestő vezette be, a tehetsége pedig hamar megkérdőjelezhetetlenné vált. Budapesten pártfogók segítették a karrierjét: többek között Than Mór és Ligeti Antal is támogatta. Később ösztöndíjjal tanult Párizsban, Münchenben és Düsseldorfban is. Ha további információmorzsákra is kíváncsi vagy az életével kapcsolatban, Dallos Sánsor, Arancsecset című könyvét érdemes elolvasni!

Munkácsy: Krisztus Pilátus előtt

Krisztus Pilátus előtt, Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20190225_175_eve_szuletett_munkacsy_mihaly_a_monumentalis_meretu_festeszet_nagymestere
 

Munkácsy 1x1: óriásvásznak és híres alkotások

Munkácsy a romantikus realizmus egyik kiemelkedő alakja. Nagy hatással volt rá a francia Gustave Courbet, a barbizoni iskola egyik jeles képviselője. Amíg vannak festők, akiket egyszerűen csak homlokon csókol a múzsa és már pingálnak is, addig Munkácsy esetében az alkotás folyamatában kulcsfontosságú szerepet játszott a felkészülés és a tervezés. Amikor például 1891-ben megbízták, hogy az épülő Országháznak készítsen egy Honfoglalás témájú képet, hosszasan kutatta a témát és még fényképes tanulmányokat is készített. Végül két évbe telt, mire elkészült a végső alkotás.

 

Munkácsy: Honfoglalás

Készül a Hongfoglalás….Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20190225_175_eve_szuletett_munkacsy_mihaly_a_monumentalis_meretu_festeszet_nagymestere


Munkácsy grandiózus képeket festett (a vászonkészítők minden bizonnyal rajongtak érte!), ami persze azt is jelenti, hogy monumentális kompozíciókat köszönhetünk neki. Ha csak a legfontosabb műveit szeretnéd megjegyezni, a Rőzsehordó nőt, az Éjjeli csavargókat és a Köpülő asszonyt mindenképp érdemes bevésni a szürkeállományodba. Oh, és persze a Siralomházat, ami elhozta számára a világhírt. Jó, és van még egy: a Krisztus trilógia, amelyet jelenleg Debrecenben lehet megtekinteni.

És akkor zárásként egy kis aukciós értékelés: a legdrágábban elkelt Munkácsy festmény a Poros út I., amely 220 millió forintért kelt el. Nem semmi!

Bónusz tipp: ha szeretnél többet tudni Munkácsy munkásságáról, de nincs kedved betűk garmadán átrágni magad, nézd meg a Munkácsy című dokumentumfilmet. Csak 55 perc!


 

Nem tudja a bal kéz….dehogynem: 5 dolog,...
Egy elmaszatolódó firkantás kezdete: a g...
Fesd meg saját remekműved
Elkészítem!
Sarki fény - világító festés
Július
01
Péntek
18:00
4
Budapest
Sarki fény - világító festés Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A tavasz bűvös illata
Július
01
Péntek
18:00
0
Debrecen
A tavasz bűvös illata Ár: 9 990 Ft
Helyszín: Debrecen, 4024 Piac utca 28
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Szarvasok
Július
01
Péntek
18:00
0
Budapest
Szarvasok - Leonid Afremov Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
A sárkányok anyja
Július
02
Szombat
09:30
0
Budapest
Gyermekeknek is!
A sárkányok anyja Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1064 Izabella utca 91/a
Erre az időpontra már elfogytak a helyek!

Elkészítem!
Ferrari
Július
02
Szombat
09:30
0
Budapest
Ferrari Ár: 11 490 Ft
Helyszín: Budapest, 1136 Pannónia u 30
Megnézem az összeset!
Ahol a méret a lényeg: a bonsai fák világának titkai
Ahol a méret a lényeg: a bonsai fák világának titkai
Képtelen műkincsrablások: eltűnt festmények nyomában a virtuális térben
Képtelen műkincsrablások: eltűnt festmények nyomában a virtuális térben
Kolodko szobrok Budapesten: L’ecsó  és miniatűr társainak rövid bemutatása
Kolodko szobrok Budapesten: L’ecsó és miniatűr társainak rövid bemutatása